Autor Wątek: Stan Oleju ponad maximum  (Przeczytany 221416 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline K602

• Toyot Pełzający
  • **
Odp: Stan Oleju ponad maximum
« Odpowiedź #135 dnia: 20 Lutego 2021, 20:34:40 »
No właśnie...
SAP ABAP Certified Developer

Offline jinn

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #136 dnia: 20 Lutego 2021, 21:09:57 »
No w sumie możliwe... :o

Offline jinn

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #137 dnia: 26 Lutego 2021, 10:27:51 »
Kilka dni temu, napisałem maila to TMP w sprawie rosnącego poziomu oleju w silnikach M20A-FXS. Oto co mi odpisano.
https://drive.google.com/file/d/13f29FLk2zffswQsu52fFW588yikBToxB/view?usp=drivesdk

Offline Silu

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #138 dnia: 26 Lutego 2021, 10:59:05 »
Kilka dni temu, napisałem maila to TMP w sprawie rosnącego poziomu oleju w silnikach M20A-FXS. Oto co mi odpisano.
https://drive.google.com/file/d/13f29FLk2zffswQsu52fFW588yikBToxB/view?usp=drivesdk

tego to się nie da komentować nawet :P ale chyba spróbuje

"w oleju mogły się pojawić obce składniki" eeeee...... ok chciałoby się rzec "no i fajnie"
"dzieje się tak na skutek stopniowego mieszkania się oleju z paliwem lub wodą" - znawcą nie jestem ale to według tmp to ma być normalne ? :P
"podczas jazdy z dużą prędkością (...) niepożądane domieszki ulegają odparowaniu, co sprawia wrażenie, że po takiej jeździe zużycie oleju gwałtownie wzrosło"

tu zwariowałem - po pierwsze - co ma prędkość do tego to ja nie bardzo rozumiem - szczególnie w skrzyni ecvt - ja nie wiem może głupi jestem ale z tego co się orientuje to skrzynia ecvt działa tak że równa poziom obrotów - no chyba że Pani Aleksandra miała na myśli pedał w podłodze cały czas i jedziemy albo ogólną temperaturę oleju po łuższej w większości jednostajnej jeździe - jeśli tak to napisała trochę po chińsku :P

poza tym - druga kwestia - skoro odparowuje przy szybkiej jeździe - według tmp - to o jakim "wzroście" zużycia oleju mówimy ? o wzroście poziomu oleju czy tego że olej będzie bardziej spracowany niż by był przy spokojnej jeździe ? :P

nie wiem - może naprawdę głupi jestem - ale z sensu tej wypowiedzi co dostałeś miało wyniknąć chyba tak - samochód nie dogrzany - miesza się olej z paliwem (sic!) - a jak dogrzany to "zużycie oleju gwałtownie wzrosło" ? znaczy że co ? że dalej będzie ponad max czy o jakim zużyciu mowa  ? :P no bo suma sumarum w obu przypadkach będzie ponad max :P

poczekam na mądrzejszych - może ktoś to ogarnie i jest w stanie przetłumaczyć na język polski :P

Offline K602

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #139 dnia: 26 Lutego 2021, 11:26:22 »
a jak dogrzany to "zużycie oleju gwałtownie wzrosło"

Nie doszukuj się górnolotnej logiki. Po prostu, jeśli nie jest odparowane paliwo, to jest go więcej i jest traktowane eufemicznie jako 'olej'... ergo, skoro potem odparuje, to ten 'olej' zmniejszył swój poziom = zwiększyła się jego konsumpcja...

Kompletna dziecinada. Jeśli jest to faktycznie paliwo, to należy zastanowić się nad działaniami naprawczymi itd., a nie sugerować, że tak jest i to jest normalne. 
« Ostatnia zmiana: 26 Lutego 2021, 11:28:41 wysłana przez K602 »
SAP ABAP Certified Developer

Offline jinn

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #140 dnia: 26 Lutego 2021, 11:48:05 »
a jak dogrzany to "zużycie oleju gwałtownie wzrosło"

Nie doszukuj się górnolotnej logiki. Po prostu, jeśli nie jest odparowane paliwo, to jest go więcej i jest traktowane eufemicznie jako 'olej'... ergo, skoro potem odparuje, to ten 'olej' zmniejszył swój poziom = zwiększyła się jego konsumpcja...

Kompletna dziecinada. Jeśli jest to faktycznie paliwo, to należy zastanowić się nad działaniami naprawczymi itd., a nie sugerować, że tak jest i to jest normalne.
Chyba jej się popieprzyło słowa i miało być "zmalało". Tak mi się wydaje.
Dziś wysłałem do niej maila, z pytaniem czy takie ilości benzyny nie wpływają na obniżenie właściwości smarnych oleju. Poprosiłem o potwierdzenie. Zobaczymy co odpisze.
« Ostatnia zmiana: 26 Lutego 2021, 12:01:02 wysłana przez jinn »

Offline jinn

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #141 dnia: 26 Lutego 2021, 11:49:47 »

tego to się nie da komentować nawet :P ale chyba spróbuje

"w oleju mogły się pojawić obce składniki" eeeee...... ok chciałoby się rzec "no i fajnie"
"dzieje się tak na skutek stopniowego mieszkania się oleju z paliwem lub wodą" - znawcą nie jestem ale to według tmp to ma być normalne ? :P
"podczas jazdy z dużą prędkością (...) niepożądane domieszki ulegają odparowaniu, co sprawia wrażenie, że po takiej jeździe zużycie oleju gwałtownie wzrosło"

tu zwariowałem - po pierwsze - co ma prędkość do tego to ja nie bardzo rozumiem - szczególnie w skrzyni ecvt - ja nie wiem może głupi jestem ale z tego co się orientuje to skrzynia ecvt działa tak że równa poziom obrotów - no chyba że Pani Aleksandra miała na myśli pedał w podłodze cały czas i jedziemy albo ogólną temperaturę oleju po łuższej w większości jednostajnej jeździe - jeśli tak to napisała trochę po chińsku :P

poza tym - druga kwestia - skoro odparowuje przy szybkiej jeździe - według tmp - to o jakim "wzroście" zużycia oleju mówimy ? o wzroście poziomu oleju czy tego że olej będzie bardziej spracowany niż by był przy spokojnej jeździe ? :P

nie wiem - może naprawdę głupi jestem - ale z sensu tej wypowiedzi co dostałeś miało wyniknąć chyba tak - samochód nie dogrzany - miesza się olej z paliwem (sic!) - a jak dogrzany to "zużycie oleju gwałtownie wzrosło" ? znaczy że co ? że dalej będzie ponad max czy o jakim zużyciu mowa  ? :P no bo suma sumarum w obu przypadkach będzie ponad max :P

poczekam na mądrzejszych - może ktoś to ogarnie i jest w stanie przetłumaczyć na język polski :P
No, dostawanie się paliwa do benzyny nie jest niczym nadzwyczajnym. Tak samo jest z wodą. Jeżeli auto jeździ na krótkich dystansach i silnik się nie dogrzewa to woda zawarta w powietrzu w silniku nie ma kiedy odparować przez odmę i cały czas jest w silniku. Czasem w dużych silnikach można zaobserwować zjawisko masła pod korkiem wlewu oleju. Wg mnie tej Pani chodzi o to, że podczas szybkiej jazdy silnik spalinowy pracuje cały czas i szybko osiąga temperaturę roboczą. A w tej temperaturze woda i benzyna odparowują z oleju.
« Ostatnia zmiana: 26 Lutego 2021, 11:59:02 wysłana przez jinn »

Offline Silu

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #142 dnia: 26 Lutego 2021, 12:00:19 »
Wg mnie chodzi o to, że podczas szybkiej jazdy silnik spalinowy pracuje cały czas i szybko osiąga temperaturę roboczą. A w tej temperaturze woda i benzyna odparowują z oleju.

ok załóżmy że tak jest - ale kwestia jak one się tam w ogóle znalazły - to już widać Pani piszę ze stoickim spokojem

nie wiem może coś się zmieniło w tej kwestii albo hybrydy działają jakoś inaczej - ale ja to zawsze żyłem w przekonaniu że jak olej (lub woda wtf) jest w silniku to jest jedyna oznaka - silnik zdycha

żeby nie było - ja się naprawdę nie znam i może ktoś z wiedzą fachową się wypowie - bo to już zaczyna być mało śmieszne jak ludzie z centrali toyoty takie rzeczy wypisują i stwierdzają że tak ma być

wątek ten śledzę od dłuższego czasu i pozwoliłem sobie zasięgnąć opinii u mechaników którzy robią tylko u siebie japońskie marki - to jak to usłyszał (olej ponad stan i że benzyna w oleju - vide wcześniejsze posty a nie odpowiedź z toyoty)) to szczękę miał przy podłodze i zrobił wytrzeszcz oczu jak maDki przy wpłacie pińcet plus na konto

Offline jinn

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #143 dnia: 26 Lutego 2021, 12:31:48 »
Wg mnie chodzi o to, że podczas szybkiej jazdy silnik spalinowy pracuje cały czas i szybko osiąga temperaturę roboczą. A w tej temperaturze woda i benzyna odparowują z oleju.

ok załóżmy że tak jest - ale kwestia jak one się tam w ogóle znalazły - to już widać Pani piszę ze stoickim spokojem

nie wiem może coś się zmieniło w tej kwestii albo hybrydy działają jakoś inaczej - ale ja to zawsze żyłem w przekonaniu że jak olej (lub woda wtf) jest w silniku to jest jedyna oznaka - silnik zdycha

żeby nie było - ja się naprawdę nie znam i może ktoś z wiedzą fachową się wypowie - bo to już zaczyna być mało śmieszne jak ludzie z centrali toyoty takie rzeczy wypisują i stwierdzają że tak ma być

wątek ten śledzę od dłuższego czasu i pozwoliłem sobie zasięgnąć opinii u mechaników którzy robią tylko u siebie japońskie marki - to jak to usłyszał (olej ponad stan i że benzyna w oleju - vide wcześniejsze posty a nie odpowiedź z toyoty)) to szczękę miał przy podłodze i zrobił wytrzeszcz oczu jak maDki przy wpłacie pińcet plus na konto

Woda i benzyna w oleju nie jest niczym niespotykanym. Silnik wcale od tego nie zdycha. Skoro olej przy swojej gęstości dostaje się przez pierścienie do komory spalania, to benzynie jest dużo łatwiej spłynąć na dół do komory silnika. Przy wysokiej temperaturze oleju, benzyna jako bardziej lotna substancja odparowuje. Podobnie jest z wodą zawarta w powietrzu w  silniku. Ona zawsze się tam znajduje. Widać to szczególnie wyraźnie przy niedogrzanych, dużych silnikach. Nie ma kiedy odparować, a objawem tego jest masełko pod korkiem wlewu oleju. Po dłuższej trasie masełko znika a woda odparowuje przez odmę silnika. Pytanie tylko, jakie ilości benzyny w oleju są bezpieczne dla silnika. Nowoczesne syntetyki mogą być w 5% rozcieńczone paliwem i nie tracą swoich właściwości.
« Ostatnia zmiana: 26 Lutego 2021, 13:02:51 wysłana przez jinn »

Offline Chinob

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #144 dnia: 26 Lutego 2021, 13:36:29 »
Wszystko co odpisala ta Pani sie zgadza.
Po trasie 200 plus 200 zawsze na drugi dzień mam jakby pod kreska 2-3 mm max(odpowiada stanowi swiezo zalanego oleju same 4l ) Co opisałem w pierwszym poście także się zgadza benzyna jest w oleju bo On silnik ciągle się zapala i gaśnie czyli samych  procesów spalania gdzie zostala dostarczona benzyna a brak pracy powoduje że scieka do miski niepotrzebna. Należy takze brać pod uwagę przynajmniej w moim przypadku że olej około 13 tys przebiegu traci właściwości lub ma już w Sobie znaczną ilosc benzyny i trudniej odparowuje jej nadmiar z racji ..zurzycia. Także wyrzuca Ją z Siebie ale słabiej stąd częściej można to zauważyć na miarce. Co nie oznacza że tak zostanie bo u Mnie i tak odparuje. Teraz jak jestem po wymianie na 45tys i wachalem miarke na takim świeżo zalanym to tam nie wyczuwam kompletnie nic taki w stylu bardziej rzepakowym. Dlatego tak tamten zapach co czujemy później to jest na 100 procent benzyna a raczej przy wiekszym przebiegu zapach ropy mniej lub bardziej wyczuwalny w zależności co dzieje się na miarce. Wnioski...nigdy nic z tym nie zrobią dopóki silniki by nie zaczęły padać ...poprostu by zbankrutowali :) przewidzieli to a stosowanie oleji innych niż dedykowane 0w16 może być niekoniecznie dobrym pomysłem...sami widzicie co przechodzi a czy 5w30 daje radę skoro dopuszczają to pewnie tak. Myślę że nic sie nie stanie ale olej powinno sie wymieniac co 10-13tys (czego nie zrobię raczej ). Pytanie : nurtuje mnie od dawna jak zachowują sie samochody ktore mają założoną instalacje gazową ?

Offline andrzejek-k68

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #145 dnia: 26 Lutego 2021, 18:02:03 »
Konstrukcja silnika "powoduje" to, że  benzyna dostaje sie do oleju i jeśli jezdzimy na silniku "zimnym lub niedogrzanym" to benzyna nie zdazy odparować i mamy podwyższony poziom oleju, jeśli jezdzimy na silniku dogrzanym, to benzyna ma "czas" by odparować.Remedium z punktu widzenia użytkownika, to czestsza zmiana oleju by "procent oleju w oleju" nie spadł popniżej racjonalnego  poziomu.
Uznanie czegoś za normę przez producenta jest raczej normą, bo przecież nie będą pluć sobie do talerza.
Olej ow16 nie jest olejem "dedykowanym" do Toyoty i olej dobieramy pod swój styl jazdy i panujące warunki {upalne lato, długie przebiegi autostradowe z dużymi, stalymi predkosciami lub niewielkie przebiegi drogami krajowymi z predkosciami umiarkowanymi, spokojns jazda itp.}.Warto przeczytać instrukcję ze zrozumieniem i zastanowić sie do czego "głownie" służy olej silnikowy", wtedy będzie łatwiej.

Offline Amper

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #146 dnia: 26 Lutego 2021, 22:02:24 »
"Olej ow16 nie jest olejem "dedykowanym" do Toyoty"

Z instrukcji wynika że jest zalecany i dedykowany

Offline Krisman

• Toyot Spamer
  • Samochód:: HTH
« Odpowiedź #147 dnia: 27 Lutego 2021, 00:02:31 »
W mojej rav 4 0w16 - instrukcja - zalany fabrycznie i ma być taki zalewany.
Zmiany, zmiany ,zmiany...;)

Offline andrzejek-k68

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #148 dnia: 27 Lutego 2021, 10:48:41 »
Ja nie będe sie spierał.Niech każdy przeczyta instrukcje i sam zadecyduje czym zalewać.Instrukcja jest napisana w taki  sposób , by rzeczywiście czytający odniósł takie wrażenie, że  np. 0w16 jest dedykowany i jedynie zalecany.Jeśli sie  zastanowić do czego służy olej i jak jest użytkowane auto to sie doczyta, że olej dobiera sie do panujących warunków i stylu jazdy auta i że kierowca nie może być "przyspawany" do jedynego i słusznego oleju, bo takiego nie ma, bo jeżdzimy w różnych warunkach klimatycznych,w różny sposób, mrożna zima, krótkie przebiegi, upalne lato i długie trasy na autostradzie itp.
Niech każdy robi co chce, jego auto, jego wybor.Pozdrawiam.

Offline Krisman

• Toyot Spamer
  • Samochód:: HTH
« Odpowiedź #149 dnia: 27 Lutego 2021, 13:06:55 »
Instrukcja:
Silnik samochodu jest fabrycznie
napełniony olejem o lepkości SAE
0W-16, zapewniającym najniższe
zużycie paliwa i dobre własności roz-
ruchowe w niskich temperaturach.
Jeżeli olej SAE 0W-16 nie jest do-