Autor Wątek: Zwijak taśmy airbag plus kontrolki  (Przeczytany 5421 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline syku1987

• Toyot Leżący
  • *
Zwijak taśmy airbag plus kontrolki
« dnia: 02 Czerwca 2020, 20:23:16 »
Witam,
Jakiś czas temu zaczęły mi się zaświecać kontrolki ABS, VSC i TRC, działo się to sporadycznie, w różnych okolicznościach ale trwało kilka sekund ewentualnie max 5 minut. Kiedy kontrolki zapalały się częściej i dłużej udał się do mechanika. Ten poprzez skaner diagnostyczny zdiagnozował uszkodzony zwijak taśmy airbag. Część została wymieniona na używana ale oryginalną. Jakiś czas był spokój a w ostatnim tygodniu znowu zapaliły się kontrolki, trwało to krótko. Dzisiaj jadąc do pracy oraz z niej wracając (trasa w jedną stronę ok 50 km) kontrolki świeciły się cały czas. Dodam że zarówno teraz jak i za pierwszym razem multimedialna kierownica w pełni sprawna była (sterowanie radiem, wyświetlanie informacji na desce rozdzielczej, tempomat, klakson). Moje pytanie brzmi czy mam niefart i znowu zwijak jest uszkodzony czy też problem tkwi gdzie indziej. Proszę o wskazówki i porady.
Pozdrawiam,
Przemek

Offline maly v8

• Toyot Pełzający
  • **
Odp: Zwijak taśmy airbag plus kontrolki
« Odpowiedź #1 dnia: 02 Czerwca 2020, 21:00:57 »
Masz niefart. Ten element zwyczajnie robi ileś tam obrotów  i  pada. Jak masz ten stary wyślij go do regeneracji. Na allegro reklamują się firmy które się tym zajmują . Kiedyś w jakimś Reno to regenerowałem, dwa lata gwarancji wszystko chodziło do końca.

Offline syku1987

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #2 dnia: 03 Czerwca 2020, 07:19:52 »
Dziękuję za podpowiedź, poszukam dzisiaj firmy, która się tym zajmuje.

Offline syku1987

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #3 dnia: 16 Czerwca 2020, 10:19:39 »
Dzisiaj odebrałem taśmę po regeneracji, nie stwierdzono żadnego uszkodzenia. Problem tkwi gdzie indziej. Co jeszcze może powodować takie objawy jak opisałem w pierwszym poście?

Offline Maher

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #4 dnia: 16 Czerwca 2020, 21:56:12 »
Może trzeba lepiej zdiagnozować ustęrkę, z tego co wiem nie błędu uszkodzonego zwijaka, może być błąd poduszki kierowcy który może oznaczać błąd zwijaka lub poduszki lub przewodu. U mnie jak zapalała się poduszka to podłączyłem skaner to wyszło że poduszka kierowcy i jak już nie chciała zgasnąć to wpiąłem poduszkę z pominięciem zwijaka i pokazało OK to wiedziałem że zwijak uszkodzony i po naprawie zwijaka błąd się już nie pojawił.

Offline Darek Toyota

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #5 dnia: 16 Czerwca 2020, 22:36:13 »
Co ma ABS/VSC/TRC do poduszek?

Offline Maher

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #6 dnia: 16 Czerwca 2020, 22:46:14 »
?

Offline Maher

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #7 dnia: 16 Czerwca 2020, 22:47:13 »
Co ma ABS/VSC/TRC do poduszek?
a co ma w/w do zwijak taśmy airbag

Offline Darek Toyota

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #8 dnia: 16 Czerwca 2020, 23:08:10 »
Uszkodzona taśma zwijaka nie wygeneruje błędu układu  ABS/VSC/TRC. Możliwe że jest uszkodzony czujnik położenia kierownicy wbudowany w zwijak, ale z samą taśmą nie ma on nic wspolnego.

Offline syku1987

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #9 dnia: 18 Czerwca 2020, 09:01:56 »
Co do poduszek powietrznych to ta kontrolka zapala się tylko standardowo przy odpalaniu samochodu, potem się nie zaświecała w ogóle, tylko kontrolki ABS/VSC/TRC. Kiedy byłem u mechanika na diagnozie to po sprawdzeniu skanerem diagnostycznym powiedział że to błąd zwijaka, chyba że to był skrót myślowy i chodziło mu o czujnik położenia kierownicy, który jest w budowany w ten zwijak i chyba nie występuje jako oddzielna część. Jeśli się mylę to mnie poprawcie.

Offline Paradoks

• Prawie Toyot
« Odpowiedź #10 dnia: 01 Lipca 2020, 19:06:31 »
Witam! W moim przypadku jak tasma byla uszkodzona to palila sie kontrolka poduszki i nie bylo sterowania z kierownicy i tempomatu. A poza tym na diagnozie pokazalo ze nie ma polaczenia z poduszka bo byla wylaczona przez wadliwa tasme.

Offline syku1987

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #11 dnia: 04 Sierpnia 2020, 07:31:39 »
Witam po przerwie. Mam kolejne pytania w temacie ponieważ nadal zmagam się z tym problemem. Wczoraj będąc na serwisie klimatyzacji mechanik podpiął komputer i tym razem pojawił się błąd yaw sensor, a dokładnie odczyt poza skalą z tego czujnika. Zaznaczam ze to inny mechanik i inny komputer niż za pierwszym razem. Czy ten trop będzie właściwy. Jeśli tak to gdzie szukać tego czujnika dokładnie i czy jest możliwość jego kalibracji albo regeneracji, czy też tylko wymiana wchodzi w grę. Pozdrawiam.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl