Autor Wątek: Toyota Avalon 95' - Nie można otworzyć drzwi kierowcy  (Przeczytany 1312 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline GieniaPierda

• Początkujący
Toyota Avalon 95' - Nie można otworzyć drzwi kierowcy
« dnia: 20 Maja 2020, 14:23:49 »
Jak w temacie. Przy otwieraniu auta rygiel odskoczył "nie całkiem". Trochę mi było "śpieszno" więc zatrzasnąłem drzwi kierowcy "Na Chama"........i to był chyba mój błąd. Teraz drzwi są nie do tworzenia. Nasmarowałem WD40 zamek i odczekałem 24h. Klameczka zewnętrzna i wewnętrzna chodzą leciutko, za leciutko rzekłbym, bo nie ma momentu "chwytania" cięgła od zamka. Odchyliłem wewnętrzną obudowę drzwi kierowcy: widać, jak prowadnica porusza się poziomo za pośrednictwem klamki wewnętrznej, klamka zewnętrzna nie wpływa na ruch prowadnicy. Jak widać na zdjęciach, zamek w klamce kierowcy nie cofa się całkiem. Poza tym centralny działa, alarm działa, zamki na kluczyk działają. Jest jakaś usterka mechaniczna zamka. Próbowałem drutem wygiętym w hak pociągnąć prowadnicę w pionie do góry, bo tak działa ten zamek w drzwiach od strony pasażera, ale LIPA! Drut się gnie, napręża, ale zamek stoi. Oczywiście robiłem to wszystko po wejściu do auta od strony pasażera, więc nie jest to prośba o instruktaż, "jak zawinąć Toyotę Avalon 95" lecz jak usprawnić zamek od strony kierowcy.Pozdrawiam;-)
https://static.elektroda.pl/attach/thumb/klamka_pasazera_1__4742561.jpg
https://static.elektroda.pl/attach/klamka_kierowcy_1__1385706.jpg

Offline marcin

• Moderator
  • Toyot Spamer
    • 3vz.pl
Odp: Toyota Avalon 95' - Nie można otworzyć drzwi kierowcy
« Odpowiedź #1 dnia: 20 Maja 2020, 15:08:25 »
Musisz zdjąć boczek - nie ma innego wyjścia.

Możesz spróbować wyjąć klamkę wewnętrzną i poruszać cięgnem w przód i tył - może pomóc, ale nie musi. W każdym razie kiedy uda Ci się już otworzyć, to nie zrób błędu "spróbuję czy po zamknięciu uda się jeszcze raz"  :grin:

Podejrzewam, że wytarła się i przeskoczyła któraś z prowadnic lub - dość standardowo - śrubka od klamki/zamka(tego na kluczyk) się odkręciła i wpadła w mechanizm zamka.

3VZ.pl

Offline lorry

• Prawie Toyot
Odp: Toyota Avalon 95' - Nie można otworzyć drzwi kierowcy
« Odpowiedź #2 dnia: 15 Sierpnia 2020, 10:13:20 »
Witam .Mam ten sam problem w Toyocie Camry  95. Ja otworzyłem drzwi w ciągu trzydziestu sekund .Z amerykańskiej strony porad użytkowników. Zdiąłem boczek  i ponownie zamknąłem żeby jutro dokończyć .I to był błąd że nie wyjąłem zamka od razu.Teraz cięgna poruszają bez żadnego oporu  jakby nie były połączone i to jest koniec.  Palnik   i drugie  drzwi

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl