Autor Wątek: Malowanie skórzanej kierownicy  (Przeczytany 6006 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline przmor

• Toyot Spamer
Malowanie skórzanej kierownicy
« dnia: 19 Maja 2020, 19:40:17 »
Jako że po fabrycznej farbie na skórzanej kierownicy niewiele zostało zastanawiam się nad położeniem nowej farby. Widziałem poradniki jak to zrobić na YT. Pytanie czy ktoś to już robił i ma sprawdzony, godny polecenia zestaw farby i utrwalacza, który zostanie na dłużej na kierownicy a nie na rękach kierowcy?

Offline Arturas

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Corolla 2.0 GR

Offline Rademenes

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: Pierdziawka :)
Odp: Malowanie skórzanej kierownicy
« Odpowiedź #2 dnia: 20 Maja 2020, 01:46:28 »
A dowiadywałeś się ile obszycie nową skórą ?
Może trwalej będzie ,to jednak kierownica , nie da się od niej rąk dystansować i nie macać ,trzeć o nią .
Mam nie daleko taką osobę ,ale nigdy nie pytałem .
Toyota Auris II 2013 wer. Start+Edition.
1.6, 132KM, 1ZR-FAE + ORLEN PLATINUM 5W30 MAX EXPERT DEX 1.

Offline kkuligowski

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #3 dnia: 20 Maja 2020, 07:52:26 »
Jak zrobisz sam malowanie to wyjdzie a może wyjdzie słabo. Środki też są drogie.
Polecam wymianę kierownicy na obszytą z wyborem skóry. Na aukcjach są  firmy co obszywają i wymieniają pod domem w kilka minut. Testowałem w Skodzie gościa z Radomia ale miał tury po Polsce i trzeba się umówić. Koszt około 150 zł.

Offline Stivo

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #4 dnia: 23 Maja 2020, 22:32:59 »
Gra nie warta świeczki. Jak byłem u tapicera to dokładnie po 150zl obszywal kierownice. A wyglądają zacniej aniżeli nowe oryginalne

Offline maly v8

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #5 dnia: 24 Maja 2020, 09:09:34 »
Kiedyś w zeszłej dekadzie miałem stare audi cabrio,i tam była właśnie taka wytarta kierownica. Nie było jeszcze takich drogich zestawów do malowania skór jak dzisiaj,podkładów, zmywaczy itd, więc zmatowałem mech drobnym papierem, umyłem acetonem, i pomalowałem takim zwykłym Renoskórem kupionym w sklepie chemicznym. Buteleczka szklana  chyba z 50 ml cena jakaś groszowa. Zrobiłem to natryskiem za pomocą pistoletu lakierniczego. i powiem tak byłem w szoku. Kierownica wyszła jak fabryczna . Moim zdaniem warto spróbować, a jak wyjdzie słabo zawsze można  obszyć od nowa. Ostatnio obszywałem w Patrolu, i samopoczucie za kierownicą zmienia się diametralnie jak dotkniesz takiej nowej skóry.

Offline przmor

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #6 dnia: 24 Maja 2020, 14:36:43 »
Dzięki za odzew. Jak wiadomo coś zrobić "tanio i dobrze" to zrobić dwa razy, pierwszy raz tanio a drugi raz dobrze. Żeby warto było spróbować musi być bardzo tanio  więc pomysł z Renoskórem warty spróbowania.

Offline maly v8

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #7 dnia: 24 Maja 2020, 15:27:53 »
Przegrzebałem archiwum, i znalazłem fotę jak to wyszło, zdjęcie  może  nie  obrazuje  ,ale byłem zadowolony.

A no i jakieś 15 tyś pokręciłem tą kierownicą po mieście  i  tylko trochę nabrała połysku, docelowo poszła tam inna.

Offline Rademenes

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #8 dnia: 27 Maja 2020, 01:34:46 »
Pytanie jeszcze powstaje , jakie przesłanki do tego kierują kolegę autora .

Dla siebie , na sprzedanie czy inne powody . Po malowaniu ,wprawne oko coś zauważy ( na foto kolegi widać jakieś plamy po lewej ) . Po malowaniu i jakimś czasie może być podobnie jak było ,lub lepiej jak było . To znaczy naturalnie ,ale lepiej . Jeśli nowa skóra ,to zawsze można zaszaleć i wybrać coś extra . Ale będzie nie naturalnie i zaraz przy sprzedaży podejrzanie ( kręcenie cyferek) . Takie nowe skóry w autach nowawych , przy operacji cyferek wychodzą dobrze . Chyba że nowa skóra i jakiś czas używana ,wyjdzie bardziej naturalnie . Ciekawe czy tapicerzy ,robią skóry postarzane do stanu licznika ,oczywiście bez przesady w dół , ma być lepiej a nie tak samo .

W moim aucie bardziej wytarta jest góra kierownicy , niż lewa strona . Ciekaw jestem jak byście to zinterpretowali .

Offline przmor

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #9 dnia: 27 Maja 2020, 08:49:26 »
Nie chodzi o sprzedaż ani żadne kombinacje, zresztą przy wpisie w dowodzie TAXI wytarta kierownica jest najmniejszym problemem przy próbie sprzedaży. Z kierownicą mam kontakt po kilka-kilkanascie godzin dziennie. Dlaczego pomysł z malowaniem? Bo nadal mam fabrycznie obszyta kierownice a z obszywaniem jest zawsze niewiadoma jak to wyjdzie i czy coś nie będzie mnie drażnić.

Offline Rademenes

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #10 dnia: 29 Maja 2020, 03:42:31 »
Rozumiem , pisałem tak bo powody mogą być wszelakie . Macie jakiś pomysł dlaczego moja kiera jest wytarta bardziej na górze ?
Jakiś lanser jeździł i napinał rękę , ale z papierów wynika ,że właściciele nie mieli mało latek .

« Ostatnia zmiana: 29 Maja 2020, 03:52:23 wysłana przez Rademenes »

Offline zikr6

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: Corolla 1,6
« Odpowiedź #11 dnia: 29 Maja 2020, 05:47:26 »

Offline Rademenes

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #12 dnia: 09 Czerwca 2020, 03:11:29 »
Czemu nie skusiłeś się na zestaw taki 3 buteleczkowy Polskiej firmy Colourlock ?

Trochę jest problematyczne wybranie koloru , dedykowanego zestawu do Aurisa brak , najlepiej wysłać próbkę to dobiorą . No ale raczej ta skóra tylko na kierownicy jest . Tu mam pytanie czy ktoś już stosował taki zestaw w Aurisie ,najlepiej z przełomu 2013 roku ?

« Ostatnia zmiana: 09 Czerwca 2020, 03:16:01 wysłana przez Rademenes »

Offline dav4

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #13 dnia: 09 Czerwca 2020, 08:38:21 »
Rozumiem , pisałem tak bo powody mogą być wszelakie . Macie jakiś pomysł dlaczego moja kiera jest wytarta bardziej na górze ?
Jakiś lanser jeździł i napinał rękę , ale z papierów wynika ,że właściciele nie mieli mało latek .

Przy okazji zapytam - co to za przycisk obok Disp? Tempomat? Przecież do tempomatu jest manetka. Zastanawia mnie to bo u mnie tego przycisku brak

Offline klaudiusz

• Toyot Spamer
  • Samochód:: Camry2019/NX350
« Odpowiedź #14 dnia: 09 Czerwca 2020, 08:39:52 »

Jezdzil ktos kto ma duzo obraczek, pierscionkow na prawym reku.

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl