Autor Wątek: Rav4 2019 - trzeszczenie, grzechotanie  (Przeczytany 46213 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline flymore

• Toyot Pełzający
  • **
Rav4 2019 - trzeszczenie, grzechotanie
« dnia: 18 Maja 2020, 23:12:16 »
Cześć,

w Waszych autach też tak słychać plastiki, czy mi trafił się jakiś felerny model, a może to kwestia przewrażliwienia.
Ostatnio mam wrażenie, że grzechocze mi podczas jazdy coś w tylnych drzwiach za kierowcą. Cichy dźwięk, ale irytujący. Jakby grzechotka dziecka tam utknęła.
Dzisiaj z kolei auto stało na słońcu i podczas jazdy pod deską rozdzielczą albo w podsufitce od strony pasażera było słychać głośne trzeszczenie.
Mam wersje z JBL i Skyview i zastanawiam się, czy czegoś nie rozbierano przy okazji montażu. A może to taki urok Toyot.

Ale w nowym aucie i jeszcze, gdy chcesz się relaksować przy pracy hybrydy takie dźwięki są irytujące.
Jak tam u Was?

Offline flymore

• Toyot Pełzający
  • **
Odp: Rav4 2019 - trzeszczenie, grzechotanie
« Odpowiedź #1 dnia: 18 Maja 2020, 23:55:34 »
I zapomniałem jeszcze o trzeszczącej ładowarce indukcyjnej. Jakaś porażka.

Offline Kaka84

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #2 dnia: 19 Maja 2020, 07:25:44 »
Mam rav4 2020 może jeszcze za krótko jeżdżę bo od marca, ale u mnie jest cisza nic nie skrzypi. Ładowarka indukcyjna też milczy????
« Ostatnia zmiana: 19 Maja 2020, 07:27:32 wysłana przez Kaka84 »

Skylog

• Gość
« Odpowiedź #3 dnia: 19 Maja 2020, 08:38:05 »
FLymore jaki rok produkcji?

Offline Pedr0

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #4 dnia: 19 Maja 2020, 08:38:51 »
U mnie też cisza, ale "jeżdżę" dopiero od miesiąca, na ile można gdzieś jeździć. Podejrzana jest ta ładowarka, tam nie ma co skrzypieć. Jedź do ASO, bo może faktycznie coś pokombinowali. Ale wcześniej zapytaj drugą zaprzyjaźnioną osobę, czy słyszy to samo ;)

Offline flymore

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #5 dnia: 19 Maja 2020, 10:47:35 »
Produkcja 10/2019. Odebrany w styczniu 2020.

Ładowarka indukcyjna nie tylko u mnie trzeszczy/stuka bo na tym i na innych forach też o tym była mowa:
http://forum.toyotaklub.org.pl/index.php/topic,48228.msg665521.html#msg665521
https://www.rav4world.com/threads/wireless-charger-tray-rattle.303241/

W kwestii JBL czy ktoś z Was ma wiedzę, czy nagłośnienie montowane jest fabrycznie czy dorabiane w Polsce?

Offline Michał LRF

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #6 dnia: 19 Maja 2020, 11:20:32 »
Trzeszczenie ładowarki można zlikwidować w 10 minut. Tu jest film jak ją wymontować https://www.youtube.com/watch?v=_Ura7eB0VTc
Podkleiłem ładowarkę od środka cienkimi kawałkami filcu w miejscach styku ładowarki z konsolą, ale to co trzeszczy to nie ładowarka, a wewnętrzna część obudowy - od środka konsoli. Tam jest ciężki dostęp ,żeby coś podłożyć. Nasmarowałem wazeliną techniczną i od kilku tygodni jest cisza, nawet przy niskich temperaturach. Dodatkowo mogą hałasować zasłony lusterek w osłonach przeciwsłonecznych, hałas robił mi również przewód od lampki nad osłoną przeciwsłoneczną- odkleił się i leżał luźno na podsufitce.
Jest: RAV-4 Hybrid 2019 AWD,  Hilux SR5 2018
Były: Yaris 1,0 2003, Auris 1,6 2012, RAV-4 2,0 2015

Offline flymore

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #7 dnia: 19 Maja 2020, 14:41:20 »
Dzięki za opinie. Właśnie przejechałem się jako pasażer z tyłu i ten dźwięk jakby grzechotki, który byłem przekonany, że dobiega z tylnych drzwi nagle okazało się, że z perspektywy tylnego siedzenia słychać z przodu tak jakby w lewym słupku lub słupku centralnym przy pasach. Kolejny znacznie bardziej intensywny tak jakby z drugiego słupka przedniego ale ciężko określić. I nie jest tak, że dźwięki występują zawsze i przez całą podróż. Nie ma reguły.
Dlatego tak się wstrzymuję z marudzeniem w ASO, bo pewnie skończy się przejażdżką na której auto akurat będzie poprawnie się zachowywać.

Przeglądając forum to mam wrażenie, że Toyota Rav4 w cenie 170k skierowana jest do majsterkowiczów, którzy mają smykałkę do ulepszania wszystkiego.
Miałem nadzieję, że wydając tyle kupuje sprawdzony produkt, a nie model do złożenia :-)

Ponowie jeszcze pytanie- w kwestii JBL czy ktoś z Was ma wiedzę, czy nagłośnienie montowane jest fabrycznie czy dorabiane w Polsce?

Offline bankroot

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #8 dnia: 19 Maja 2020, 18:21:48 »
Rocznik 2018.
Nic nie skrzypi i nie grzechocze - przynajmniej ja nie słyszę   <taniec>

Skylog

• Gość
« Odpowiedź #9 dnia: 20 Maja 2020, 11:22:22 »
Testowałem 2 modele. Obie hybrydy rok produkcji 2019. W obu nic nie trzeszczało, przy temp zew około 4-5 stopni (ubiegły rok). Model 4x4 miałem dla siebie na weekend i podobnie jak w 4x2 tylko było słychać jakieś dźwięki z bagażnika. Tylko nie wiem do dzisiaj czy to były źle przykręcone tablice rejestracyjne, czy cała ta plastikowa półka w bagażniku jest na tyle luźna że podskakuje na nierównościach.

Na największym forum RAV4 o hałasach w środku zauważyłem że piszą jedynie Ci co kupili najbiedniejszą wersję na US rynek LE. Różni się ona od innych, tandetnym twardym plastikiem w środku (w tym kierownica) i tam hałasy rzeczywiście się pojawiają. Ale pozostali chwalą raczej RAV4 za solidność montażu.

Offline MarioSl

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #10 dnia: 20 Maja 2020, 11:53:33 »
Moja wyprodukowana lipiec 2019 nie ma najmniejszych objawów o których piszecie. Jest niezwykle cicho w środku (w sensie nic nie stuka ani trzeszczy). Ładowarkę indukcyjną wyciąga sie w 1 min i faktycznie jeśli komuś coś się tam dzieje można to naprawić samemu. Moje uchwyty w ładowarce miały ponaklejane filcowe uszczelki więc może tego u Was brakuje. Co więcej pamiętam że na jeżdzie testowej przy 120km/h bardzo widoczne było drżenie lusterek a w mojej tego nie ma. Podejrzewam też osobiście, że wersje najniżej klasyfikowane w cenniku (może tez ma wpływ na to JBL) są gorzej wygłuszone, ale tu pewności nie mam.

Offline Kiełek

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #11 dnia: 20 Maja 2020, 12:00:52 »
U mnie w Executive bez JBL lusterka drżą. No i jest jednak głośno, nawet zastanawiam się nad przyklejeniem dodatkowych uszczelek, np. takich.
Tylko nie wiem, czy drzwi będą się ładnie zamykać i nie będą sprężynować...

Skylog

• Gość
« Odpowiedź #12 dnia: 20 Maja 2020, 13:19:45 »
No niestety przy wyższych prędkościach jest głośno. A w hybrydowej RAVce tym bardziej się to rzuca w oczy, a raczej uszy. Chociaż porównując do innych SUV to wcale tak najgorzej nie jest, powiedziałbym że porównywalnie z Kodiaq (nie wersja klement laurin, tam jednak klejone szyby i dodatkowe wygłuszenie), CRV, Tucson, Sportage. Odniosłem wrażenie że w Tigaunie ciszej.

https://www.youtube.com/watch?v=jFxUvyJKANI&t=59s

Tylko czy z tym coś można zrobić. Wiem że uszczelki o których piszesz dużo dają, tylko dobrać takie żeby drzwi się domykały. Ewentualnie wyciszenie auta... ale to już inna kasa. Drżące lusterka, jedni mają drudzy nie... nie mam pojęcia od czego to zależy. Ja w testówkach nie zauważyłem.

Z drugiej strony ten sam gościu testuje A6 Avant i nie wydaje się że jest dużo ciszej powyżej 140km/h https://www.youtube.com/watch?v=wMsg42GfKIQ
« Ostatnia zmiana: 20 Maja 2020, 13:24:43 wysłana przez Skylog »

Offline thomas25

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #13 dnia: 20 Maja 2020, 16:03:50 »
Odnośnie drgań - macie może tak, że przy wyższych prędkościach lub przy silnym wietrze maska drży? Byłem w salonie Toyoty i powiedzieli, że zamek dobrze trzyma i zapewne ten typ tak ma...

Offline flymore

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #14 dnia: 20 Maja 2020, 16:45:27 »
Tak. Też tak mam.
Zaraz po zakupie jechałem drogą ekspresową, gdy Polska zmagała się z silnymi wichurami.
Dwa razy się zatrzymywałem, bo miałem wrażenie, że mam maskę niedomkniętą i zaraz się podniesie. Ale wtedy warunki były ekstremalne i jechałem pod wiatr.
Podczas normalnej jazdy, aż tak mocnych doznań nie ma.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl