Autor Wątek: wycieraczki  (Przeczytany 1812 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline dare31

• Prawie Toyot
wycieraczki
« dnia: 09 Czerwca 2020, 07:29:02 »
witam. Czy ktos madry moze mi wytłumaczyc gdzie w corolli verso II znajdę moduł wycieraczek ? Nie działa mi spryskiwacz przedni... pomka ok manetka też wiec coś po drodze bo przewod gdzies zmienia kolor z szarego przy manetce na czerwony przy pompce. wycieraczki oczywiscie działaja i jest faza na pompce ale brakuje masy. jak podam mase bezposrednio w pin przy kierownicy to pompka działa ale wycieraczki nie ałączja sie czasowo ....tylko gdzie jest ten sterownik bo nigdzie go nie moge znaleść.....

Offline Rafal87xc

• Toyot Pełzający
  • **
Odp: wycieraczki
« Odpowiedź #1 dnia: 09 Czerwca 2020, 12:38:48 »
a to jestes pewien ze wina sterownika? bo mi sie wydaje ze do tego zaden sterownik nie jest potrzebny. spryskiwacze działają tylko wtedy gdy trzymamy manetkę więc jest tam jakiś przycisk monostabilny, być może po drodze jest jeszcze przekaźnik. jak jest możliwość to trzeba by prześledzić cały tor i posprawdzać po drodze wtyczki, przekaźniki itp. bo może jakiś pin na wtyczce zaśniedział i nie łączy np.

Offline dare31

• Prawie Toyot
« Odpowiedź #2 dnia: 09 Czerwca 2020, 12:52:10 »
no cóż każda uwaga godna przemyślenia tylko ze gdyby cos po drodze zasniedziało to masa podana w pin manetki nie spowodowała by pracy pompki a to ze pompka pracuje tylko tyle ile trzymamy manetke to fakt tylko ze napiecie idzie przez układ czasowy wycieraczek jednoczesnie uruchomiajac go. kurcze wiem jak to wyglada bo na allegro jest tego pełno ale nie moge tego znalesc w samochodzie .....pomocy....

Offline Nimrod-PW

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #3 dnia: 10 Czerwca 2020, 00:25:52 »
Witam podaję link https://rapidu.net/9566434366/Segregator1.pdf do pliku z informacjami (rysunki umiejscowienia modułów, opis wtyczek z kolorami przewodów i napięciami na poszczególnych liniach) które mam nadzieję że pomogą trochę w rozwikłaniu problemu. Plik w formacie pdf niestety nie umiem wstawiać obrazków w poście. Po kliknięciu w link kliknij w darmowe pobieranie poczekaj i zapisz na dysku.
PS. Jeszcze schemat ideowy też w pliku pdf link https://rapidu.net/1966434443/Segregator2.pdf
« Ostatnia zmiana: 10 Czerwca 2020, 00:43:05 wysłana przez Nimrod-PW »

Offline dare31

• Prawie Toyot
« Odpowiedź #4 dnia: 10 Czerwca 2020, 06:14:02 »
No i na tak a pomoc liczyłem....Nimrod-PW -jestes GOSC - dziekuje

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl