Autor Wątek: Prius III - kontrolka niezapiętych pasów na kanapie nie działa  (Przeczytany 1606 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Pilarson

• Toyot Leżący
  • *
Witam,

kontrolka niezapiętych pasów przestała działać. Piszę przestała, bo parę razy zadziałała (auto mam tydzień). Teraz jak ktoś z tyłu siedzi to nic nie pakazuje. Sam zrobiłem test i usiadłem po kolei na trzech miejscach z zapalonym silniku (tzn. tryb Ready). Nic się nie pojawiło na ekraniku. Bardzo mnie to martwi, bo w końcu użytkuje samochód, który tę funkcję ma, a często osoby, które woże nie chcą zapinać pasów, co często kończy się sporem...Myślałem przynajmniej, że zamiast sporów będzie kontrolka plus piszczałka i nie będzie rozmów z pasażerami tylnej kanapy.
Jak postawiłem i zapiąłem pasami fotelik dziecięcy to ta kropka zniknęła z tego miejsca na wyświetlaczu. W miejscu, gdzie ktoś siedział dalej się świeciła.

Jak to ma być? Czy żeby kontrolka zasygnalizowała niezapięte pasy muszą być spełnione jakieś warunki?

pireus

• Gość
Odp: Prius III - kontrolka niezapiętych pasów na kanapie nie działa
« Odpowiedź #1 dnia: 22 Maja 2020, 22:29:35 »
Piszę przestała, bo parę razy zadziałała (auto mam tydzień)
A nie działała tylko wtedy gdy ktoś w czasie jazdy odpiął pasy?

Offline jarus67

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #2 dnia: 23 Maja 2020, 08:37:33 »
Z tyłu lampka gaśnie jak zapniesz pas. Gdy po zapięciu wypniesz pas a auto jedzie to zapiszczy.
Gdy z tyłu nikt nie zapnie pasów to po krótkiej jeździe lampki samoczynnie zgasną.
Zasadniczo nie ma czujników nacisku w siedziskach tylnych foteli. Aczkolwiek kilka razy w ciągu dwóch lat zdarzyło się, że jakaś torba czy inny przedmiot na kanapie spowodował, że lampki świeciły się cały czas.

Wysłane z mojego SM-G960F przy użyciu Tapatalka

Offline sirkris55

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: P3 fl / C-HR
« Odpowiedź #3 dnia: 23 Maja 2020, 09:29:28 »
witam .

p3 - kanape wyciagalem tylna wiele razynic tam nie ma trwa to 30 sekund , nie pamietam zebym cos wizial na blasze - podladze pod siedzeniem chyba tylko kabelki.

teoretycznie w wiekszosci aut to klamerki z czerownym (jezyczkiem) gdzie wpinasz pas doprowadzony jest kabelek i on sygnalizuje zapiecie badz odpiecie pasa. (czasem taki kabelek moze sie ulamac ukruszyc  wypiac  pin ).

badz druga opcja w rolce zwijacza pasa moze byc czujni jak wyciagniesz - rozwiniesz  pas to cos tam na desce pokarze  - ale to nie raczej w priusie.

z tego co chyba u mnie jest jak nikogo nie ma z tylu to swieca trzy kropki jak ktos usiadzie kropka znika . (chyba badz na odwrot )  :-))))

pikanie pasow mam wylaczone takze tu nie pomoge .

- mozesz sprobowac na zapalonym aucie poruszac z tylu ta czarna zapinka (czarna z czerwonym guzikiem) na boki gora dol zobacz czy cos sie zmienia na desce moze cos nie laczy . :good: :song:
« Ostatnia zmiana: 23 Maja 2020, 09:31:22 wysłana przez sirkris55 »
prosze nie krzyczec,,,dziekuje..

za błędy - literówki z gory przepraszam :-))
to nie skapstwo lubie grzebac przy aucie :-)
techstream & icar

pireus

• Gość
« Odpowiedź #4 dnia: 23 Maja 2020, 16:13:14 »
Jest tak jak pisze kolega jarus67  :good:

Offline Pilarson

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #5 dnia: 01 Czerwca 2020, 21:35:54 »
Jest tak jak pisze kolega jarus67  :good:

Dokładnie tak. Potwierdzam.
Zatem dalej muszę ładnie wyjaśniać czasem pasażerom tylnej kanapy, że mają zapinać pasy  :cool:

Dzięki za rozwikłanie tej sprawy.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl