Autor Wątek: Stan Oleju ponad maximum  (Przeczytany 221315 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline phantom

• Toyot Pełzający
  • **
Odp: Stan Oleju ponad maximum
« Odpowiedź #345 dnia: 02 Kwietnia 2021, 12:11:33 »
To auto wręcz zachęca do możliwie najczęstszego używania samego napędu elektrycznego, bo faktycznie robi to moim zdaniem rewelacyjnie. Mam wrażenie, że jest to coś wręcz ocierającego się o sztukę dla sztuki. Pobijać kolejne rekordy symbolicznego spalania.

Hej, dzień dobry. Mi się wydaje ze to tylko kolejna teoria jakoś próbująca wytłumaczyć problem. Ja tam zwykle kiedy nie muszę gazować jeżdżę bardzo eko kręcąc super spalania - nie po to kupiłem hybrydę aby teraz nie używać zalet silnika elektrycznego i na sile kręcić silnik spalinowy aby paliwo do oleju się nie przedostało. To Toyota powinna naprawić problem jeżeli występuje. U mnie na szczęście tego nie zauważyłem. Na koniec 1.8 ma dpf chyba dopiero od nowego rocznika modelowego. Pierwsze 1.8 z tego co wiem nie miały dpf (chyba). I wgle ten problem dotyczy głównie 2.0 - możliwe ze mając 1.8 całkowicie Cię ominie :)
« Ostatnia zmiana: 02 Kwietnia 2021, 12:42:32 wysłana przez phantom »

Offline Obskurant

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #346 dnia: 02 Kwietnia 2021, 12:22:11 »
Zgadzam z się z przedmówca, nie widzę sensu na siłę tłumaczyć producenta, że tak ma być. Po drugie nie wiem czemu odrazu przypuszczenia że wszyscy jeżdżą super ekonomicznie i dlatego jest ten problem. Ja na spalanie nie zwracam szczególnie uwagi, lubię przycisnąć ten samochód bo naprawdę fajnie się zbiera. Ja kupiłem 2.0 dla osiągów i bezawaryjności, nie licząc problemu z olejem to naprawdę nie ma co tu paść, ale mimo dość dynamicznej jazdy po mieście, oleju nadal przybywa więc ta teoria się nie klei.

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Offline atom

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #347 dnia: 02 Kwietnia 2021, 12:33:54 »
Hej, dzień dobry. Mi się wydaje ze to tylko kolejna teoria jakoś próbująca wytłumaczyć problem. Ja tam zwykle kiedy nie muszę jeżdżę bardzo eko kręcąc super spalania - nie po to kupiłem hybrydę aby teraz nie używać zalet silnika elektrycznego i na sile kręcić silnik spalinowy aby paliwo do oleju się nie przedostało. To Toyota powinna naprawić problem jeżeli występuje. U mnie na szczęście tego nie zauważyłem. Na koniec 1.8 ma dpf chyba dopiero od nowego rocznika modelowego. Pierwsze 1.8 z tego co wiem nie miały dpf (chyba). I wgle ten problem dotyczy głównie 2.0 - możliwe ze mając 1.8 całkowicie Cię ominie

Nie szukam wytłumaczenia producenta, bo jakiś problem ewidentnie jest. Natomiast sądzę, że przyczyną jest niedogrzanie silnika, któremu z kolei sprzyja eko-driving. Jasne, że hybrydę kupuje się w znacznej mierze ze względu na oszczędność. Natomiast w celu zweryfikowania mojej teorii warto by było pojeździć "mniej eko" . Chodzi tylko o próbę.
Corolla SD 1.8 GR Sport

Offline Obskurant

• Toyot Leżący
  • *
Stan Oleju ponad maximum
« Odpowiedź #348 dnia: 02 Kwietnia 2021, 12:42:41 »
Hej, dzień dobry. Mi się wydaje ze to tylko kolejna teoria jakoś próbująca wytłumaczyć problem. Ja tam zwykle kiedy nie muszę jeżdżę bardzo eko kręcąc super spalania - nie po to kupiłem hybrydę aby teraz nie używać zalet silnika elektrycznego i na sile kręcić silnik spalinowy aby paliwo do oleju się nie przedostało. To Toyota powinna naprawić problem jeżeli występuje. U mnie na szczęście tego nie zauważyłem. Na koniec 1.8 ma dpf chyba dopiero od nowego rocznika modelowego. Pierwsze 1.8 z tego co wiem nie miały dpf (chyba). I wgle ten problem dotyczy głównie 2.0 - możliwe ze mając 1.8 całkowicie Cię ominie

Nie szukam wytłumaczenia producenta, bo jakiś problem ewidentnie jest. Natomiast sądzę, że przyczyną jest niedogrzanie silnika, któremu z kolei sprzyja eko-driving. Jasne, że hybrydę kupuje się w znacznej mierze ze względu na oszczędność. Natomiast w celu zweryfikowania mojej teorii warto by było pojeździć "mniej eko" . Chodzi tylko o próbę.
Tak jak już wspominałem, po mieście nie jężdżę szczególnie ekonomicznie, jedynym faktem są krótkie trasy + stanie w korku, niestety na przestrzeni 200 km wyłącznie miasto przybyło ponad cm na bagnecie, 7mm ponad max wiec nie wydaje mi się to normalne.

Offline Dziuba

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #349 dnia: 02 Kwietnia 2021, 19:47:43 »
Moim zdaniem na chłopski rozum, żeby na szabli był poziom prawidłowy trzeba zalać 4L oleju przy wymianie. Napełnienie fabryczne jest 5.3 L.
Oleju przy wymianie nigdy do końca nie zalejesz ani nie odessiesz, sam filtr wpija 0.4 L. Producent zaleca wlanie 4.3L przy serwisie, dlatego 4 L jest (moim zdaniem ) optymalnie.

My21 2.0 TS exe+vip

Offline UPX

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #350 dnia: 02 Kwietnia 2021, 20:22:06 »
Normalne że przybywa oleju o ok  1 cm czyli gdzieś o 0.7... 1 litra ?
Chyba żartujesz?
Silnik nie produkuje oleju tylko olej jest rozcieńczany benzyna  a olej z benzyna to
inne własności smarne  a to  powolne zajeżdżanie silników.
A każda teoria to takie samouspokojenie

Offline Amper

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #351 dnia: 02 Kwietnia 2021, 20:44:34 »
Sranie w banie i do nocnika !.Użytkuje jako taxi. Dziennie około 70 km i to przy dodatnich temperaturach.. Zatem silnik ma czas aby odparować benzynę. A na bagnecie jest około +- 0,3  mm. ponad stan. Przy wymianie oleju po 15.000 wlano mi tylko 4 l oleju. Bagnet intensywnie śmierdzi benzyną . Nie jestem fachowcem w tych sprawach ale z tego co popytałem mechaników - prawdopodobnie paliwo dostaje się do silnika poprzez wadliwe pierścienie. I nie ważne czy wlejesz  4,3 litra oleju czy 3 litry, bo po pewnym czasie i tak będziesz miał ponad max rozcieńczonego oleju z domieszką benzyny.

Offline phantom

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #352 dnia: 02 Kwietnia 2021, 20:56:26 »
Sranie w banie i do nocnika !.Użytkuje jako taxi. Dziennie około 70 km i to przy dodatnich temperaturach.. Zatem silnik ma czas aby odparować benzynę. A na bagnecie jest około +- 0,3  mm. ponad stan. Przy wymianie oleju po 15.000 wlano mi tylko 4 l oleju. Bagnet intensywnie śmierdzi benzyną . Nie jestem fachowcem w tych sprawach ale z tego co popytałem mechaników - prawdopodobnie paliwo dostaje się do silnika poprzez wadliwe pierścienie. I nie ważne czy wlejesz  4,3 litra oleju czy 3 litry, bo po pewnym czasie i tak będziesz miał ponad max rozcieńczonego oleju z domieszką benzyny.

masz 2.0?

Offline Obskurant

• Toyot Leżący
  • *
Stan Oleju ponad maximum
« Odpowiedź #353 dnia: 02 Kwietnia 2021, 21:05:00 »
Mi się już nie chce nawet odpisywać na teorie, że za dużo oleju leja w serwisie, bo ktoś tu ma problemy z czytaniem ze zrozumieniem.. jeżeli pisze, że na przestrzeni kilkuset kilometrów oleju na bagnecie przybywa, to jak ma się to do tego, że w serwisie mi za dużo nalali?

« Ostatnia zmiana: 02 Kwietnia 2021, 21:08:02 wysłana przez Obskurant »

Offline Amper

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #354 dnia: 02 Kwietnia 2021, 21:06:44 »

masz 2.0?

Tak

Offline UPX

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #355 dnia: 02 Kwietnia 2021, 21:09:41 »
Ja mam silnik 2.0 benzyna, manual.
Najechane prawie 14 tys w 3 mc i olej u mnie jest 2... 3 mm poniżej max. Fakt wcześniej tego przez 2.5 mc nie sprawdzalem. Teraz sprawdzam: poziom jest stały o ile można dokładnie odczytać na tym bagnecie
Jeżeli to wada silników to i mnie też powinno przybywać oleju a tak nie jest chyba że silnik 2.0w benzynie jest inny niż w hybrydzie

Offline Amper

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #356 dnia: 02 Kwietnia 2021, 21:13:33 »
zapytaj Toyote o ten fenomen że oleju nie ubywa a nawet przybywa i tak trzyma 15.000 km

p.s
1.bagnet nie śmierdzi benzyną?
2. ile KM ma twój silnik
3. czy ma bezpośredni wtrysk ?
« Ostatnia zmiana: 02 Kwietnia 2021, 21:20:10 wysłana przez Amper »

Offline fizjo

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: Corolla TS HDF
« Odpowiedź #357 dnia: 02 Kwietnia 2021, 21:31:32 »
Mojego samochodu też chyba dotyczy ten problem, choć mam nadzieje, że może już nie...

Po ok. 1 tys. km sprawdziłem poziom oleju (najpierw standardowo na zimnym silniku z rana, potem wg instrukcji kilka min. po zgaszeniu rozgrzanego silnika) i miałem poziom prawe 1 cm ponad max. Jazda 100% miasto.

W ASO uzyskali podobny wynik pomiaru, ściągnęli nadmiar oleju (do równego max) i wysłali do analizy do TMP.

Przy ok. 2 tys. km zgodnie z zaleceniem pojawiłem się w ASO. Stan oleju 1 mm poniżej max (sam między czasie mierzyłem dwukrotnie i poziom również nie przekraczał max). Jazda 60:40 miasto:trasa. Żadnej informacji z TMP.
Od razu poprosiłem o wymianę oleju (0W16), zalano do poziomu max - 4,3l.

Może przy niskich przebiegach jest to kwestia układania się / luzowania silnika i z czasem się poprawia..?

Niestety u mnie 1000 km po wymianie oleju jest znowu ok. 1 cm ponad max. 90% jazdy miejskiej. Pytałem ASO co dalej w związku z tym..? Czekają na rozwiązanie z TMP...
Toyota Corolla Touring Sports TREK 2.0 Hybrid Dynamic Force 2020 MY21

Offline Pawel.Kwa

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #358 dnia: 02 Kwietnia 2021, 21:35:13 »
A u mnie wszystko jest ok dziś sprawdzałem i jest max po nocy.

Offline Obskurant

• Toyot Leżący
  • *
Stan Oleju ponad maximum
« Odpowiedź #359 dnia: 02 Kwietnia 2021, 21:41:42 »
Ja mam silnik 2.0 benzyna, manual.
Najechane prawie 14 tys w 3 mc i olej u mnie jest 2... 3 mm poniżej max. Fakt wcześniej tego przez 2.5 mc nie sprawdzalem. Teraz sprawdzam: poziom jest stały o ile można dokładnie odczytać na tym bagnecie
Jeżeli to wada silników to i mnie też powinno przybywać oleju a tak nie jest chyba że silnik 2.0w benzynie jest inny niż w hybrydzie
Tu chodzi o hybrydę 2.0 jeżeli ktoś robi dużo trasy to raczej nie ma tego problemu. Już sprawdzałem jak to się ma do trasy i miasta. Po Trasie około 600 km stan oleju opadł, prawdopodobnie właśnie odparowuje benzyna. Ale nie jest to raczej normalne żeby na przestrzeni 200km po mieście olej wzrastał o 1cm, tym bardziej, że na mojego maila TMP odpisała ze sprawę przybywającego oleju traktują priorytetowo więc nie są to nasze wymysły. A co to za auto z silnikiem 2.0 bo raczej nie corolla chyba ze USA bo na Europę 2.0 bez hybrydy chyba nie ma? Chyba że się mylę:)

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl