Autor Wątek: Stan Oleju ponad maximum  (Przeczytany 221418 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Krisman

• Toyot Spamer
  • Samochód:: HTH
Odp: Stan Oleju ponad maximum
« Odpowiedź #645 dnia: 06 Grudnia 2021, 16:38:25 »
W Toyocie jest inaczej. Pozdrawiam!
Mam 2.0 Toyoty i daję radę bez problemu, widac silnik ma znaczenie :)
Zmiany, zmiany ,zmiany...;)

Offline Quietdeath

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: Corolla E21 1.6
« Odpowiedź #646 dnia: 06 Grudnia 2021, 18:08:01 »
To dobrze że w nowej rodzinie silników Dynamic Force który posiadasz jest lepiej w tej kwestii. Wracając do tematu skoro jeździcie na krótkich odcinkach i silnik jest wiecznie niedogrzany to się nie dziwcie że w przypadku posiadania filtra GPF macie widoczny wzrost na bagnecie. Z tego też względu wybrałem cherlawą 1.6 bez tego ustrojstwa :)

Offline czp

• Toyot Zmotoryzowany
    • moja strona
  • Samochód:: RAV4 GR SPORT
« Odpowiedź #647 dnia: 06 Grudnia 2021, 18:53:02 »
To akurat potwierdzam - moją Corollą 1,6 też robię przeważnie krótkie odcinki  i z olejem spoko - nic nie przybywa ani specjalnie nie widać aby ubywało. :) 

Ciekawe jak pod tym względem w nowym wynalazku Toyoty czyli  3 cylindrowym silniku 1,5  ? :)

Offline Quietdeath

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: Corolla E21 1.6
« Odpowiedź #648 dnia: 07 Grudnia 2021, 07:58:02 »
Raczej podobnie bo nowa 3-cylindrówka Toyoty należy do nowej rodziny silników. Jest to prostszy motor ale również posiada wtrysk bezpośredni i GPF :) Na przykładzie swojego Passata B8 2.0 TSI mogę Wam powiedzieć że to nie wtrysk bezpośredni ponosi winę za poziom oleju a GPF. W moim VW jest taki właśnie układ wtryskowy bez filtra GPF i problemu z podnoszeniem stanu oleju nie ma. Pozdrawiam!

Offline klaudiusz

• Toyot Spamer
  • Samochód:: Camry2019/NX350
« Odpowiedź #649 dnia: 07 Grudnia 2021, 12:34:27 »
Raczej podobnie bo nowa 3-cylindrówka Toyoty należy do nowej rodziny silników. Jest to prostszy motor ale również posiada wtrysk bezpośredni i GPF :) Na przykładzie swojego Passata B8 2.0 TSI mogę Wam powiedzieć że to nie wtrysk bezpośredni ponosi winę za poziom oleju a GPF. W moim VW jest taki właśnie układ wtryskowy bez filtra GPF i problemu z podnoszeniem stanu oleju nie ma. Pozdrawiam!
Temat podnoszenia poziomu oleju i filtra GPF byl tutaj juz walkowany 100 razy. Nawet 1.8 z GPF ma problem z olejem.

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Offline lukikow

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: Corolla e21 1.8
« Odpowiedź #650 dnia: 07 Grudnia 2021, 17:12:44 »
Temat podnoszenia poziomu oleju i filtra GPF byl tutaj juz walkowany 100 razy. Nawet 1.8 z GPF ma problem z olejem.

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
Mój 1.8 RM21 nie ma problemów, mimo krótkich odcinków. Nie wiem skąd taki wniosek.
Corolla TS 1.8 HSD, 2021, Executive, Manhattan Grey

Offline atom

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #651 dnia: 07 Grudnia 2021, 17:24:43 »
Mój 1.8 RM21 nie ma problemów, mimo krótkich odcinków. Nie wiem skąd taki wniosek.
Też mam 1.8 RM21 i delikatnie odniesiony poziom oleju. Jakieś 1cm powyżej max. Latem był idealnie na max. Inna sprawa, że trudno jest odczytać poziom na bagnecie, więc 100% pewności poziomu oleju nie ma. Aha, jeżdżę codziennie 20km rano i potem 20km powrót. Krótsze przejazdy sporadycznie.
Corolla SD 1.8 GR Sport

Offline norbert_p

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #652 dnia: 10 Grudnia 2021, 14:41:38 »
W jaki sposób można samemu odessać nadmiar oleju? Przez rurkę, gdzie jest bagnet? Próbowalem. Wsadziłem nowiutką rurkę i próbowałem wyssać przez strzykawkę (YATO). Nie nie weszło... Może trzeba było zakleić rurkę i wejście na bagnet taśmą, aby powstało jakieś podciśnienie? Nie wiem...

Offline YogiBabo

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: E18_Prestige_MS
« Odpowiedź #653 dnia: 13 Grudnia 2021, 15:07:11 »
Wsadziłem nowiutką rurkę i
może za krótka była ?
W E12 wsadzałem zwykły przezroczysty wężyk, nabijałem na strzykawkę lekarską i bez problemu odciągałem 100-200 mililitrów
E18_Prestige_MultidriveS

Offline bardos.1979

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: Mazda CX-30 2.0
« Odpowiedź #654 dnia: 14 Grudnia 2021, 23:10:19 »
Wsadziłem nowiutką rurkę i
może za krótka była ?
W E12 wsadzałem zwykły przezroczysty wężyk, nabijałem na strzykawkę lekarską i bez problemu odciągałem 100-200 mililitrów

Tylko po co.
Nic się nie stanie jak oleju będzie pół litra więcej niż max (pół centymetra na bagnecie czy nawet 1 cm).
Na You jest filmik gdzie przelali 1 litr ponad stan i nic się nie stało.
Dopiero jak wlali 4 litry ponad stan to  olej zaczął się wylewać przez odmę.
Tak więc nie panikujcie.
ponad 1 litr za dużo to bym nie zalecał ale trochę ponad max to nic się nie stanie.
To nie jest apteka i producenci przewidzieli że trochę się przeleje ponad max i jest tam spory margines.
Bardziej się trzeba bać jak zejdzie poniżej kreski MIN.
Mazda CX-30 2.0 SKYACTIV MHEV 186KM 6AT HIKARI

Offline Krisman

• Toyot Spamer
  • Samochód:: HTH
« Odpowiedź #655 dnia: 22 Grudnia 2021, 15:39:33 »
najlepiej, jak stan się zgadza, ale samo odsysanie nie wiele zmienia, jakość oleju ta sama.
« Ostatnia zmiana: 22 Grudnia 2021, 15:43:32 wysłana przez Krisman »
Zmiany, zmiany ,zmiany...;)

Offline Dragster

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: RAV4 Plug-In
« Odpowiedź #656 dnia: 28 Grudnia 2021, 11:19:11 »
Swoją droga to serwisy (przynajmniej u mnie) leje na maks stan. Zawsze po zmianie oleju mam równo lub lekko ponad stan i tak się utrzymuje cały czas.
Toyota RAV4 Style, Plug-In Hybrid

Offline majestic0000

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #657 dnia: 10 Stycznia 2022, 12:14:54 »
To dobrze że w nowej rodzinie silników Dynamic Force który posiadasz jest lepiej w tej kwestii. Wracając do tematu skoro jeździcie na krótkich odcinkach i silnik jest wiecznie niedogrzany to się nie dziwcie że w przypadku posiadania filtra GPF macie widoczny wzrost na bagnecie. Z tego też względu wybrałem cherlawą 1.6 bez tego ustrojstwa :)
Ja jeżdżę 80% tras poza miasto i gdy już auto odpalam do te minimum 50km zrobię więc teorię o przybywaniu oleju na krótkich odcinkach można sobie ... wiadomo
Corolla 2020 TS 2.0HSD Comfort + Style + Tech
silver diamond

Offline atom

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #658 dnia: 10 Stycznia 2022, 12:47:01 »
Byłem kilka dni temu w serwisie w tej sprawie. Mam co prawda 1.8, ale od czasu gdy zrobiło się zimno, poziom oleju na bagnecie się wahał - od prawidłowego do 4cm ponad max. Sprawa w moim przypadku jest wyjaśniona. Mechanik pokazał mi jedyny pewny sposób na kontrolę oleju w hybrydzie 1.8. Na ciepłym silniku (koniecznie) wyciągamy bagnet, wycieramy, odczekujemy kilka minut z wyjętym bagnetem, sprawdzamy. Olej jest idealnie na max.
Corolla SD 1.8 GR Sport

Offline K602

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #659 dnia: 10 Stycznia 2022, 13:12:20 »
U mnie w 2.0, zrobiłem już 20kkm i o ile rok temu, w zimie, uświadczyłem niewielkiego wzrostu poziomu oleju, tak w tym roku nic. Jest jak być powinno cały czas...
SAP ABAP Certified Developer

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl