Autor Wątek: PORZADNE hamulce do Yariska  (Przeczytany 17996 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Sielan

• Toyot Pełzający
  • **
PORZADNE hamulce do Yariska
« Odpowiedź #15 dnia: 18 Czerwca 2005, 10:35:34 »
Cytat: Crit

....wsadź jak dostaniesz tylnie tarczowe od ts albo diesla i wystarczy.

:shock:  
Od kiedy w dieselu montują tarcze z tyłu? Ja mam bębny  :cry:  (rocznik 2003).
Pozdrawiam!
Sielan
Yaris D-4D

CarinaGTI

• Gość
« Odpowiedź #16 dnia: 18 Czerwca 2005, 11:15:17 »
Sielan,też w moim nie mam 2004 rok, w Y D4D nie było tarcz z tyłu, oprócz TS jedynie chyba w wersji sol przed FL zdarzały siętarczer z tyłu ale sporadycznie występowały i nie wiem czy i na nasz rynek też były

dtox

• Gość
« Odpowiedź #17 dnia: 18 Czerwca 2005, 16:53:21 »
Cytat: VampirePL
O taroxie od dawna slyszalem:).Dobre hamulce(awet mialem zamiar takie kupic ale b drogie sa niestety) choc wole brembo lub apracing'i;].Myslalem cos o kombinacji:
- wentylowana tarcza zimermana(nacinana)/ebc(nacinana i nawiercana) przod:255/20 tyl:255/18
- klocki BEC Green stuff
- plyn hamulcowy Motul
- przewody hamulcowe Goodridge'a.
Kosz takiego czegos nie powinien przekroczyc 1200 zeta.A bezpieczenstwo napewno bedzie ciut wieksze:)

lepiej kup RED STUFF, niewiele drozsze a duzo lepiej hamuja...
Motula DOT 5.1 polecam bardzo!

VampirePL

• Gość
« Odpowiedź #18 dnia: 18 Czerwca 2005, 18:42:24 »
Ups literowka wyszla mialo byc EBC:)Zastanawialem sie nad inna rodzina *.* Stuff ale slyszalem ze green'y sa b polecane ale jak mowisz ze red'y sa lepsze i niewiele drozsze to skusze sie na nie:)Chyba ze ktos ma inny i lepszy zestaw niewiele drozszy(do 1500 zeta) to prosze smialo pisac:)Poslucham z checia.

A tarcze z tylu montuja tylko w ts'ach to fakt a disle to tylko na niektorych rynkach ale jakich to nie wiem dokladnie.oczywiscie na naszym nie maja.

dtox

• Gość
« Odpowiedź #19 dnia: 19 Czerwca 2005, 23:32:31 »
wczoraj dlugo rozmawialem na temat hamulcow z Szymkiem z CompSportu...mowi ze green stuff to mega badziewie...nigdy by nie zalozyl tego nawet do cywilnego auta...

mozesz rowniez poszukacc klockow PAGID z serii RED...podobno tez bardzo dobre sa...

dzik

• Gość
« Odpowiedź #20 dnia: 20 Czerwca 2005, 00:03:44 »
witam, dawno tu nie pisalem.

wsadzanie do yarisa tarcz wiekszych niz 250-255mm nie ma sensu, przeciez nie jezdzisz na torze chyba i nie hamujesz 200-0 kilkadziesiat razy na godzine. jesli masz tarcze 23x to wsadz 255mm i juz. Dobre tarcze i klocki, plyn wlej 5.1, przewody w oplocie metalowym i bedziesz szczesliwy. Nie kombinuj z tylem, wsadzanie tarcz moze byc szkodliwe, nie odczujesz tego mocno ale jak na ktoryms zakrecie tyl ci wyskoczy to nie bedziesz szczesliwy.
Pozatym wielkosc tarcz to wielkosc felgi, majac 255mm minimalna felga to 14", przy 280mm to juz 15" a przy 310 to nie wiem czym 16" starczy.
Ja mam clio, hamulce seryjnie to 280mm wentylowane przod 238mm tarcze pelne tyl. Przeowdy w oplocie metalowym, plyn zmienilem i nie udalo mi sie tego zestawu "ugotowac". Raz po jezdzie na torze wszystko bylo tak cieple ze nie mozna bylo dotkac felgi bo grozilo poparzeniem ale hamowaly.
Tylko ze mam taki minus ze jak kupuje zimowki to musze brac 195/50R15 a to drogie rozwiazanie.

VampirePL

• Gość
« Odpowiedź #21 dnia: 20 Czerwca 2005, 01:38:44 »
NIe no ja tak myslalem o tarczach gdzies 255mm a felgi/opony i tak jak pisalem wyzej chce 15" OZ/Continentale.Jesli chodzi o tyl to ewentualnie pojde do znajomego rajdowca to wyreguluje mi go jak bedzie nadsterowny przy hamowaniu.To twoje clio musi byc jakies mocne chyba to 1.4 16v 98km nie?albo wyzsze bo do takich aut tak duzych hamulcow nie zakladaja.To Leon takie ma lub Octavia a co dopiero CLio:)

Offline Sober

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #22 dnia: 20 Czerwca 2005, 10:04:28 »
Cytat: VampirePL
To twoje clio musi byc jakies mocne chyba to 1.4 16v 98km nie?

Masz przecież w podpisie... 2.0 16V   :aslyer  Jeśli sięnie mylęto 170KM w serii :)
Seat Leon Cupra :D

VampirePL

• Gość
« Odpowiedź #23 dnia: 20 Czerwca 2005, 11:09:06 »
:aduh  :Pnie zauwazylem<glupek>;]hehe

wwtcka

• Gość
« Odpowiedź #24 dnia: 20 Czerwca 2005, 15:36:45 »
Dość dużo jeździłem Yarisem 1.3 głównie w trasach raczej nie oszczędzałem auta i co zauważyłem. Faktycznie hamulce nie są najwydajniejsze ale pierwszą podstawową rzeczą jaką trzeba zmienić to felgi ze stalowych na alu. Z uwagi na bardzo małą tarczę(235mm)  często już przy drugim hamowaniu czuć było wyraźny spadek skuteczności ze względu na kiepską wentylację, po zmianie felg na aluminiowe (16") była ona o niebo lepsza, zresztą kiedyś koledzy z TKP widzieli w moim Yarku palące sięhamulce po szybszym przejechaniu Wrocławia  :lol:, druga rzecz to płyn, koniecznie zmienić na 5.1 bo ugotowanie zwykłego jest w Yarisie bardzo proste. Trzecia sprawa: NIE KUPOWAÆ KLOCKÓW ORYGINALNYCH BOSCH, kupiłem angielskie podróby i wierzyć mi sięnie chciało jaka była różnica in plus, myślęże zakup klocków Grenn Stuffów i tarcz Brembo Max załatwił by sprawędefinitywnie bo lepszej konfiguracji na zwykłe drogi nie potrzeba a jak ktoś chce siębawić w swap to polecam hamulce od TS-a, miałem przyjemność przejechać sięi rewelacja, auto natychmiast reaguje na każde nawet delikatne muśnięcie padału   :twisted:

Tak czy siak hamulce w Yarisie nigdy mnie nie zawiodły  :)

Offline Kryspin

• Toyot Spamer
    • Toyota Klub
« Odpowiedź #25 dnia: 20 Czerwca 2005, 15:52:26 »
Cytat: wwtcka
Z uwagi na bardzo małą tarczę(235mm) często już przy drugim hamowaniu czuć było wyraźny spadek skuteczności ze względu na kiepską wentylację

no właśnie a jakby pokusić sięi zrobić doloty powietrza chłodzące tarcze?? Z tego co wiem to więkdzość  toyot nie ma takich dolotów a np. większość modeli BMW ma specjalnie ukształtowane kanały  kierujące powietrze na tarcze w celu ich wychłodzenia
TK Automobile - serwis, naprawa , diagnostyka

dzik

• Gość
« Odpowiedź #26 dnia: 20 Czerwca 2005, 16:51:42 »
Cytat: Kryspin

no właśnie a jakby pokusić sięi zrobić doloty powietrza chłodzące tarcze?? Z tego co wiem to więkdzość  toyot nie ma takich dolotów a np. większość modeli BMW ma specjalnie ukształtowane kanały  kierujące powietrze na tarcze w celu ich wychłodzenia

Alu felgi sa najlepsza inwestycja jesli chodzi o chlodzenie tarcz.
U mnie przy 16" po ostrej jezdzie felg z przodu nie mozna dotknac.
Sama wielkosc tarczy tez ma znaczenia, jak jest wieksza to moze wiecej ciepla odbierac podczas hamowania.
Ale w takich samochodach naprawde nie ma sensu dawac wiecej niz 255.
W yarisie wszystkie wersje mialy wentylowany przod?

dzik

• Gość
« Odpowiedź #27 dnia: 20 Czerwca 2005, 16:52:48 »
Cytat: Sober

Masz przecież w podpisie... 2.0 16V   :aslyer  Jeśli sięnie mylęto 170KM w serii :)

a teraz ma 186 i zbieram sily na nastepna porcje mocy   :D

Offline Red_Point

• Toyot Spamer
    • www.RedPoint.ilto.pl > ZAPRASZAM > Yaris, Yaris FL, Avensis ...
« Odpowiedź #28 dnia: 20 Czerwca 2005, 16:56:27 »
tez tak uwazam ze w yarisei srednio 900 kg spokojnie wystarcza tarcza 255!;)

wczoraj podczas krecenia filmiku hamulce nie zle sie zagrzaly (ja mam 235) i felga tez byla nei zle 'nie tykalna'!;) - 16stka......

a jak patrze to zestawik EBC + GS to ok 600 zl...... - wiec wydatek bardzo maly......
Niech prąd bedzie z Wami !!!

" ... objazd miasta na 18"stkach. Nie przestać! Wrócić na 20"stkach ... " Tede

wwtcka

• Gość
« Odpowiedź #29 dnia: 20 Czerwca 2005, 17:33:56 »
Cytat: dzik
W yarisie wszystkie wersje mialy wentylowany przod?

z tego co sięorientujęto tak

Cytat: Red_Point
wczoraj podczas krecenia filmiku hamulce nie zle sie zagrzaly (ja mam 235) i felga tez byla nei zle 'nie tykalna'! - 16stka......

tak na marginesie to śmiesznie wyglądają 235mm tarcze w feldze 16"  :wink:

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl