Autor Wątek: Touch & Go 2 - informacje o korkach z radia (TMC) nie działają  (Przeczytany 6268 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline sorbifer

• Toyot Pełzający
  • **
Od paru miesięcy prawie nie jeździłem, jak wiele osób w tych czasach... I właśnie parę dni temu zauważyłem, że informacje o korkach z radia nie działają. Informacje z Internetu są prawidłowe, korków we Wrocławiu znów sporo, jak przed pandemią, ale z radia nic nie ma. Dziwne. Czy to jakiś bug w ustawieniach? A może to jest związane z zakończeniem mojej trzyletniej licencji na nawigację? Hmmm...
Zastawa, Polonez, Palio Weekend, Corolla Verso, Auris 2 TS

Offline sorbifer

• Toyot Pełzający
  • **
Odp: Touch & Go 2 - informacje o korkach z radia (TMC) nie działają
« Odpowiedź #1 dnia: 09 Czerwca 2020, 21:51:12 »
Ha! Czyżby rzeczywiście zakończenie licencji na informacje radiowe? Ale dlaczego internetowe działają?
 Toyota Real-Time Traffic - System informowania o ruchu w czasie rzeczywistym
Ale sprawdziłem na stronie Toyoty - ważność Toyota Real-Time Traffic kończy mi się w 2021... Czyli nie to...
« Ostatnia zmiana: 09 Czerwca 2020, 21:54:37 wysłana przez sorbifer »

Offline bazi

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: Corolla E16 1.6
« Odpowiedź #2 dnia: 09 Czerwca 2020, 22:17:31 »
Jak naciśniesz ikonę koła zębatego na wyświetlaczu, to masz tam zaznaczone powiadomienia o ruchu drogowym ?

Offline tkf

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #3 dnia: 09 Czerwca 2020, 23:26:40 »
Toyota Real-Time Traffic dotyczy tylko informacji pobieranych przez Internet.

Licencja na korzystanie z TMC jest dożywotnia i jest integralną "częścią" systemu multimedialnego (Toyota płaci za te licencje komuś tam, kto ich udziela, i oczywiście dolicza do ceny samochodu).

Ja zawsze gdy włączałem TMC to bardzo długo "łapało sygnał" - więc może po prostu teraz trwa to jeszcze dłużej? Albo masz w ustawieniach wybranego konkretnego nadawcę, który przestał nadawać (chociaż domyślnie powinien być ustawiony wybór automatyczny)?

Przy najbliższej okazji z ciekawości sprawdzę (wolę przez Internet, bo nie trzeba czekać na złapanie sygnału i u mnie w mieście Toyota Real-Time Traffic jest dużo dokładniejsze niż TMC).

Tak poza tym - kiedy już ci się skończy ważność TRTT, to można przedłużyć o kolejny rok, za darmo (tak w każdym razie było do tej pory).
« Ostatnia zmiana: 09 Czerwca 2020, 23:28:33 wysłana przez tkf »

Offline sorbifer

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #4 dnia: 09 Czerwca 2020, 23:59:00 »
Tak, wiem, właśnie mam przedłużoną licencję. Myślałem, że to też na radio. Auto nic nie znajdowało, ręcznie można było wybrać RMF, Zetkę i Radio Veltava - wybrałem RMF i nic. Będę próbować...

A może TMC we Wrocku przestało chwilowo nadawać? Zawsze pokazywali mniej niż z Internetu, a teraz może zero? ;) 

Offline irekwielki

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #5 dnia: 11 Czerwca 2020, 08:26:16 »
Nie mam przedłużonej subskrypcji mapy, ale przedłużyłem na rok komunikaty drogowe odbierane przez internet. Kupujesz bezpłatna usługę na stronie Toyoty i działa

Wysłane z mojego VOG-L29 przy użyciu Tapatalka

Offline sorbifer

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #6 dnia: 11 Czerwca 2020, 22:15:09 »
No to może problem mojej instalacji albo co, bo dane internetowe mam, a z radia nie. Dziwne. No nic, trudno. :(

Offline sorbifer

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #7 dnia: 13 Czerwca 2020, 17:41:18 »
Dziwne, ale nadal nic się nie łapie. Zrobiłem usunięcie danych osobistych - ale to jest taki bieda-substytut factory reset, żadne ustawienia się nie usuwają, więc oczywiście nic to nie dało. :(

Czy ktoś we Wrocławiu ma działające TMC w Toyocie?

Co ciekawe w Service Menu mam podane, że używa RMF do czytania, ale np. częstotliwości nie ma i dwóch innych danych. Zastanawiam się o co chodzi.

Offline dav4

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #8 dnia: 13 Czerwca 2020, 22:34:24 »
Osobiście jeszcze nie spotkałem się aby dane z TMC lub z Internetu coś mi pokazywały na radiu. Ale jeżdżę głównie po okolicach Nowego Sącza i nie wiem czy tu takie coś nadają.. gdy będę w Krakowie to z ciekawości sprawdze tam

Offline sorbifer

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #9 dnia: 14 Czerwca 2020, 20:59:42 »
Na samym radiu pewnie nie działa, mam TT&Go 2, czyli radio z modułem nawigacji... Kupiłem właśnie 3 lata update'u nawigacji, więc zobaczę co będzie po zmienieniu firmware na nowszy...

Offline dav4

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #10 dnia: 15 Czerwca 2020, 09:04:21 »
Też mam TT+Go, mapy i soft z 2020. Wczoraj na A4 testowałem TMC jak i dane z Internetu, nic nie pokazało na mapie :o

Offline tkf

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #11 dnia: 15 Czerwca 2020, 16:36:54 »
Ja przez weekend sprawdziłem TMC u siebie. W Poznaniu też TMC nie działa - przez pół godziny z "Automatycznym wyborem stacji radiowej" nie znalazł kompletnie nic. Ręczny wybór też nic nie pokazał - sprawdzałem po 10 minut RMF i Radio ZET.

Natomiast w innych miastach wyświetlał informacje o ruchu bardzo szybo - po niecałej minucie (sprawdzałem tylko tryb automatyczny). Tak, więc jest to raczej wina (braku) nadawania TMC w poszczególnych miastach (ciekawe, że akurat w dużych miastach nie działa).

Na autostradach bym się nie spodziewał zbyt wielu informacji o ruchu, no chyba, że jakiś korek albo remont - na trasie S5 Poznań-Wrocław w czasie weekendu też nic nie pokazywało (bo i nie bardzo było co pokazywać - nie było żadnych korków ani remontów).

Też mam nawigację zaktualizowaną do najnowszej dostępnej (6.15.0L).

Offline sorbifer

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #12 dnia: 16 Czerwca 2020, 20:54:36 »
Zaktualizowałem do 6.15, i nie pomogło. Rzeczywiście - może nie nadają TMC. Albo Toyocie skończyła się licencja, bo to płatna usługa dla firm. :D   Zostają tylko dane z Internetu. :)

Offline janek23

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #13 dnia: 16 Czerwca 2020, 21:25:21 »
Mam touch&go 2 (2016) i u mnie też nie ma komunikatów a były. Myślę, że zakup tej nawigacji to był największy błąd i tyle.. Lepiej kupić radio na androidzie.....dla nowych nabywców.

Offline sorbifer

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #14 dnia: 17 Czerwca 2020, 10:43:05 »
Na sieci nic nie widzę o "przerwach w dostawach TMC", ani o "problemach Toyoty z TMC". Zawsze było. Owszem, informacje z Internetu były lepsze, ale te z radia były dostępne bez łączenia komórki. ;)

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl