Autor Wątek: Stan Oleju ponad maximum  (Przeczytany 221371 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline mechu

• Toyot Spamer
    • Meszyński Car Audio
Odp: Stan Oleju ponad maximum
« Odpowiedź #240 dnia: 09 Marca 2021, 10:38:59 »
Jest taki sam watek w dziale Camry. Po dluzszych trasach 150-200km paliwo odparowuje.
To czy paliwo odparowuje trzeba by sprawdzić robiąc analizę oleju przed i po trasie.
Osobiście nie wierzę by po 200km paliwo odparowało.

Może problemy z przybywającym stanem zaczęły się od przejścia na oleje 0w16 bo rzadki olej gorzej uszczelnia pierscienie itd.Przedtem nic się nie słyszało o takich rzeczach.
Raczej chodzi o wtrysk bezpośredni - przy pośrednim paliwo jest lane na zawór i sobie odparowuje - do cylindra wpada w fazie lotnej.
Przy bezpośrednim paliwo jest wtryskiwane do cylindra i może się osadzac na sciankach które w minimalnym stopniu pokryte są olejem i z nim trafiają do miski.

Offline maciejsz

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #241 dnia: 09 Marca 2021, 12:49:13 »
astra 1,2 turbo miała wtrysk bezpośredni i oleju ubywało a corolka 1,8 ma pośredni i trochę przybywa?

Offline Gawel89

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #242 dnia: 09 Marca 2021, 13:04:43 »
Dawniej to były najrzadsze oleje.Może problemy z przybywającym stanem zaczęły się od przejścia na oleje 0w16 bo rzadki olej gorzej uszczelnia pierscienie itd.
Gęstość oleju 0W16 i 0W30 jest prawie taka sama, zmienia się jego lepkość wysokotemperaturowa. Zanim dojdziemy do porównywania luzów pomiędzy tłokiem, a gładzią cylindra należy porównać temperaturę pracy silnika. Nowe Toyoty mają dość chłodne termostaty i mogą być "ręcznie" otwarte przez ECU. W dużym skrócie olej w Toyocie może mieć 80-90*C podczas jazdy w mieście i drogami lokalnymi, a w silniku innej marki 90-100*C. Olej 0W30 ma taką samą lepkość przy 120*C co 0W20 przy 100*C.

Offline K602

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #243 dnia: 09 Marca 2021, 17:09:19 »
Raczej chodzi o wtrysk bezpośredni - przy pośrednim paliwo jest lane na zawór i sobie odparowuje - do cylindra wpada w fazie lotnej.
Przy bezpośrednim paliwo jest wtryskiwane do cylindra i może się osadzac na sciankach które w minimalnym stopniu pokryte są olejem i z nim trafiają do miski.

Miałem przez 10 lat (praktycznie od nowości) Audi A6 C6 3.2 V6 Quattro (FSI). Był tam bezpośredni trysk. Prócz sytuacji, gdzie zepsuł mi się termostat i pojechałem w zimie, w 800 km trasę, nigdy nie miałem sytuacji, aby przyrósł stan oleju. W drugą stronę tak, ale nigdy nie przyrósł. Teraz w 2.0 HSD mam zdecydowanie nowocześniejszy silnik, wtrysk pośredni i bezpośredni... pytanie, czy nie ma takiej technicznej możliwości, że mimo, że podciśnienie przestawiło na wtrysk bezpośredni, to jednak jeszcze dodatkowo używa pośredniego chwilę...
SAP ABAP Certified Developer

Offline Amper

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #244 dnia: 09 Marca 2021, 17:25:23 »
Ja dziś testowo zapalniczką zapaliłem olej na bagnecie który śmierdzi benzyną . Nie zapłonęło nic. Ja myślę że to jakaś wada konstrukcyjna bagnetu albo jego prowadnicy, stąd te przekłamania.

Offline tko

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #245 dnia: 09 Marca 2021, 17:47:36 »
Ja dziś testowo zapalniczką zapaliłem olej na bagnecie który śmierdzi benzyną . Nie zapłonęło nic. Ja myślę że to jakaś wada konstrukcyjna bagnetu albo jego prowadnicy, stąd te przekłamania.
i obyś miał rację, bo już laik taki jak ja zaczyna dostawać pomieszania zmysłów od tych wszystkich wypowiedzi. Sorki ta dyskusja mnie przerasta. Nie posiadam takiej wiedzy, a po tych wszystkich postach zwyczajnie zaczynam się niepokoić. Zatem obyś miała rację. Poza tym jak pisałem wcześniej dla mnie z bagnetem jest coś nie tak, gdyż bardzo ciężko wchodzi, więc może rzeczywiście to jakaś wada. Wiem, być może się tylko łudzę.
« Ostatnia zmiana: 09 Marca 2021, 18:22:11 wysłana przez tko »
Toyota CHR 2.0 AWDi 2024 r.
Kia Picanto 1.0 2019 r.
Mercedes SLK 2.3 1996 r.

Offline norbert_p

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #246 dnia: 11 Marca 2021, 17:19:23 »
Cześć. Byłem i ja wczoraj (10 marca) w ASO z tym problemem. Jak oddawałem auto napomknąłem czy aby czasami to nie jest paliwo, które dostaje się do oleju... Uprzejmy serwisant powiedział mi, że Corolla ma jakiś bardzo wrażliwy czujnik, który zapaliłby chyba "checka" na desce rozdzielczej. Dodał, że jestem pierwszy, który u nich to zgłasza (prybywanie oleju).
Auto trafiło na ponad godzinę na stanowisko... Przy odbiorze dostałem informację, że faktycznie było około 1 cm oleju ponad stan. Nadmiar został odciągnięty. Mam jeździć, nie martwić się i obserwować. Przy następnej takiej wizycie, jeśli problem się powtórzy, BYĆ MOŻE zostanie wymieniony olej i filtr na koszt serwisu. Ale to BYĆ MOŻE... Serwisant zgodnie potwierdził, że nie ma mowy o kilkukrotnym odsysaniu, bo w końcu więcej będzie paliwa niż oleju i silnik się zatrze. Niestety, nie mają żadnych wytycznych co do tego problemu... Obiecał napisać maila do TMP. Mnie zaproponował, aby również to zrobić. Akurat tutaj skrzętnie z tego skorzystam w najbliższych dniach...
Auto od wymiany przejechało 4k kilometrów.

Offline K602

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #247 dnia: 11 Marca 2021, 17:23:34 »
Ale widzisz jaki brak logiki? Z jednej strony jest super czujnik, a z drugiej, nie odsysaj oleju, bo za dużo paliwa w nim będzie. Ktoś debili z nas robi, czy tylko mi się wydaje?

Offline andrzejek-k68

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #248 dnia: 11 Marca 2021, 20:25:30 »
Pan pierwszy zgłasza taki problem, nigdy o tym nie slyszałem itp. to taka z góry wyuczona śpiewka  dla kazdego klienta znana chyba z każdego serwisu samochodowego.Jeśli olej sie nie rozmnaża { a nic o tym nikomu nie wiadomo} to znaczy, że jego poziom rośnie wraż ilością  domieszki paliwa.Problem zniknie wraz z silnikiem spalinowym, gdy ludzie przesiadą sie na elektryki.
Pomijając "przyczynę" rozcieńczania  oleju paliwem, na którą wydaje mi się, że "my" nie mamy wplywu, to z naszej strony, użytkowników można dbać "bardziej " o stan silnika w dłuższym okresie użytkowania poprzez częstsze zmiany oleju na świeży, zanim jego parametry sie znacząco pogorszą.Ja zamierzam wymieniać olej, jeśli będzie rósł { na razie ma świeze auto} co ok. 5 tys. km, za co mi "pewnie" podziękuje przyszły użytkownik auta, mam nadzieję}}

Offline K602

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #249 dnia: 11 Marca 2021, 20:57:23 »
Po to kupiłem nowy samochód, katalogowo za ponad 150k, aby co 5kkm wymieniać olej... chyba kogoś...

Offline Krisman

• Toyot Spamer
  • Samochód:: HTH
« Odpowiedź #250 dnia: 11 Marca 2021, 21:16:28 »
Dokładnie , ale wolno ci Tomku w swoim domku

Wysłane z mojego BAH-L09 przy użyciu Tapatalka

Zmiany, zmiany ,zmiany...;)

pireus

• Gość
« Odpowiedź #251 dnia: 12 Marca 2021, 07:52:43 »
Ja zamierzam wymieniać olej, jeśli będzie rósł { na razie ma świeze auto} co ok. 5 tys. km, za co mi "pewnie" podziękuje przyszły użytkownik auta, mam nadzieję}}
To przecież jest jakaś paranoja. bo ja wtedy musiałbym zmieniać olej co 1,5 miesiąca  <zalamka>

Offline andrzejek-k68

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #252 dnia: 12 Marca 2021, 20:42:17 »
Czytanie ze zrozumieniem-brak, albo czytanie tendencyjne i wybiorcze i -tez tak można.
Nie przeczytałem do tej pory prawie żadnej sensownej i konstruktywnej uwagi dotyczącej przyczyn  "problemu" zwiększania sie poziomu oleju, 
 ani zwiazanej z próbą ,choćby dorażnego "radzenia " sobie z tym.Słychac tylko narzekania, że auto za 100 czy 150 tys. zł, nie może mieć takiej przypadłości, ale co to wnosi do tej dyskusji?
Nikogo tez do niczego nie namawiam, tylko "osobiście" noszę sie z zamiarem częstszej wymiany oleju {choćby co 5 tys. km}, jeśli ta przepadłość i mnie dopadnie.To chyba nie jest trudne do zrozumienia, że częstsza wymiana zanieczyszczonego paliwem oleju to "zdrowiej" dla silnika  bo olej wraz z rozcieńczaniem przestaje być np. 0w20 i staje sie 0w16 a potem i może  0w8 itd.
Paranoja dla mnie jest to, że się tylko narzeka i nic nie robi, by jakoś ten problem zminimalizować  w takim zakresie, który jest zależny od nas.Zgadzam sie z tym, "że wolność Tomku w swoim domku" i nikomu do jego ogródka zaglądać nie zamierzam, wolny wybór.

Offline Gawel89

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #253 dnia: 13 Marca 2021, 08:12:33 »
bo olej wraz z rozcieńczaniem przestaje być np. 0w20 i staje sie 0w16 a potem i może  0w8 itd.
Paranoja dla mnie jest to, że się tylko narzeka i nic nie robi, by jakoś ten problem zminimalizować  w takim zakresie, który jest zależny od nas.
Olej może być rozrzedzony benzyna tylko do pewnego stopnia (jeżeli to nie wina lejących wtrysków) ponieważ jego temperatura zapłonu spada gwałtownie i zacznie go ubywać. Co masz na myśli odnośnie działań? Jak Twoim zdaniem można ten problem minimalizować?  Co można zrobić poza zgłoszeniem tego w ASO i wymianą oleju ewentualnie wysłaniem próbki na własny test?

pireus

• Gość
« Odpowiedź #254 dnia: 13 Marca 2021, 08:15:49 »
Paranoja dla mnie jest to, że się tylko narzeka i nic nie robi, by jakoś ten problem zminimalizować  w takim zakresie, który jest zależny od nas
Paranoją jest wymienianie oleju co 5 tys. km. To ja proponuję zminimalizować ten problem do minimum i po prostu nie jeździć samochodem. <zalamka> Nie wiem czy tak trudno jest zrozumieć , że samochód to dla wielu osób narzędzie pracy a nie obiekt kultu, w którym co miesiąc albo dwa, trzeba wymieniać olej, żeby nie uległ awarii. I jeżeli by zostali poinformowani o tym fakcie przez producenta , to nigdy by go nie kupili
« Ostatnia zmiana: 13 Marca 2021, 08:27:21 wysłana przez pireus »

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl