Autor Wątek: Raport spalania Corolla 1.8 Hybrid Sedan (bateria Li-Ion) na autostradzie  (Przeczytany 32407 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Pawel.Kwa

• Toyot Chodzacy
Odp: Raport spalania Corolla 1.8 Hybrid Sedan (bateria Li-Ion) na autostradzie
« Odpowiedź #45 dnia: 30 Czerwca 2020, 22:17:57 »
Przejazd 20 km nie jest miarodajnym odcinkiem żeby określić spalanie przy danej prędkości.Zresztą nigdy nie przejejedziesz na polskiej autostradzie nawet 20 km ze stałą prętkością z wiadomych powodów.Mnie z przejazdu ok 230 km autostradą wychodziło 7.2- 7.4 przy średniej 131 km/h więc wysokiej dane z myT z nalewania  mniej .8.5 to trzeba by się bardzo starać lub pomiar na 2 km po zresetowaniu komputera.

Offline mariuszs

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #46 dnia: 30 Czerwca 2020, 23:09:58 »
Nie jest to łatwe ale da się, na wykresach z Hybrid Reportera masz linie trendu która jak widać przy odcinku 30km jest całkiem stabilna.

Tutaj wykres dla auta z tym samym silnikiem przy 120km/h (Prius)

Offline Zbig

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #47 dnia: 01 Lipca 2020, 19:24:02 »
zadałem proste pytanie ile pali hybryda przy prędkości autostradowej 140-150,
Rozumiem że nikt nie chce napisać , bo po prostu z taką szybkością nie jeździcie , lub nie pasuje wam do statystyk  w których udowadniacie że hybryda zawsze mało ,,pali,,
Bo jazda wyłącznie autostradowa od tankowania do tankowania zdarza się rzadko.  Najwyższe średnie spalanie jakie miałem to było 7,9 l/100 km i to był przejazd tam i z powrotem jednego dnia, 80% po autostradzie z tempomatem ustawionym na 150 km/h, reszta po różnych drogach poza miastem i w mieście.  Jak łatwo oszacować, spalanie autostradowe wyniosło ok. 8,5 l/100 km. To był słoneczny bezwietrzny i bardzo mroźny dzień w lutym.

Offline Amper

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #48 dnia: 01 Lipca 2020, 19:31:37 »
Podziwiam Was .... Aptekarze :)

Offline kubacki

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #49 dnia: 04 Lipca 2020, 16:44:34 »
zadałem proste pytanie ile pali hybryda przy prędkości autostradowej 140-150,
Rozumiem że nikt nie chce napisać , bo po prostu z taką szybkością nie jeździcie , lub nie pasuje wam do statystyk  w których udowadniacie że hybryda zawsze mało ,,pali,,
Na początku stycznia starałem się tak pojechać czyli do 160.... z całej trasy a były wcześniej krajowki wyszło 6,4.... ciężko określić .... bo tylko w nocy daje się utrzymać taka prędkość przez długi czas, chodzi mi o odcinek 100~200km. Kupel raz jechać do stolicy i cisnął na maksa to wyszło mu 7.6.
Ja ograniczam prędkość do 130 bo powyżej tej prędkości średnia prędkość z trasy już nie rośnie, wiec nie ma to sensu.

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Offline darek60

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #50 dnia: 05 Lipca 2020, 10:02:02 »
Ja ograniczam prędkość do 130 bo powyżej tej prędkości średnia prędkość z trasy już nie rośnie, wiec nie ma to sensu.
Czyli jak będziesz jechał 150-160km/h , to będziesz miał taka średnia jakbyś jechał średnio 130km/h ????????????????????????
Powiem ci że odważna teoria <zalamka> <zalamka> <zalamka>
RAV4 2.5 hybrid

Offline kubacki

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #51 dnia: 05 Lipca 2020, 10:07:33 »
Czyli jak będziesz jechał 150-160km/h , to będziesz miał taka średnia jakbyś jechał średnio 130km/h ????????????????????????
Nie zrozumiałeś, jazda z prędkością 150-160 na autostradzie z dużym ruchu niewiele podniesie średnia prędkość z trasy bo często trzeba zwalniać do 90 np przy wyprzedzaniu ciężarówek itp. A podnosi spalanie. Byłeś kiedyś w Skandynawii czy Szwajcarii?

Offline Zbig

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #52 dnia: 05 Lipca 2020, 18:30:02 »
Takie "testy" były robione wielokrotnie, np. na trasie Wwa-Poznań jeden jechał przepisowo a drugi ile fabryka dała i różnica w czasie przejazdu wynosiła 15 minut.

Offline darek60

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #53 dnia: 05 Lipca 2020, 22:08:32 »
Byłeś kiedyś w Skandynawii czy Szwajcarii?
Nie nie byłem , ale le byłem w innych 27 krajach w tym w Niemczech, gdzie spokojnie możesz osiągnąć średnia prędkość na poziomie 150km/h
RAV4 2.5 hybrid

Offline kubacki

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #54 dnia: 05 Lipca 2020, 22:17:22 »
Byłeś kiedyś w Skandynawii czy Szwajcarii?
Nie nie byłem , ale le byłem w innych 27 krajach w tym w Niemczech, gdzie spokojnie możesz osiągnąć średnia prędkość na poziomie 150km/h
Tak się składa ze zawodowo jeżdżę po Niemczech, wiec piszesz bzdury. Zadając pytanie o spalanie przy 150 odpowiedz jest nie możliwa moim zdaniem bo ta prędkość jest możliwa do osiągnięcia tylko na krótkim odcinku. Może lepiej jak byś zadał pytanie ile pali hybryda gdy jedziesz cały czas na max. Wtedy 7,6 l mi wyszło na 180km.

Offline darek60

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #55 dnia: 06 Lipca 2020, 06:33:29 »
to że jestes kierowca zawodowym , i co z tego :wallbash: Jestes autorytetem bo co, jeździsz tirem , lub dostawczakiem :wallbash:
Mam prawo jazdy 44 lata i ,,bzdury,, typu że się nie da słyszę na każdym kroku.

Nie pomyślałeś że nocą na  niektórych autostradach Niemieckich ( na pewno nie na A2 ) jest luźniej  , i spokojnie można jechać 160-180/h

RAV4 2.5 hybrid

Offline apek

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Tesla Y
« Odpowiedź #56 dnia: 06 Lipca 2020, 15:04:24 »
to że jestes kierowca zawodowym , i co z tego :wallbash: Jestes autorytetem bo co, jeździsz tirem , lub dostawczakiem :wallbash:
Mam prawo jazdy 44 lata i ,,bzdury,, typu że się nie da słyszę na każdym kroku.

Nie pomyślałeś że nocą na  niektórych autostradach Niemieckich ( na pewno nie na A2 ) jest luźniej  , i spokojnie można jechać 160-180/h
Ja się nie znam, nie jeżdżę z takimi prędkościami, ale śledząc ten wątek widzę, że nie uzyskałeś odpowiedzi. Może zadaj je na forum niemieckim ( zawsze można użyć tłumacza). Tam z pewnością jest wielu, którzy jeżdżą 150-160 ich autostradami i z chęcią zmierzą Tobie spalanie, a może jeszcze udzielą innych drogocennych rad.
Toyota Corolla Sedan VII, Toyota Corolla Sedan Hybrid XII - sprzedana, RAV 4 (5th gen) Executive, AWDi, Skyview - sprzedana, Tesla Model Y Premium AWD
https://ts.la/andrzej248745

Offline Zbig

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #57 dnia: 06 Lipca 2020, 17:14:32 »
spokojnie można jechać 160-180/h
180 kmh po nocy.  No no.  I pewnie jeszcze na światłach mijania?

Offline mariuszs

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #58 dnia: 08 Lipca 2020, 11:34:05 »
Poniżej dowód na to, że hybrydy mało palą na autostradzie ;)

Offline Zbig

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #59 dnia: 08 Lipca 2020, 12:13:48 »
Poniżej dowód na to, że hybrydy mało palą na autostradzie ;)

No ale to jest średnie spalanie i chwilowa prędkość, to co z tego wynika?

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl