Autor Wątek: Auris 2 FL 1.6 - drgania na kierownicy  (Przeczytany 1222 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline damianeqb

• Toyot Pełzający
  • **
Auris 2 FL 1.6 - drgania na kierownicy
« dnia: 23 Maja 2020, 01:50:04 »
Posiadam Aurisa 2 FL 1.6 ,

Mianowicie mam problem z kierownica - czuc na niej drgania, nie ze widac to po kierownicy, tylko jest ona "strasznie czuła"
Czy moze byc to spowodowane twardym zawieszeniem?
Czy Wy tez to zawuazyliscie po przesiadce na aurisa?
Czy TTTM? Serwis nic nie widzi.

Offline dav4

• Toyot Pełzający
  • **
Odp: Auris 2 FL 1.6 - drgania na kierownicy
« Odpowiedź #1 dnia: 23 Maja 2020, 17:19:45 »
Przeszedłem z Passata B5 którego zawieszenie było mega miękie i powiem Ci że mam to samo, też na kierownicy czuje sporo bardziej powierzchnie po jakiej jadę. Czułem to bardziej na zimowych oponach niż teraz na letnich ale nadal. Wydaje mi się że ten typ tak ma, zawieszenie jest twarde ale ponoć też bardzo trwałe :) Dodam jeszcze, że na progach zwalniających czasem słychać dźwięk z jakiejś tuleii czy czegoś - ale o tym też troche czytałem, ten typ tak ma, na SKP i w ASO nic nie znaleźli, wszystko ok.

Offline fynooh

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: Corolla Hybrid
« Odpowiedź #2 dnia: 23 Maja 2020, 21:37:41 »
mam problem z kierownica - czuc na niej drgania, nie ze widac to po kierownicy, tylko jest ona "strasznie czuła"

Kierownica jest po prostu precyzyjna. Ja tam żadnych drgań nie czuję. Świetnie mi się jeździ i po trasach i po nierównościach

też na kierownicy czuje sporo bardziej powierzchnie po jakiej jadę.

Ale to chyba dobrze, co nie? Dobrze, że auto "czuje" nawierzchnię. Zresztą u mnie wszystko jest normalnie, nawierzchni nie czuję jakoś negatywnie, wszystko jest tak, jak "trza", więc ten typ tak nie ma ;) Auta macie z salonu? Bo jak nie, to istnieje możliwość, że auta są po przejściach, jakieś zwichrowane zawieszenie, czy coś tam i może dlatego wasze typy tak mają :o
Obecnie Corolla Hybrid 1,8 Comfort
oraz stary Peugeot 206 1,1
Poprzednio Auris 1,6 valvematic

Offline dav4

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #3 dnia: 23 Maja 2020, 22:31:09 »
Tak, też tak myśle że to dobrze. Kwestia przyzwyczajenia ;) auto z salonu PL, drugi właściciel

Offline fynooh

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #4 dnia: 24 Maja 2020, 19:21:21 »
auto z salonu PL, drugi właściciel

No, to auta nie masz z salonu, tylko od pierwszego właściciela, bo o to mi chodziło. Takie auta z drugiej ręki zawsze tam jakieś życie poprzednio miały, lepsze, gorsze. Z jakim przebiegiem je kupiłeś?

Offline dav4

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #5 dnia: 25 Maja 2020, 08:48:55 »
auto z salonu PL, drugi właściciel

No, to auta nie masz z salonu, tylko od pierwszego właściciela, bo o to mi chodziło. Takie auta z drugiej ręki zawsze tam jakieś życie poprzednio miały, lepsze, gorsze. Z jakim przebiegiem je kupiłeś?

ok 65tyś km, jak na szcześciolatka w sumie wiele nie jeździł

Offline damianeqb

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #6 dnia: 25 Maja 2020, 13:27:35 »
Przeszedłem z Passata B5 którego zawieszenie było mega miękie i powiem Ci że mam to samo, też na kierownicy czuje sporo bardziej powierzchnie po jakiej jadę. Czułem to bardziej na zimowych oponach niż teraz na letnich ale nadal. Wydaje mi się że ten typ tak ma, zawieszenie jest twarde ale ponoć też bardzo trwałe :) Dodam jeszcze, że na progach zwalniających czasem słychać dźwięk z jakiejś tuleii czy czegoś - ale o tym też troche czytałem, ten typ tak ma, na SKP i w ASO nic nie znaleźli, wszystko ok.

ja wlasnie wsiadalem do toyoty z golfa vi , i tak mnie od jakiegos czasu irytuje, zglaszalem to w ASO, sprawdzili i powiedzieli ze jest wszystko ok :)

Offline fynooh

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #7 dnia: 25 Maja 2020, 16:11:38 »
ok 65tyś km, jak na szcześciolatka w sumie wiele nie jeździł

No, niewiele.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl