Autor Wątek: Rav4 2019 - trzeszczenie, grzechotanie  (Przeczytany 46235 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline flymore

• Toyot Pełzający
  • **
Odp: Rav4 2019 - trzeszczenie, grzechotanie
« Odpowiedź #30 dnia: 01 Czerwca 2020, 20:22:35 »
Trzeszczenie usunięte. Mam nadzieję, że na trwałe. Przyczyna: silniczek od dachu panoramicznego.
Grzechotanie w innym miejscu pozostało, bo akurat na jazdach próbnych podobno nie występowało. Przy okazji szukania przyczyn dziwnych dźwięków znaleziono tu i ówdzie jakieś kabelki poluzowane. Sądziłem, że na taśmach produkcyjnych już takie numery nie przejdą. A tu okazuję się, że trzeba mieć albo dużo szczęścia na produkcji, albo mieć w poważaniu czy skrzypi czy nie skrzypi.
No ale najważniejsze, że na drzewo klienta nie spuszczono i zajęto się sprawą- połowicznie ale zajęto  :good:

Offline wściekła mysz

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #31 dnia: 01 Czerwca 2020, 21:57:33 »
W VW usterki wyłapują przynajmniej kontrolerzy jakości w fabryce, Toyota wypuszcza wszystko w świat i potem trzeba samemu sie z tym gonić  <kawusia>
https://www.auto-swiat.pl/wiadomosci/aktualnosci/tylko-co-trzeci-nowy-volkswagen-golf-zjezdza-sprawny-z-tasmy-niemieckie-media/xp1qx2m

Skylog

• Gość
« Odpowiedź #32 dnia: 26 Czerwca 2020, 12:20:01 »
Po przejechaniu około 3000 km w 26 dni... wyszły 2 sprawy, pytanie czy w waszych egzemplarzach też to jest:

1) przy pokonywaniu tzw. leżących policjantów okazyjnie słychać pojedyncze puknięcie z przedniego zawieszenia, jakby od strony pasażera, kiedy auto siada
2) lekko wchodzi w wibrację schowek przed pasażerem w pewnym zakresie obrotów silnika, które dosyć mocno "wchodzą" do wnętrza szczególnie na zimnym silniku

Poza tym reszta działa dobrze. Spalanie sukcesywnie spada, obecnie w mieszanym równe 5.0 l/100km mierzone przy dystrybutorze. Ale fakt ja lubię jeździć hybrydami.

Arst

• Gość
« Odpowiedź #33 dnia: 26 Czerwca 2020, 13:07:19 »
1) przy pokonywaniu tzw. leżących policjantów okazyjnie słychać pojedyncze puknięcie z przedniego zawieszenia, jakby od strony pasażera, kiedy auto siada
Wiem, że to V gen. ale w mojej też to występuje. Jak prawe przednie koło wpada w większą dziurę (np. zapadnięta studzienka), czy przy szybszym najeżdżaniu na progi to czasem występuje podjedyńcze, głuche stuknięcie. I to od nowości, a dźwięk przypomina mi "zmęczony" łącznik drążka stabilizatora z Punto. Najwyraźniej TTTM.

U mnie jeszcze hałasuje "cykor-łapka" na drzwiami pasażera. Ten mechanizm dociągający coś nie bardzo działa i na wybojach tłucze o obudowę. Nie wiem dlaczego tam nie ma takich gumowych odbojników, które załawiłyby sprawę. Nawet 11-letni Fiat to ma, a w 3x droższsej Toyocie brak... :thumbdown:

Offline flymore

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #34 dnia: 26 Czerwca 2020, 14:09:13 »
Po przejechaniu około 3000 km w 26 dni... wyszły 2 sprawy, pytanie czy w waszych egzemplarzach też to jest:

2) lekko wchodzi w wibrację schowek przed pasażerem w pewnym zakresie obrotów silnika, które dosyć mocno "wchodzą" do wnętrza szczególnie na zimnym silniku

Poza tym reszta działa dobrze. Spalanie sukcesywnie spada, obecnie w mieszanym równe 5.0 l/100km mierzone przy dystrybutorze. Ale fakt ja lubię jeździć hybrydami.
Odnośnie pkt 1 mam to samo.

Dodatkowo wciąż mi nie usunęli grzechotania w słupku B od strony kierowcy. Zakładam, że ma on związek albo z JBL albo z Skyview. Muszę ponownie w ASO w tej sprawie się wykłócać.

Usunęli mi stuki z przodu. Tak jak pisałem podobno silniczek od Skyview był luźny. Ale jak auto stoi na słońcu to po uruchomieniu jeszcze i tak to słychać. Mam wrażenie, że to jakaś wada dotycząca zastosowania materiałów podatnych na zmiany temperatury.

Przy większych nierównościach jeszcze w słupku A od kierowcy głośniczek od JBL coś tam daje o sobie znać.

I na wstecznym jak przy hamuje to też słychać pojedyńczy stuk, a ostatnio hamulce przy dociskaniu zaczęły być słyszalne. Taki dziwny dźwięk ściskanej gumy.

Ogólnie sporo tego. Sam się zastanawiam, dlaczego mimo wszystko wybieram zawsze Toyoty.  :o

Offline wściekła mysz

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #35 dnia: 26 Czerwca 2020, 14:21:14 »
Sam się zastanawiam, dlaczego mimo wszystko wybieram zawsze Toyoty.
Weź coś innego, będziesz wiedział  :grin:

Skylog

• Gość
« Odpowiedź #36 dnia: 26 Czerwca 2020, 14:28:57 »
Z hamulcami też to mam, ale po pierwsze nie przeszkadza. Po drugie w Kodiaqu z auto holdem było to samo. Więc uroki.

Offline flymore

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #37 dnia: 03 Lipca 2020, 11:37:59 »
Czy jest coś takiego jak plan samochodu z zaznaczeniem jakie kable, urządzenia są zainstalowane w danym miejscu itp itd. W instrukcji przekazywanej Klientowi są ogólne informacje. W internecie szukam hasłami ale też nic nie mogę znaleźć.

Chodzi mi o to, że staram się znaleźć przyczynę grzechotania. Wszystko wskazuję na słupek B w górnym miejscu na granicy podsufitki ale chciałbym się upewnić co tam jest zainstalowane przed rozebraniem.

Wydaję mi się, że jakieś podzespoły od skyview lub kurtyn ale muszę się upewnić.

Offline Gary

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #38 dnia: 11 Lipca 2020, 15:04:51 »
Witam, przebieg ok 2000km, auto jeszcze nowka, mam problem ze skrzypiącym podparciem bocznym fotela kierowcy od strony drzwi... kurcze, fatalnie głosno i wyraznie slychac ze to w srodku trzeszczy i zgrzyta jak stara wersalka, ehh co z tym zrobic, serwis?
mam tez dziwny jeden dzwiek, czasem lecz nie zawsze, ok 30 sekund po ruszeniu kiedy auto sie troszke rozpedza slychac nagle stuk, jakby wpadl kamien po podwozie, myslalem ze to kamien ale to sie powtarza, moze cos sie zamyka w ten sposob, jakies drzwi ? tak glowkuje co to moze byc. ale to nie problem, fotel to jest problem, bo poprzednim autem Volvo zrobilem ponad 100tys km i nie mialem nawet skory zagniecionej na fotelu
« Ostatnia zmiana: 11 Lipca 2020, 15:08:26 wysłana przez Gary »

Offline radmor

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: RAV4 Hybrid AWD
« Odpowiedź #39 dnia: 12 Lipca 2020, 09:53:01 »
mam tez dziwny jeden dzwiek, czasem lecz nie zawsze, ok 30 sekund po ruszeniu kiedy auto sie troszke rozpedza slychac nagle stuk, jakby wpadl kamien po podwozie, myslalem ze to kamien ale to sie powtarza, moze cos sie zamyka w ten sposob, jakies drzwi ? tak glowkuje co to moze byc
od czasu do czasu mam dokładnie to samo - jakby uderzenia kamieni o nadkola: nawet się zacząłem zastanawiać ile tych kamyków zebrało się w bieżniku. Zdarzają się też jakieś stuki dochodzące od spodu, bardziej od tyłu ? jakby nagle zapieczona śruba puściła; nie jest to bardzo głośny dźwięk ale wyraźnie słyszalny.

Offline gbbsoft

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #40 dnia: 13 Lipca 2020, 09:19:14 »
Moze masz wlaczona opcje zaryglowanua drzwi po przekroczeniu 20km/h?

Wysłane z mojego SM-G950F przy użyciu Tapatalka

Offline radmor

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: RAV4 Hybrid AWD
« Odpowiedź #41 dnia: 13 Lipca 2020, 17:00:03 »
Mam tą opcje włączona, ale jakoś wydaje mi się że to nie to. A to stuknięcie występuje od czasu do czasu. Trzeba to obadać  :)

Offline thomas25

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #42 dnia: 14 Lipca 2020, 10:27:53 »
mam problem ze skrzypiącym podparciem bocznym fotela kierowcy od strony drzwi

Mam to samo, ale pojawiło się po około 14 tysiącach (wersja Comfort, ale ze skórzaną tapicerką). Niedługo jadę na przegląd po 15 tysiącach, zgłoszę to i zobaczymy co powiedzą.

Offline Gary

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #43 dnia: 19 Lipca 2020, 21:59:06 »
Do kolekcji trzeszenia fotela doszło kolejne trzeszczenie, tym razem po stronie pasażera, trudno okreslic gdzie moze gdzies w okolicach deski i slupka...  :thumbdown: na liczniku dopiero 3000 km czy on musi tak trzeszczeć?  :wallbash: kurcze nie mialem nigdy takich problemow w żadnym aucie, znajac zycie serwis mnie oleje i sie wykreci

Offline doswiadczony

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #44 dnia: 19 Lipca 2020, 22:39:04 »
Gdzieś na forum pisano (przepraszam za słąbą precyzję), że fotel skrzypi z powodu plastyku ocierającego o stelaż z tylu siedziska po jednej bądź drugiej stronie. Na ile pamiętam, należało podnieść tapicerkę z tylu i powciskać plastykowe zaczepy.
« Ostatnia zmiana: 19 Lipca 2020, 22:44:05 wysłana przez doswiadczony »

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl