Autor Wątek: Stan Oleju ponad maximum  (Przeczytany 221252 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline CzarnyFilc

• Prawie Toyot
Odp: Stan Oleju ponad maximum
« Odpowiedź #270 dnia: 16 Marca 2021, 15:58:02 »
Podepnę się do dyskusji. Zamówiłem auto z 1.8 HSD, MY21, więc GPF już montowany. Czy ktoś z Was ma większą wiedzą w tym temacie i może się wypowiedzieć, jaki to może mieć potencjalny wpływ na przybywanie benzyny w misce olejowej i "pancerność" ten jednostki?
GPF, w przeciwieństwie do DPF nie musi podkręcać temperatury spalania dotryskiem, ale wiedzę techniczną mam niewystarczającą, żeby sobie odpowiedzieć na powyższe dwa pytania.

Offline Amper

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #271 dnia: 16 Marca 2021, 17:42:55 »
Panowie  ja już pisałem wcześniej w tym wątku. Przypomnę ostatni RAZ !. Podczas wymiany oleju wlejcie tylko 4 l , najlepiej swojego. Albo zażądajcie takiej ilości od serwisu. Serwis leje na "pałę" 4,2 litra bo tak ma napisane w instrukcji.

Offline Krisman

• Toyot Spamer
  • Samochód:: HTH
« Odpowiedź #272 dnia: 16 Marca 2021, 18:00:10 »
@Amper to nie w ilości zalewania problem, są osoby którym odsysano nadmiar i stan wzrósł ponownie. W fabryce też przelewają? Bo w nowych hybrydach to samo.

Wysłane z mojego BAH-L09 przy użyciu Tapatalka

Zmiany, zmiany ,zmiany...;)

Offline K602

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #273 dnia: 16 Marca 2021, 18:05:54 »
To, że w fabryce nalewają trochę więcej, to moim zdaniem fakt. Sprawdzałem parę dni po odbiorze samochodu. Poza tym, po ok. 4kkm wymieniałem olej i stan ustawiłem na 90% bagnetu po nocy. Dziś jest 100%. 2.0 HSD.
SAP ABAP Certified Developer

Offline Krisman

• Toyot Spamer
  • Samochód:: HTH
« Odpowiedź #274 dnia: 16 Marca 2021, 20:29:05 »
To, że w fabryce nalewają trochę więcej, to moim zdaniem fakt. Sprawdzałem parę dni po odbiorze samochodu. Poza tym, po ok. 4kkm wymieniałem olej i stan ustawiłem na 90% bagnetu po nocy. Dziś jest 100%. 2.0 HSD.
U mnie w dniu odbioru był idealnie max, co do kropelki ;) Ja zawsze sprawdzam takie rzeczy przy kupnie. 2.0 benzyna.
Zmiany, zmiany ,zmiany...;)

Offline ZiE_MiA

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #275 dnia: 18 Marca 2021, 19:27:18 »
No to czas i na mnie a dokładnie 1240km na budziku i dziś sprawdziłem stan no i... Ok 1cm ponad stan, oczywiście telefon do serwisu na wymianę oleju wcześniej wykonany ale 10 min później ponowiony kontakt z informacją o wyższym stanie oleju i będą sprawdzać sami przed wymianą, ale usłyszałem że taki stan tzn powyżej max źle wpływa na filtr gpf i że będą też pod tym kątem sprawdzać. Co zalecacie zrobić w takiej sytuacji coś zgłosić dalej czy czegoś więcej od nich wymóc?

Wysłane z mojego MI 9 Transparent Edition przy użyciu Tapatalka

Offline phantom

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #276 dnia: 18 Marca 2021, 21:40:31 »
Co zalecacie zrobić w takiej sytuacji coś zgłosić dalej czy czegoś więcej od nich wymóc?

Tak z ciekawości jaki silnik?  Odnośnie twojego pytania - możesz poprosić słownie lub pisemnie o zbadanie przyczyny takiego zachowania lub po prostu złożyć reklamację na piśmie na prawdpodobne przeciekanie paliwa do oleju no i się pewnie zajmą tą sprawą. 

Offline K602

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #277 dnia: 18 Marca 2021, 21:47:35 »
Ja dziś miałem serwis w Krakowie. Uwzględniono moje uwagi i mam 80% stanu na bagnecie. Będę teraz obserwował jak to się będzie zmieniało...

Offline ZiE_MiA

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #278 dnia: 18 Marca 2021, 23:37:51 »
Ja dziś miałem serwis w Krakowie. Uwzględniono moje uwagi i mam 80% stanu na bagnecie. Będę teraz obserwował jak to się będzie zmieniało...
Który serwis?

Offline ZiE_MiA

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #279 dnia: 18 Marca 2021, 23:50:48 »
Co zalecacie zrobić w takiej sytuacji coś zgłosić dalej czy czegoś więcej od nich wymóc?

Tak z ciekawości jaki silnik?  Odnośnie twojego pytania - możesz poprosić słownie lub pisemnie o zbadanie przyczyny takiego zachowania lub po prostu złożyć reklamację na piśmie na prawdpodobne przeciekanie paliwa do oleju no i się pewnie zajmą tą sprawą.
2.0 produkcja 2021 styczeń

Offline K602

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #280 dnia: 19 Marca 2021, 11:10:21 »
Który serwis?

ANWA...

Offline fizjo

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: Corolla TS HDF
« Odpowiedź #281 dnia: 20 Marca 2021, 16:08:46 »
Toyota Corolla Touring Sports TREK 2.0 Hybrid Dynamic Force 2020 MY21

Offline jinn

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #282 dnia: 24 Marca 2021, 12:33:35 »
Panowie  ja już pisałem wcześniej w tym wątku. Przypomnę ostatni RAZ !. Podczas wymiany oleju wlejcie tylko 4 l , najlepiej swojego. Albo zażądajcie takiej ilości od serwisu. Serwis leje na "pałę" 4,2 litra bo tak ma napisane w instrukcji.
Zgadzam się w 100% z Tobą. U mnie po pobraniu próbki do badań przy 2700km przebiegu stan oleju został na ok. 75-80% stanu maksymalnego na bagnecie. W tej chwili na liczniku jest 3700km i na bagnecie dokładnie tyle samo co po odessaniu. Wczoraj na grupie facebookowej pojawiły się dwa wpisy, z których u jednego gościa po przyjeździe z salonu nowym autem z przebiegiem 80km poziom był 5mm ponad stan, a u drugiego przy przebiegu 900km też podobna ilość. Moim zdaniem problem leży w błędnej ilości oleju wlewanego w fabryce, albo źle skonstruowanemu ustrojstwu do mierzenia poziomu, mam na myśli bagnet i rurkę, bo nie jest fizycznie możliwe żeby takie ilości benzyny dostawały się do oleju przy tak niskich przebiegach. Łatwo policzyć ile mogłoby być przy 30000km.
« Ostatnia zmiana: 24 Marca 2021, 12:37:59 wysłana przez jinn »

Offline Obskurant

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #283 dnia: 24 Marca 2021, 13:02:45 »
Zgadzam się w 100% z Tobą. U mnie po pobraniu próbki do badań przy 2700km przebiegu stan oleju został na ok. 75-80% stanu maksymalnego na bagnecie. W tej chwili na liczniku jest 3700km i na bagnecie dokładnie tyle samo co po odessaniu. Wczoraj na grupie facebookowej pojawił się gościu, który po przyjeździe z salonu nowym autem z przebiegiem 80km sprawdził poziom i ma 5mm ponad stan. Moim zdaniem problem leży w błędnej ilości oleju wlewanego w fabryce, albo źle skonstruowanemu ustrojstwu do mierzenia poziomu, mam na myśli bagnet i rurkę.
Niestety wasza teoria się nie sprawdzi ponieważ jestem po wymianie oleju po 2k km. Na bagnecie miałem jakieś 80% bo mówiłem ze mam ponad stan . Po wymianie i przejechaniu jakichś  200 km po mieście mam już prawie pol centa ponad stan i napewno będę się zgłaszał ponownie z tym problemem. Napewno po jeździe na autostradzie około  600 km 70 % autostrada 30% krajówka stan oleju spadł, bo zauważyłem to przed pierwsza wymiana.

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Offline Amper

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #284 dnia: 24 Marca 2021, 14:13:40 »
To pozostaje ostatni sposób. Spuścić olej i zmierzyć jego objętość. ( wersja hard core, dodatkowo z odsysaniem oleju z silnika.)

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl