Autor Wątek: Stan Oleju ponad maximum  (Przeczytany 221281 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Shintokatana

• Początkujący
Odp: Stan Oleju ponad maximum
« Odpowiedź #255 dnia: 13 Marca 2021, 08:30:50 »
W bardzo podobnym czasie pojawił się wątek o benzynie w oleju w Aurisie hybrid, więc wygląda na to ze te samochody po prostu tak mają przy tych temperaturach a w lecie temat ucichnie.  Wcześniej ktoś pisał ze problem dotyczy tylko nowych silników 2.0 i 2.5 ale najwyraźniej tak wcale nie jest. Ja też mam podniesiony stan z tym że nie wiem czy tak było od samego początku od wymiany, bo sprawdziłem jakiś miesiąc po wymianie jak trafiłem na to forum, czy on się podniósł dopiero z czasem. Istotne jest dla mnie tylko to że nie podnosi się jeszcze więcej od tego co już jest teraz.

Offline andrzejek-k68

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #256 dnia: 13 Marca 2021, 09:26:26 »
Do pireusa: Nie wiem dla kogo samochód jest obiektem kultu, skoro o tym piszesz i z czego to wnosisz.Pisząc o tym, że najlepiej wcale nie jeżdzić, bo wttedy nie bedzie problemu sprowadzasz swoją wypowiedż do absurdu.
Rozcieńczanie paliwem oleju nie jest jedynie domeną Toyoty i występuje {występowało u innych } także już wtedy, gdy nie było jeszcze stosowanych filtrów GPF, więc rzeczone filtry nie mogą być {a przynajmniej nie jedynym i nie głównym} powodem wzrostu poziomu oleju.Ponieważ rozcieńczanie oleju paliwem jest "faktem", który producenci "bagatelizują" lub całkowicie temu zaprzeczają i przeciwdziałają temu ewentualnie poprzez zmiany w sofcie {bez efektu, ale efekt psychologiczny został osiągnięty, producent zajął sie rozwiązaniem problemu}.Ja osobiście wiążę ten problem {paliwo w oleju} z przyjętym założeniem już na etapie projektu silnika "silnik ma jak najmniej spalać" a więc tarcie i opory silnika "pracującego"  a więc rozgrzanego muszą być jak najmniejsze.Skoro tak, to jesli weżmiemy pod uwagę rozszerzalnośc temrmiczną metalu {jednego, żeby nie komplikować} to te tarcie,opory {cylinder,tłok,pierścienie} będą inne na silniku rozgrzanym i inne na silniku zimnym.Dopasowana uszczelka na elementach metalowych, rozgrzanych do jakiejs tam temperatury "przestaje " być dopasowana, gdy te elementy są zimne, tak w skrócie i uproszczeniu.No a jeśli przestała być tak dobrze dopasowana, to znaczy że np. paliwo może "swobodniej" penetrować na zimnym, niż na rozgrzanym.
Trudno więc samym softem itp. zmienić to co  zostało "poczęte" w trakcie wstępnym projektowania.Bo co, wymiana np. pierscieni na inne to raz potężny koszt, dwa zmiany w ilosci spalania paliwa, emisji CO@ itp.itd, cała kaskada zmian, tego żaden producent nie weżmie na swoje barki.
A nam małym żuczkom pozostaje albo narzekać i i żalić sie na forum, albo "zorganizować" w grupę,zacząć monitorować masowo stan oleju w aucie, wysyłać próbki do analizy, zatrudnić dobrego rzeczoznawcę samochodowego i eksperta od konstruwania silników , uzyskać wiarygodna ekpertyzę i jeśli coś wniesie istotnego z naszego punktu widzenia  bombardować toyotę o "naprawę" i skladac "grupowy" protest do sądu, zatrudnić dobrą kancelarię prawniczą i sądzić sie z toyotą.Moim skromnym zdaniem to nierealne.Dlatego ja, jeśli bedę miał problem z podnoszącym sie poziomem oleju to będe go częściej wymieniał, by silnik krócej jezdził na kiepskiej oliwie a po jakimś czasie sprzedam auto i kupię inne. Choć nie wiem czy będzie lepsze w tej materii, bo w istniejących czasach, karach za emisję CO2 itp.to chyba każdy prodcent "poczęstuje" swoich klientów podobnym problemem.Jak każdy wolałbym by auto nie sprawiało niemiłych niespodzianek i wcale nie zamierzam rozgrzeszać producentów, bo niby dlaczego , ale "zrozumienie to nie akceptacja, na miły Bóg przecie"
Dla ,mnie auto to metalowa klatka, ktora ma mnie zawieżć z punktu A do punktu B, ważne by była w miarę niezawodna i ważne by w razie czego była relatywnie bezpieczna w swoim segmencie.{czynnie i biernie}.Pozdrawiam.

Offline mechu

• Toyot Spamer
    • Meszyński Car Audio
« Odpowiedź #257 dnia: 13 Marca 2021, 10:05:40 »
Cała ta dyskusja nie ma sensu do momentu aż ktoś nie przedstawi wyniku badań oleju.
Może nich jedna osoba która ma pewność że oleju sporo przybyło zrobi badanie - można nawet zrzutke zrobić.

Offline K602

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #258 dnia: 13 Marca 2021, 10:33:33 »
Dokładnie. Popieram. Tylko teraz spsób pobrania może być istotny. Ważne, aby paliwo z olejem było wymieszane, bo zakładam, że po odstaniu, lżejsza frakcja, czyli benzyna najwyższe stężenie per mieszanina, będzie miała przy samym lustrze. A rurka pójdzie głębiej, zakłamując wynik, więc wszystko powinno być dobrze wymieszane w misce olejowej...
SAP ABAP Certified Developer

Offline Gawel89

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #259 dnia: 13 Marca 2021, 13:39:49 »
Panie Andrzeju gdyby problem dotyczył wadliwych pierścieni to olej by dramatycznie ubywał a nie przybywał. Z pierścieniami o bardzo małym tarciu eksperymentował chyba każdy znaczący producent i przeważnie kończyło się to akcjami naprawczymi. Większy "luz" na pierścieniu pogarsza emisję (spalanie oleju), kompresję i ogólna sprawność silnika a nowa seria Toyoty podczas debiutu była liderem w tej kwestii.
Robiłem dzisiaj pomiary temperatury 10*C na zewnątrz, silnik po 26 min spokojnej jazdy bez postoju z prędkościami 60-110 km/h miał temperature oleju 75*C (do 60*C szybko rosła). W drodze powrotnej olej utrzymywał 75*C a po około 10 km z prędkościami 140-150 olej uzyskał 89*C (płyn chłodniczy 90), po zjechaniu z autostrady temperatura oleju zaczęła spadać. Jestem ciekawy co będzie latem.

Offline Chinob

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #260 dnia: 13 Marca 2021, 13:59:14 »
Ja jestem w trakcie testowania zjazd i sprawdzanie na ciepłym silniku tak jak jest napisane w książce. Ponieważ miałem sytuację kiedyś tutaj opisywałem gdy po zjezdzie bylo dobrze a rano źle czyli ponad maxem. Zrobilem juz takich okolo dziesięciu.. zjezdzam czekam 10 min jeszcze w garażu i sprawdzam. Wyniki są jednoznaczne zawsze jest dobrze na max na ciepłym ale nie zawsze rano jak wystygnie :)) oczywiście bez odpalania i jeżdżenia to samo sprawdzanie. W sumie robię to z przyzwyczajenia i ciekawości no i w książce chcialem sprawdzić Tam jest napisane sprawdzamy na rozgrzanym silniku i nie ma mowy o jakimś czekaniu 10min aż splynie. (Ja czekam 10min)
Moja ma 47tys. Silnik 1.8 bo niektórzy czytają wątek i myślą ze pisałem o innym silniku.
Także trochę wszystko dziwne no ale zacznijcie sprawdzać w ten sposób i opiszcie co u Was. U mnie w zasadzie wszystko ok i sie tym nieprzejmuje jak czasmi rano widzialem wiecej oleju. A ten zapach to normalny zapach przepracowanego oleju..teraz po wymianie dosyć szybko złapał inny niż zaraz po wlaniu świeżego.
Co do budowy pierścieni to proponuję wziąść do ręki i zobaczyć jak jest zbudowany pierścień olejowy.

Offline andrzejek-k68

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #261 dnia: 13 Marca 2021, 14:42:20 »
Ja się wcale przy "swoim"  przypuszczeniu nie będę upierał, ba życzyłbym sobie i  nam wszystkim by powody były inne.
Jedynie na swój własny użytek, jeśli będzie mi rósł poziom oleju spowodowany domieszką benzyny to częsciej wymienię olej.
Lubię merytoryczne dyskusje, bo te zawsze coś wnoszą.Nawet jeśli się nic nie znajdzie, to czas "poszukiwań" nie jest stracony, bo zawsze jakis teren zostanie spenetrowany i przestaje być "terra incognita", przynajmniej w jakiejś części.

Offline Gawel89

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #262 dnia: 13 Marca 2021, 14:47:42 »
Producenci nie tylko robili cieńsze pierścienia ale i zmniejszali naprężenie pomiędzy pierścieniem i tuleja można to opisać mianem "luzu" ale wiadomo że pierścień nadal przylega do tulei tylko z mniejszą siła.

KubaCamry

• Gość
« Odpowiedź #263 dnia: 13 Marca 2021, 18:59:19 »
Nie widzę problemu z pozwem grupowym przeciwko gwarantowi czyli TMP.
Zgadza się, że na dzień dzisiejszy, jedynym sensownym rozwiązaniem, jest częstsza wymiana oleju.
Ja zamierzam zmieniać co 7500 km. Oczywiście poza ASO. Nie jestem tak głupi, żeby przez ich błąd jeszcze na mnie zarabiali  :czerwona:.
WV w USA oddał wszystkim pieniądze, a sprawa nie dotyczyła użytkowania, a wyższej emisji zanieczyszczeń.
Wiem, że Polska to nie USA, ale auto na dzień dzisiejszy ma istotną wadę i temat jest do wygrania.
Zresztą Toyota oparła całą sprzedaż na napędzie hybrydowym. Jak temat zrobi się medialny to leżą i kwiczą. Dużo mają do stracenia, a nadal palą głupa, że pierwszy raz słyszą :wallbash:.
« Ostatnia zmiana: 13 Marca 2021, 19:02:35 wysłana przez KubaCamry »

Offline Gawel89

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #264 dnia: 14 Marca 2021, 17:28:57 »
Polska to nie USA u nas w pozwie zbiorowym przegrali z VW i musieli zapłacić 100tys. zł
https://www.google.com/amp/s/www.auto-swiat.pl/wiadomosci/aktualnosci/stop-vw-ukarane-za-afere-vw/65chbnt.amp
Poza tym sprawa VW dotyczyła oszukiwania przy homologacji dzięki czemu nie musieli płacić kar za zbyt dużą emisję. W przypadku Toyoty nie ma podstaw do żądania kasy, auto kupujesz z rękojmia/ gwarancją po jej uplywie auto może przestać istnieć. Jak każdy inny produkt RTV, AGD.

Offline Krisman

• Toyot Spamer
  • Samochód:: HTH
« Odpowiedź #265 dnia: 14 Marca 2021, 17:40:58 »
... do tego zero awarii jak dotąd z tego powodu

Wysłane z mojego BAH-L09 przy użyciu Tapatalka

Zmiany, zmiany ,zmiany...;)

Offline Amper

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #266 dnia: 14 Marca 2021, 17:41:32 »
Moim zdaniem dopiero gdyby zrobił się głośno w tej sprawie np. w Niemczech w mediach  itp. To na 100% Toyota musiała by zając stanowisko. Polski rynek dla Toyoty w skali globalnej praktycznie się nie liczy.

Offline Piotr Jacek

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #267 dnia: 14 Marca 2021, 17:53:55 »
Zresztą Toyota oparła całą sprzedaż na napędzie hybrydowym. Jak temat zrobi się medialny to leżą i kwiczą. Dużo mają do stracenia, a nadal palą głupa, że pierwszy raz słyszą :wallbash:.

A bo to pierwszy raz jest jakiś problem z silnikami Toyoty? O ile pamiętam, onegdaj dizle d-4d brały olej ponad miarę, podobnie benzyny chyba sprzed 2009r.? I te problemy nie rozłożyły Toyoty na łopatki.
Renoma Toyoty jako pierwszego i najbardziej doświadczonego producenta hybryd jest duża, większość użytkowników nie jest tak dogłębnie zainteresowana szczegółami technicznymi, jak obecni tu na forum, spora część w ogóle kupuje auta  oczami i zależy im na tym, żeby jakikolwiek silnik był.
Afery w mediach polskich nie będzie, bo jutubowi testerzy nie będą podcinać gałęzi, na której siedzą. Takie czasy. Nawet Mercedes potrafi mieć "wywalone" na klientów.
 Prędzej czy później Toyota ogarnie problem, ale to zapewne potrwa wiele miesięcy. Oby szybciej, ale wszyscy wiemy, że problemy konstrukcyjne zdarzają się różnym producentom, i wszyscy wiemy, że tego nie załatwia się ot tak, w miesiąc.

To co napisałem nie ma na celu usprawniedliwiania Toyoty ani jej obrony. Najprawdopodobniej coś poszło nie tak, użytkownicy mają prawo żądać naprawy wadliwego produktu, ale prawda jest taka, że dla własnego dobra trzeba się uzbroić w cierpliwość i po prostu czekać. Pisać, mówić, rozgłaszać, ale nie miotać się nerwowo w oczekiwaniu na natychmiastowe rozwiązanie sprawy.
Powiedzmy sobie szczerze - Polacy jako grupa klientów nie mają takiej siły przebicia, żeby Toyotę do czegokolwiek zmusić. Trzeba cierpliwie czekać, aż jakiś wpływowy rynek (np. USA) rozkręci sprawę.

Albo nie czekać, tylko sprzedać auto, zanim sprawa wyjdzie i nikt nie będzie chciał go kupić na rynku wtórnym za dobre pieniądze. Toyota robi dobre auta, ale nie jest jedyną marką na planecie i nic tak nie poprawia konkurencyjności jak wybredni klienci.

Offline Michał Sa

• Prawie Toyot
« Odpowiedź #268 dnia: 16 Marca 2021, 10:31:11 »
Nie wiem czy już ktoś pisał na ten temat ale ten gość który zostawił auto na 2 miesiące i ostatecznie wymienili mu wtryskiwacze i jakiś pierścień, napisał na FB że nie wiele to dało bo ma 2 cm ponad max. Błędem do którego się przyznał to to, że nie sprawdził stanu odbierając auto po tak długiej naprawie.
Z problemem borykam się również ja. Tak jak ktoś tu napisał od wiosny do wczesnej jesieni problem zniknie z powodu wyższych temperatur. Tak było u mnie w zeszłym roku. Potwierdzam fakt odparowania przy długiej jeździe, ale to musi być ok 300 km, żeby ok 0,7 cm ponad stan, ubyło z bagnetu.
Ciekawi mnie jak te silniki zachowują się w Rav 4 w wersji PB. Tam silnik pracuje non stop i powinien być dogrzany. Wiecie coś może?

Offline Krisman

• Toyot Spamer
  • Samochód:: HTH
« Odpowiedź #269 dnia: 16 Marca 2021, 11:42:52 »
Ja mam Rav4 2.0 i problemu "właściwie" zero, mimo jazdy na dystansie 2x15km do i z pracy + wokół komina (sklep, apteka itp.) do tej pory tylko kilka tras po 100km i więcej.
Dlaczego "właściwie"?
Ponieważ prawie zawsze mam 2mm ponad górny znak.
Piszę za siebie, nie wiem jak u innych. Jest wątek na terenowe - Rav4  i też jest "gorąco"
« Ostatnia zmiana: 16 Marca 2021, 11:44:54 wysłana przez Krisman »
Zmiany, zmiany ,zmiany...;)

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl