Autor Wątek: Auris II HSD wymiana klocków hamulcowych  (Przeczytany 4130 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Jary59

• Toyot Pełzający
  • **
Auris II HSD wymiana klocków hamulcowych
« dnia: 31 Maja 2020, 18:14:35 »
Czy można bez problemu wymienić klocki hamulcowe ? Chodzi o cofnięcie tłoczka. Spotkałem się z opinią, że tak jak w każdym aucie można je spokojnie wcisnąć i z inną, że zawory w układzie są zamknięte i trzeba z poziomu komputera serwisowego wydać polecenie ich otwarcia, bez tego tłoczków cofnąć się nie da. Czy może ktoś to robił ?

Offline browar320iii

• Toyot Pełzający
  • **
Odp: Auris II HSD wymiana klocków hamulcowych
« Odpowiedź #1 dnia: 31 Maja 2020, 19:36:33 »
Wymieniałem niedawno u siebie tarcze i klocki hamulcowe przód i nie miałem żadnego problemu z wciśnięciem tłoczka bez specjalnego narzędzia
Większy problem sprawił mi montaż klocków a raczej ilość blaszek które wkłada się pod klocki

Offline obwd-crash

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #2 dnia: 31 Maja 2020, 21:49:22 »
Nie znam się, mam krótko hybrydę ;-) tam jest inny sposób sterowania hamulcami - jest pompa elektryczna w układzie hamulcowym ;-) być może faktycznie są zawory które trzeba "otworzyć" z poziomu komputera ?
Auris II HSD 2013 Prestige

Offline Mieciu

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #3 dnia: 01 Czerwca 2020, 08:45:18 »
Też się kiedyś nad tym zastanawiałem, dawno temu w dziale priusa była też dyskusja o tym.
Stanęło chyba na tym, że da się bez kompa, ale nie można się zbliżać do samochodu z kluczykiem bo po otwarciu wstępnie pompuje się tam coś.
Był też film z techstreamem gdzie uruchamiali jakąś procedurę - nie jestem pewien czy to było do wymiany klocków czy do odpowietrzania.

Offline grzeto

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #4 dnia: 01 Czerwca 2020, 09:19:38 »
ale nie można się zbliżać do samochodu z kluczykiem
Nie wiem, jak z tym ciśnieniem / zaworkami jest, ale pompka (wspomaganie chyba tylko?) włącza się po otwarciu drzwi kierowcy.

Za to po kilku minutach od wyłączenia, słychać jakieś stuki spod maski, może to też coś od hamulców?
Pozdrawiam
AURIS II FL, 2018, 1,8 HSD

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl