Autor Wątek: Rav4 2019 - trzeszczenie, grzechotanie  (Przeczytany 46207 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline koks70

• Toyot Leżący
  • *
Odp: Rav4 2019 - trzeszczenie, grzechotanie
« Odpowiedź #15 dnia: 21 Maja 2020, 08:49:48 »
Maska jest cieńka i drga przy szybkiej jeździe, też to mam, czyli TTTM.

Skylog

• Gość
« Odpowiedź #16 dnia: 21 Maja 2020, 09:14:18 »
Maska jest cienka i aluminiowa stąd te drgania. Jakoś musieli obniżyć masę auta żeby takie spalanie wyszło ;-)

Offline flymore

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #17 dnia: 25 Maja 2020, 18:14:10 »
Odnosnie trzeszczeni gdzie po prawej stronie albo w slupku, albo gdzies pod deska lub w podsufitce przy lusterku to dziwna sprawa, bo jadac rano jak auto jest chlodne to nic nie sluchac. A jak postoi na sloncu i robi sie cieplej na zewnatrz to zaczyna trzeszczec na drobnych nierownosciach nie do wytrzymania.

Skylog

• Gość
« Odpowiedź #18 dnia: 25 Maja 2020, 20:24:29 »
Sprawdź przedni tweeter JBL ten na słupku. Czytałem że tam potrafi byc źle zmontowane i trzeszczy.

To co opisujesz nie może być normalne i na pewno uda się znaleźć winowajce. Sprawdź na początek słupek A

Offline flymore

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #19 dnia: 26 Maja 2020, 11:18:37 »
Skieruje to do ASO, bo nie chce grzebać, ale dzięki za sugestie.

Jedne z dźwięków przy pasie kierowcy brzmi tak:
https://easyupload.io/avwvso

Bardzo irytujące, bo tak przy uchu napiernicza całą trasę ta 'grzechotka'
Nagranie oddaje tylko w niewielkim stopniu rzeczywiste odczucia.

Offline galagalicki1

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #20 dnia: 27 Maja 2020, 14:48:42 »
Sprawdź słupek A przy głośniku jeśli masz JBL.

Offline flymore

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #21 dnia: 27 Maja 2020, 22:46:48 »
Sprawdź słupek A przy głośniku jeśli masz JBL.
Mam JBL. SPrawdzę, bo mam wrażenie, że to własnie z tego miejsca dobiega największe trzeszczenie. Ale nie rozumiem dlaczego podczas jazdy w ciepłe/słoneczne dni.

Offline flymore

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #22 dnia: 27 Maja 2020, 22:48:55 »
Czy ktoś z Was mający automatyczną regulacje fotela kierowcy mógłby sprawdzić, czy przesuwając fotel do przodu lub do tyłu w pewnym momenice pojawiają się wibracje i nie dzieje się to płynnie?
Mam coś takiego jakby w jednym momencie podczas regulacji przód-tył fotel napotykał na jakąś trudność.

Offline MarioSl

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #23 dnia: 28 Maja 2020, 06:55:16 »
Czy ktoś z Was mający automatyczną regulacje fotela kierowcy mógłby sprawdzić, czy przesuwając fotel do przodu lub do tyłu w pewnym momenice pojawiają się wibracje i nie dzieje się to płynnie?
Mam coś takiego jakby w jednym momencie podczas regulacji przód-tył fotel napotykał na jakąś trudność.

U mnie wszystko przesuwa się płynnie.

Offline adamast

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #24 dnia: 28 Maja 2020, 14:51:00 »
Wymieniłem oryginalne głośniki na nowe i przy okazji okleiłem drzwi matą wygłuszającą.
O różnicy w brzemieniu nawet nie wspomnę (totalnie inne wrażenia, piękne soczyste basy, czyściutkie wysokie tony, ...) ale chcę powiedzieć, że jest ZNACZNIE ciszej w samochodzie.
Nie słychać już toczących się opon a jedynie podmuch wiatru na słupkach (dodatkowo jednen kawałek maty przykleiłem pod kołem zapasowym).

Były wcześniej pytania o wygłuszenie - możecie więc to przemyśleć....

Offline flymore

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #25 dnia: 28 Maja 2020, 16:24:17 »
Wrzucilbys link do maty jaka uzyles?
Thx

Offline adamast

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #26 dnia: 28 Maja 2020, 22:08:02 »
Witam,
Ja kupiłem: StP GB 2mm lekkie maty wygłuszające 10szt 75x47cm
konkretnie z tej propozycji: https://allegro.pl/oferta/stp-gb-2mm-lekkie-maty-wygluszajace-10szt-75x47cm-7820063518

Bardzo łatwo się klei. W zestawie jest wałek. Sporo jest filmików na youtube pokazujących jak rozebrać drzwi. Przyznać muszę, że w Toyocie bardzo ładnie zdejmuje się i zakłada tapicerkę. Nic sobie nie uszkodziłem :)

Zdecydowanie polecam a szczególnie jeśli ktoś planuje wymianę głośników.

pozdr, A.

Skylog

• Gość
« Odpowiedź #27 dnia: 29 Maja 2020, 11:19:55 »
Też mam w planach wygłuszyć auto. Ale wpierw muszę odebrać, co nastąpi najprawdopodobniej w poniedziałek.

Mam wycenę na wyciszenie drzwi na macie 2,6mm z pianą (1400zł) + boczek pianką (400zł) + podłoga bagażnika (1000zł). Jak widać nie jest to tania zabawa. W moim służbowym aucie przy 100km/h mam 73 db, jeśli RAV4 będzie w okolicach tego to pewnie sobie daruję. Ale jeśli będzie wyżej to już na pewno przemyślę.

Inna sprawa że nie pierwszy raz mam info że JBL gra lepiej po wygłuszeniu drzwi. Co wogóle jednak dobrze świadczy o tym nagłośnieniu. Bo już w standardzie gra dobrze, do tego po kilkudziesięciu godzinach wygrzania głośników gra lepiej, a po "uszczelnieniu" drzwi jeszcze lepiej.
« Ostatnia zmiana: 29 Maja 2020, 11:27:49 wysłana przez Skylog »

Offline flymore

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #28 dnia: 30 Maja 2020, 13:24:39 »
Ja też w zasadzie już podjąłem decyzje o wygłuszeniu kompleksowym. Z tego co widzę, jeżeli chcę się to zrobić całościowo i w firmie z doświadczeniem to trzeba liczyć około 6k.

Może przy okazji wyeliminują mi grzechotanie i i jakieś głośno pracujące plastiki, bo oddałem auto do ASO i szukają ale nie mogą znaleźć przyczyny. Oczywiście na początku była próba podważenia odczuć Klienta, ale po ich samodzielnej jeździe przyznali, że coś nie gra. 
Boję się jedynie, że zakończy się stwierdzeniem "taki urok samochodu".  <zalamka>

Offline Kiełek

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #29 dnia: 30 Maja 2020, 14:27:41 »
Wygłuszanie to +30kg. Jeżdżę głównie w mieście. Dlatego chyba nie.
Poza tym 7k za JBL + 6K za wygłuszenie... Inna kwestia, że firmy wygłuszające, mówcie co chcecie, jednak naciągają. Robiłem kiedyś to sam. Materiały porządnej jakości w hurcie to 1k. 5k za robociznę, to jednak trochę za dużo.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl