Autor Wątek: RAV 4 2011 - zardzewiałe cięgno maski.  (Przeczytany 1578 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline DscMati

• Toyot Leżący
  • *
RAV 4 2011 - zardzewiałe cięgno maski.
« dnia: 04 Czerwca 2020, 19:25:56 »
Witam serdecznie drodzy forumowicze.

Potrzebuję pomocy w znalezieniu części,a konkretnie mechanizmu maski, który naciskamy w momencie kiedy jest ona już zwolniona z kokpitu i stoimy przed samochodem ( mam nadzieję, że wiecie o co mi chodzi :D )

Ja roboczo nazwę to cięgnem. Problem jest taki, że sworzeń, na którym zamocowana jest sprężyna zardzewiał i po naciśnięciu cięgna i otwarciu maski nie wraca ono do pierwotnego położenia ( cały czas jest wciśnięte). Próbowałem psikać to lubrykantem, ale nie daje rezultatów. Postanowiłem kupić nowe cięgno, jednak nie mogę nigdzie tego znaleźć bo nie znam konkretnej nazwy tego elementu.

Proszę Was o pomoc w znalezieniu takiej części.

Pozdrawiam.

Offline Wojteksw

• Toyot Pełzający
  • **
Odp: RAV 4 2011 - zardzewiałe cięgno maski.
« Odpowiedź #1 dnia: 04 Czerwca 2020, 19:52:57 »
Witam serdecznie drodzy forumowicze.

Potrzebuję pomocy w znalezieniu części,a konkretnie mechanizmu maski, który naciskamy w momencie kiedy jest ona już zwolniona z kokpitu i stoimy przed samochodem ( mam nadzieję, że wiecie o co mi chodzi :D )

Ja roboczo nazwę to cięgnem. Problem jest taki, że sworzeń, na którym zamocowana jest sprężyna zardzewiał i po naciśnięciu cięgna i otwarciu maski nie wraca ono do pierwotnego położenia ( cały czas jest wciśnięte). Próbowałem psikać to lubrykantem, ale nie daje rezultatów. Postanowiłem kupić nowe cięgno, jednak nie mogę nigdzie tego znaleźć bo nie znam konkretnej nazwy tego elementu.

Proszę Was o pomoc w znalezieniu takiej części.

Pozdrawiam.

Najlepszy sposób to zdemontować element zardzewiały, i potraktować go odrdzewiaczem, oczyścić, nasmarować.

Offline DscMati

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #2 dnia: 04 Czerwca 2020, 20:25:22 »

Najlepszy sposób to zdemontować element zardzewiały, i potraktować go odrdzewiaczem, oczyścić, nasmarować.

Problem jest taki, że zardzewiały sworzeń jest fabrycznie "zbity" jak nit i nie ma możliwości jego demontażu i dokładnego wyczyszczenia. Wiem, że mógłbym rozwiercić łebki i zamontować np. śrubę zamiast sworznia, ale boję się , że cały mechanizm nie zadziała poprawnie.

Edit: Dodaję zdjęcie

« Ostatnia zmiana: 04 Czerwca 2020, 20:38:03 wysłana przez DscMati »

Offline Wojteksw

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #3 dnia: 04 Czerwca 2020, 20:39:12 »
Skoro szukałeś części zamiennej, to brałeś pod uwagę wyminę. Jeżeli nie zdemontujesz to ciężko będzie potraktować mocnym odrdzewiaczem bo uszkodzisz lakier. Jeżeli jest to nitowane, to szlifierka kątowa, następnie przewiercić, nagwintować i skręcić śrubą. Może wykonaj zdjęcia, łatwiej będzie doradzić.
Dodano
Teraz zauważyłem foto
A nie jest to przykręcone śrubami do maski?
« Ostatnia zmiana: 04 Czerwca 2020, 20:42:28 wysłana przez Wojteksw »

Offline DscMati

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #4 dnia: 04 Czerwca 2020, 20:52:07 »
A nie jest to przykręcone śrubami do maski?

Tak, cały mechanizm jest przykręcony śrubami i jest demontowalny. Problem jest ze sworzniem, na którym trzyma się sprężyna. Nie można go zdjąć, trzeba będzie rozwiercać i zastąpić czymś innym.
Spróbuję jeszcze zdemontować całość i odrdzewić sworzeń, może się uda :)

Offline Wojteksw

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #5 dnia: 04 Czerwca 2020, 20:57:54 »
Jeżeli zdemontujesz to daj do odrdzewiacza lub do nafty na całą noc, jeżeli nie puści, to zeszlifować z jednej strony lub nawiercić, można potem zastosować nowy pręt o tej samej średnicy i zaklepać lub śruba i będzie dobrze.

Offline DscMati

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #6 dnia: 04 Czerwca 2020, 21:09:11 »
Dziękuję za podpowiedzi, dam znać co wyszło z tego finalnie po próbie naprawy :)

Offline Wojteksw

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #7 dnia: 04 Czerwca 2020, 21:36:58 »
Powodzenia

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl