Autor Wątek: Stan Oleju ponad maximum  (Przeczytany 221305 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

pireus

• Gość
Odp: Stan Oleju ponad maximum
« Odpowiedź #210 dnia: 06 Marca 2021, 13:14:38 »
nie wie o tym ten kto nie przegląda internetu i nie sprawdza poziomu oleju.
Tak może być, bo niewiele osób sprawdza systematycznie poziom oleju, a jeżeli to robi od czasu do czasu to najczęściej niepokoi go ubytek oleju a nie wzrost, który myśli, ze jest spowodowany rozmazaniem się oleju na miarce. A na pewno już go nie wącha. W ASO wymieniają olej, nic nikomu nie mówią i wszystko jest pięknie i cudnie. Pewnie do czasu, ale jakiego , tego nikt nie wie.

Offline David87

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #211 dnia: 06 Marca 2021, 18:04:43 »
Dokładnie tak jest. Bardzo mało osób to sprawdza, tak samo było z normalni spalin w VW.  Dodatkowo historia z wycieraczkami pokazuje, że to korporacja. Jak zgłaszałem, że nic nie widać bo tak rozmazują to patrzyli na mnie i innych użytkowników z podtekstem "smugi zostawia  :grin:" Teraz robią coś podobnego do akcji serwisowej. Wracają do tematu u mnie ASO twierdzi, że olej 1 cm ponad stan max jest ok, benzyny nie czują  :cool:  Nie odciągają nadmiaru ( podejście zależy od ASO) W jednym chcieli ode mnie 30 zł za to, że mi ściągną nadmiar oleju po przejechaniu 1000 km od wymiany. Na wszystko proście o potwierdzenie na piśmie. ASO czasami nawet nie tworzy z tego zgłoszenia. Pewnie takie dostali wytyczne z TMP żeby udawać, że jest ok. Ja przed końcem gwarancji sprawdzę u biegłych co jest w oleju i jak się okaże, że normy są przekroczone itp to będę wiedział jakie kroki podjąć.

Offline scav

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #212 dnia: 06 Marca 2021, 18:28:37 »
mam pytaie czysto teoretyczne(nie znam sie), ale tak mnie zastanawia w jakim mechanizmie benzyna moze znalezc sie w oleju?
Przegladajac stronę https://toyota-club.net/files/faq/18-03-20_faq_df_r4_eng.htm

i infografike dotyczacą zaworu PCV (chyba odma sie to nazywa), zastanowilo mnie czy np. uszkodzony zawor moze przepuszczać paliwo w druga strone np wlasnie do komory smarowania? Czy teoretycznie jest to w ogole mozliwe?

Wysłane z mojego SM-G973F przy użyciu Tapatalka

Offline K602

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #213 dnia: 06 Marca 2021, 18:55:56 »
mam pytaie czysto teoretyczne(nie znam sie), ale tak mnie zastanawia w jakim mechanizmie benzyna moze znalezc sie w oleju?
Przegladajac stronę https://toyota-club.net/files/faq/18-03-20_faq_df_r4_eng.htm

i infografike dotyczacą zaworu PCV (chyba odma sie to nazywa), zastanowilo mnie czy np. uszkodzony zawor moze przepuszczać paliwo w druga strone np wlasnie do komory smarowania? Czy teoretycznie jest to w ogole mozliwe?

Wysłane z mojego SM-G973F przy użyciu Tapatalka

Benzyna ma być rozpylana, ma być mgiełką w cylindrze. Jeśli jednak jest za duża dawka, to ona przechodzi przez pierścienie uszczelniające i wpada do oleju, bo nie spala się cała. Przy zepsutej odmie, bagnet byłby wypychany, bo ciśnienie by rosło...

Wracając do przyrostu oleju, jeśli wtryski leją, to może się okazać, że samo mieszanie się z benzyną, to tylko jeden z problemów. Drugi to np. wypalanie się tłoków... tak było w 3.0 TDI przy lejących wtryskach...
SAP ABAP Certified Developer

Offline Gawel89

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #214 dnia: 06 Marca 2021, 19:18:35 »
Wracając do przyrostu oleju, jeśli wtryski leją, to może się okazać, że samo mieszanie się z benzyną, to tylko jeden z problemów. Drugi to np. wypalanie się tłoków...
W benzynie lejące wtryski były by wykryte przez sondę lambda w dieslu zawsze jest nadmiar powietrza i sterownik może tego nie wykryć. Gdyby chodziło o wtryski, strumień (kierunek) wtrysku paliwa lub odmę to w USA również by mieli problem z olejem. Poza tym przy tej liczbie zgłaszających problem trzeba rozpatrywać nie awarię lecz wadę konstrukcyjną: GPF, mapa wtrysku lub efekt placebo.

Offline K602

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #215 dnia: 06 Marca 2021, 21:38:35 »
Jak widać przyczyn może być wiele. Ciekawe kiedy Toyota się za to weźmie...
SAP ABAP Certified Developer

KubaCamry

• Gość
« Odpowiedź #216 dnia: 06 Marca 2021, 22:23:58 »
Jak widać przyczyn może być wiele. Ciekawe kiedy Toyota się za to weźmie...
Na pewno temat nie jest im obcy.
Rozwiązanie pewnie też już znają.
Teraz pewnie kalkulują czy lepiej wydać PLN na akcję serwisową, czy pogodzić się ze spadkiem sprzedaży, jak mleko się wyleje poza tematyczne fora.
Jak ktoś ma dłużej Toyotę to wie, że jedynym czynnikiem stymulującym podejmowanie decyzji przez TMP, są pieniądze  :wallbash:.
Szkoda, że Ci ludzie zabijają taką markę :(.
Toyoty z lat 80-tych, a te dzisiejsze, to przepaść. Niestety na korzyść tych starszych.
Niektórzy pewnie pamiętają te welury w latach 80-tych.
Awaryjność też była na innym poziomie...

Offline mechu

• Toyot Spamer
    • Meszyński Car Audio
« Odpowiedź #217 dnia: 07 Marca 2021, 08:45:40 »
W benzynie lejące wtryski były by wykryte przez sondę lambda w dieslu zawsze jest nadmiar powietrza i sterownik może tego nie wykryć
Jeśli jeden wtrysk podlewa więcej powiedzmy 10% to ecu może tego nie wykryc - to się będzie mieściło w zakresie korekcji.
Ps. Nowe silniki nie mają już lambdy do ustalania mieszanki :)

Offline Gawel89

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #218 dnia: 07 Marca 2021, 08:53:14 »
Ps. Nowe silniki nie mają już lambdy do ustalania mieszanki
Bzdura, to według Ciebie po co tam sonda szerokopasmowa i w jaki inny sposób ECU może sprawdzać jakość spalania i dawkę paliwa?

Offline mechu

• Toyot Spamer
    • Meszyński Car Audio
« Odpowiedź #219 dnia: 07 Marca 2021, 08:58:19 »
Przecież napisałeś o lambdzie a nie o afr.

Offline Gawel89

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #220 dnia: 07 Marca 2021, 09:56:26 »
Przecież napisałeś o lambdzie a nie o afr.
Przecież lambda to AFR.

Offline mechu

• Toyot Spamer
    • Meszyński Car Audio
« Odpowiedź #221 dnia: 07 Marca 2021, 10:08:19 »
Przecież lambda to AFR.
Oczywiście że nie.
Afr że sterownikiem zastąpi lambde. Odwrotnie się nie da.

Offline Gawel89

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #222 dnia: 07 Marca 2021, 10:24:09 »
Przecież lambda to AFR.
Oczywiście że nie.
Afr że sterownikiem zastąpi lambde. Odwrotnie się nie da.
Mylisz pojęcia AFR to potocznie zwana szerokopasmowa sonda LAMBDA (samo AFR oznacza tylko współczynnik powietrza do paliwa), samo stwierdzenie sonda lambda nie mówi czy jest ona wąskopasmowa czy szerokopasmowa. Zarówno jedna jak i druga musi współpracować z ECU tak że Twoje powyższe zdanie nie ma sensu. 
« Ostatnia zmiana: 07 Marca 2021, 10:36:55 wysłana przez Gawel89 »

Offline mechu

• Toyot Spamer
    • Meszyński Car Audio
« Odpowiedź #223 dnia: 07 Marca 2021, 10:48:30 »
Dyskusja z wiedzą internetową nie ma sensu.
Jak by ktoś chciał coś odnośnie strojenia i paliwa to zapraszam na pw bo widzę że tu się śmietnik robi.

Offline norbert_p

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #224 dnia: 07 Marca 2021, 10:59:59 »
I ja mam ponad stan oleju... Olej wymieniany był w ASO w grudniu. Przejechałem ze 3 tyś km od tego momentu. Jest teraz około 1 cm ponad stan. Jutro jadę zgłosić do ASO...
Pytanie: zalecić wymianę na nowy, odciągnięcie do wymaganego stanu, odciągnięcie np 2 litrów i uzupełnienie do właściwego stanu? Zastanawia mnie co daje odciągnięcie do właściwego stanu... Po jakimś czasie będzie znowu więcej... Z każdym odciąganiem to chyba ten olej z paliwem będzie już bardziej paliwem z domieszką oleju...
Poważnie zastanawiam się na zakupem odsysarki do oleju. Póki ASO nie znajdzie sposobu na ten problem będę chyba co jakiś czas odsysał np wspomniane 2 litry i uzupełniał ORI olejem (Toyoty)... Dla własnego i silnika bezpieczeństwa... Nie będę co kilka miesięcy (tygodni) jeździł do ASO, tracił czas i nerwy na "ich" odsysanie...
« Ostatnia zmiana: 07 Marca 2021, 11:02:32 wysłana przez norbert_p »

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl