Autor Wątek: Rav4 2019 - trzeszczenie, grzechotanie  (Przeczytany 46297 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline flymore

• Toyot Pełzający
  • **
Odp: Rav4 2019 - trzeszczenie, grzechotanie
« Odpowiedź #45 dnia: 20 Lipca 2020, 13:10:12 »
Do kolekcji trzeszenia fotela doszło kolejne trzeszczenie, tym razem po stronie pasażera, trudno okreslic gdzie moze gdzies w okolicach deski i slupka...  :thumbdown: na liczniku dopiero 3000 km czy on musi tak trzeszczeć?  :wallbash: kurcze nie mialem nigdy takich problemow w żadnym aucie, znajac zycie serwis mnie oleje i sie wykreci
Jaka masz wersje?
To trzeszczenie jak auta jest nagrzane w srodku i pozniej z kazdym kilometrem przechodzi?

Offline flymore

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #46 dnia: 06 Sierpnia 2020, 09:57:53 »
Do kolekcji trzeszenia fotela doszło kolejne trzeszczenie, tym razem po stronie pasażera, trudno okreslic gdzie moze gdzies w okolicach deski i slupka...  :thumbdown: na liczniku dopiero 3000 km czy on musi tak trzeszczeć?  :wallbash: kurcze nie mialem nigdy takich problemow w żadnym aucie, znajac zycie serwis mnie oleje i sie wykreci
Podbijam. Prośba o informacje czy masz dach panoramiczny.

Odnośnie trzeszczenia to usunięto mi problem przy słupkach A, które przy nieco większych nierównościach dawały o sobie znać.
W rogu przy szybie przedniej jak pukałem w tą nakładkę na słupek A to pracowała. Sprawdzałem w salonie i na wystawionej Rav4 było to samo.
Podłożyli mi trochę gąbki i jest lepiej,

Offline laabor

• Prawie Toyot
« Odpowiedź #47 dnia: 11 Sierpnia 2020, 15:54:47 »
Hej
Mam pytanie czy u kogoś pojawiło się w ostatnich gorących dniach zgrzytanie/skrzypienie drzwi bagażnika ? U mnie problem występuje tylko
gdy samochód nagrzeje się na słońcu, rano w garażu nie ma żadnych niepokojących odgłosów. Mam klapę unoszoną automatycznie.

Offline jacool

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #48 dnia: 11 Sierpnia 2020, 20:24:22 »
mam podobny efekt. Mam wrażenie jakby plastiki pod wpływem temperatury "pracowały". Może się ułożą w końcu  :grin: :grin: .. nie zgłaszam do ASO tego faktu  :cool: :cool:
RAV4 HYBRID COMFORT FWD

Skylog

• Gość
« Odpowiedź #49 dnia: 11 Sierpnia 2020, 23:37:24 »
Czy na zimnym silniku chwilę po włączeniu auta, kiedy załącza się spalinowy motor, też wam telepie budom? Nawet lekko jakbym słyszał trzepiący wydech pod autem. Oczywiście wszystko ustaje jak auto się rozgrzeje.

Offline flymore

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #50 dnia: 12 Sierpnia 2020, 20:34:04 »
Budom mi nie telepie na zimnym silniku.

Co do trzeszczenia plastików na klapie to też to miałem. Teraz albo się poukładały, albo nie słyszę bo skupiam się na trzeszczeniach wnętrza, które prawdopoodbnie powodują mechanizmy od dachu szklanego.

Offline flymore

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #51 dnia: 17 Sierpnia 2020, 15:52:48 »
U mnie ciag dalszy szukania przyczyny trzeszczenia. Beda demontowac deske rozdzielcza :/
Az boje sie myslec co zastane po naprawie.

Offline Kiełek

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #52 dnia: 17 Sierpnia 2020, 20:37:19 »
dostarcz im maty wygłuszające i gąbkę, niech od razu ogarną...

Offline Peter1104

• Początkujący
« Odpowiedź #53 dnia: 26 Sierpnia 2020, 22:34:09 »
Witam.
Użytkuje Rav 4 Hybrid 4x4 2020 od jakiś 2 tyg. U mnie cisza w aucie i prawie nic mnie nie irytuje. O ile spasowanie materiałów jest na dobrym poziomie, to jest jedna rzecz, która mi przeszkadza: wciskając padał hamulca słychać wyraźny dźwięk, jakby jakiś stycznik się załączam i rozlaczal. W serwisie mówią, cytuję: "ten typ tak ma". Czy w waszych autach jest podobnie?

Offline flymore

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #54 dnia: 27 Sierpnia 2020, 10:16:23 »
Tak. To normalne.

Przy okazji. Po rozebraniu auta w koncu usuneli mi usterki. Jakis klips od boczne kurtyny grzechotal oraz ramka od szyberdachu.

Jeszcze tylko ladowarka indukcyjna daje o sobie znac.

Offline Kiełek

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #55 dnia: 27 Sierpnia 2020, 10:25:51 »
Pytanie co po sobie pozostawili...
Ja ostatnio zdejmowałem jeden panel, bo jakoś krzywo siedział. I już wiem czemu krzywo siedział. Przy zakupie montowali mi tylną kamerę, jak składali panele, źle złożyli. Co najmniej jeden zatrzask nie były w swoim miejscu, dwie spinki nie były w swoich otwrach, tylko były zmiażdżone i do nich przygniecione. Jedną całkiem dobrze odratowałem, drugą gorzej, wyjąłem na wzór. Bez drugiej dam radę - nawet się trzyma dobrze, założę nową przy jakiejś okazji. 
Takie to ASO-srASO...

Offline flymore

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #56 dnia: 27 Sierpnia 2020, 12:10:52 »
Przypuszczam, że to trzeszczenie i grzechotanie to właśnie było spowodowane tym o czym piszesz.
Teraz jest cisza i to jest dla mnie najważniejsze. Czuję się jakbym dostał nowe auto. Zewnętrznie szkód nie widzę

Offline hardtmuth

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: RAV4 V
« Odpowiedź #57 dnia: 27 Sierpnia 2020, 20:07:28 »
Skoro mowa o kamerkach i ASO, wszyscy góra puszczają przewody do tylnej kamerki? Jeszcze nie wiem czy przewód starczy, ale kusi mnie puszczenie przewodu dołem, by nie robić sobie problemów z kurtyną, bo przewód od tylnej kamery powinien być schowany ZA kurtyną, by nie blokować jej. Puszczenie przewodu dołem by problem rozwiązało, tylko nie wiem, czy nie będę musiał nic przedłużać. Ciekaw jestem, czy w ASO na to zwracają uwagę?

Offline Kiełek

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #58 dnia: 27 Sierpnia 2020, 20:43:43 »
Sporo przewodów leci góra, podpinają się pod nie. A jeżeli nawet, kurtyna wybuchając wyciągnie cały przewód - nie będzie dla niej żadną przeszkodą w prawidłowym działaniu.

Offline hardtmuth

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: RAV4 V
« Odpowiedź #59 dnia: 28 Sierpnia 2020, 20:04:19 »
Tylko porady przy montażu dashcam w rav4 by drutem przeciągnąć przez całą długość auta nie zagwarantują umieszczenia przewodu za poduszką.
Szczerze, przewód się zerwie, pewnie tak, ale czy prawidłowo otworzy się w tym miejscu poduszka, ciężko ocenić.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl