Autor Wątek: Stan Oleju ponad maximum  (Przeczytany 221231 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Chinob

• Toyot Leżący
  • *
Stan Oleju ponad maximum
« dnia: 28 Maja 2020, 01:47:39 »
Nie spotkałem się wcześniej z czymś takim w benzynie. Brejdak miał w dislu audi przybywający stan oleju ponad max. Diagnoza przypchany filtr dpf czy cos w tym stylu. Moja dobija 1,8 hybryda benzyna do 15000 sprawdzam systematycznie stąd wiem ze zaczelo się przy 14000 km sprawdzalem juz parę razy stan oleju zawsze przed jazdą na zimnym silniku około 1,5 cm do 2cm nad maxem. Mogę sie pokusić stwierdzenie że olej toyoty przy 14000 km stracił swoje właściwości olej to 0w16 i niechce sciec do końca po miarce. Lub zaczęła lać benzynę do oleju. Miał ktoś Kto sprawdza systematycznie takie historię? Wiem ze każdy olej traci swoje właściwości wraz z przebiegiem ale bardziej nastawialem się na ubywanie.Rozrzedzony benzyną jeszcze bardziej. Zagadka

Offline Amper

• Toyot Chodzacy
Odp: Stan Oleju ponad maximum
« Odpowiedź #1 dnia: 28 Maja 2020, 07:07:16 »
2 cm to trochę za dużo.
« Ostatnia zmiana: 28 Maja 2020, 07:56:23 wysłana przez Amper »

Offline mk77

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #2 dnia: 28 Maja 2020, 07:53:38 »
Zetrzyj palcem z bagnetu trochę oleju i powąchaj czy mocno czuć benzyną. Wtedy będzie wiadomo czy leje PB do oleju.

Offline Dragster

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: RAV4 Plug-In
« Odpowiedź #3 dnia: 28 Maja 2020, 10:36:48 »
Nie spotkałem się wcześniej z czymś takim w benzynie. Brejdak miał w dislu audi przybywający stan oleju ponad max. Diagnoza przypchany filtr dpf czy cos w tym stylu. Moja dobija 1,8 hybryda benzyna do 15000 sprawdzam systematycznie stąd wiem ze zaczelo się przy 14000 km sprawdzalem juz parę razy stan oleju zawsze przed jazdą na zimnym silniku około 1,5 cm do 2cm nad maxem. Mogę sie pokusić stwierdzenie że olej toyoty przy 14000 km stracił swoje właściwości olej to 0w16 i niechce sciec do końca po miarce. Lub zaczęła lać benzynę do oleju. Miał ktoś Kto sprawdza systematycznie takie historię? Wiem ze każdy olej traci swoje właściwości wraz z przebiegiem ale bardziej nastawialem się na ubywanie.Rozrzedzony benzyną jeszcze bardziej. Zagadka

Trochę nie rozumiem, to przybywa go czy nie? Bo z tego co piszesz zawsze miałeś ponad stan. Swoją drogą u mnie też jest ponad stan około 0.5cm. Ale przybyło mi po wymianie i tak zostało.

Przyczyną przybywającego oleju w dislach była nieprawidłowa eksploatacja. Użytkownicy często nieświadomie przerywają proces wypalania DPF co skutkuje spływaniem niespalonego nadmiaru ON do oleju w silniku.
Toyota RAV4 Style, Plug-In Hybrid

Offline Chinob

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #4 dnia: 28 Maja 2020, 13:21:04 »
Do 14 000 km idealnie bylo na max aż dziwilem się ze nic nieubywa ..Mniej wiecej po tym przebiegu zaczelo przybywac. Dzisiaj 1 serwis zobaczymy co powiedzą. Co do zapachu zawsze byl inny dziwny a czy to benzyny być może. Poprzednie BMW bralo Mi olej stąd mam przyzwyczajenie sprawdzania.  Być może wiele osób przechodzi to samo.. ale nie są świadome. Zobaczymy co powiedzą.

Offline Dragster

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #5 dnia: 28 Maja 2020, 17:19:23 »
Ale w 1.8 nie masz GPF wiec nie tędy droga.

Offline Chinob

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #6 dnia: 28 Maja 2020, 19:29:43 »
Facet w serwisie  powiedział , że tak samo jest ten filtr w 1,8 że we wszystkich teraz jest ten dopalacz czy jak to zwą ..Dpf czy Gpf..otworzylem buzie aha. Wlali Mi Motula 0w16 bo taki chcialem będę obserwował. Bardzo niczym sie nieprzejeli kase skosili i wyje...Mam nadzieje że to tylko olej do konca niesplywal po miarce.

Offline D3F

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: Corolla TS 1.8H
« Odpowiedź #7 dnia: 28 Maja 2020, 20:37:46 »
U mnie podobnie, ale ja bardziej obstawiałem że ten olej jest tak rzadki, że bagnet brudzi się olejem podczas wyciągania.

Offline Amper

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #8 dnia: 28 Maja 2020, 21:10:09 »
a jak to wyglądną w 2.0 l. Ma ktoś wiedzę , bo ja mam przejechane dopiero 2499 km

Offline Dragster

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #9 dnia: 28 Maja 2020, 21:47:39 »
Facet w serwisie  powiedział , że tak samo jest ten filtr w 1,8 że we wszystkich teraz jest ten dopalacz czy jak to zwą ..Dpf czy Gpf..otworzylem buzie aha. Wlali Mi Motula 0w16 bo taki chcialem będę obserwował. Bardzo niczym sie nieprzejeli kase skosili i wyje...Mam nadzieje że to tylko olej do konca niesplywal po miarce.

1.8 nie ma na pewno znanego GPFa. Obowiązkowo muszą go mieć silniki z bezpośrednim wtryskiem. Czyli 2.0.

Offline Pawel.Kwa

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #10 dnia: 28 Maja 2020, 22:16:38 »
8000 tyś i nawet nie zaglądałem do oleju .Jeżdżę toyotami 25 lat i nigdy o tym nie myślałem żeby sprawdzać poziom oleju.Dziwne jest to co piszecie.A może moje toyoty były bez żadnych wad i mam szczęście.Ale jutro sprawdzę poziom oleju i dam znać jaki jest.

Offline Dragster

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #11 dnia: 28 Maja 2020, 22:35:42 »
 Pawel.Kwa u mnie tego oleju nie przybywa. Mi po prostu nalali nieco ponad max stan.

Offline Pawel.Kwa

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #12 dnia: 28 Maja 2020, 22:55:12 »
Odnoszę się do całego tematu.A że tobie nalali więcej to dziwne bo chyba mają w serwisach jakieś normy ile czego mają dawć .To jest temat do zgłoszenia

Offline Dragster

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #13 dnia: 29 Maja 2020, 07:08:58 »
Może i masz rację. Przez tą pandemię zapomniałem o wielu rzeczach.

Offline Dragster

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #14 dnia: 29 Maja 2020, 12:50:45 »
W poniedziałek 1.06 serwis na moje bolączki. Rozładowywującuy się akumulator rozruchowy, stukanie z tyłu oraz ten za wysoki stan oleju. Przed chwilą jeszcze raz sprawdzałem, jest jakieś 4-5mm ponad stan ale fakt jest też taki, że nie stoję na dokładnie równym terenie. Na pewno go nie przybyło. Po 5kkm olej czysty, lekko czuć PB ale to chyba norma przy bezpośrednim wtrysku. Sam zapach oleju jest bardzo intensywny jak w bezyniaku :)
« Ostatnia zmiana: 29 Maja 2020, 12:52:37 wysłana przez Dragster »

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl