Autor Wątek: Raport spalania Corolla 1.8 Hybrid Sedan (bateria Li-Ion) na autostradzie  (Przeczytany 32401 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline strzmiele

• Toyot Pełzający
  • **
Odp: Raport spalania Corolla 1.8 Hybrid Sedan (bateria Li-Ion) na autostradzie
« Odpowiedź #60 dnia: 08 Lipca 2020, 13:04:05 »
Nie nie byłem , ale le byłem w innych 27 krajach w tym w Niemczech, gdzie spokojnie możesz osiągnąć średnia prędkość na poziomie 150km/h
Taka predkosc srednia w Niemczech mozesz uzyskac na krotkim dystansie.....coraz wiecej jest ograniczen.....a zeby nadgonic to co przejechalo sie wolniej i nabic taka srednia to juz na zegarze musialoby byc czesto powyzej 200.....
Pozdrawiam

PS. Nie mam polskich znakow na klawiaturze
Toyota RAV 4 Hybrid (5.gen - XA5)
http://www.spritmonitor.de/de/detailansicht/1070196.html

Offline toranaga

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #61 dnia: 09 Sierpnia 2020, 21:58:51 »
Chciałem sprostować mój wcześniejszy wpis dotyczący iCar PRO Bluetooth 3.0 Vgate. Otóż ten interfejs, nie daje rady z danymi aplikacji Hybrid Assistant. Nie dają też rady inne wersje 4.0 i WiFi. Z innymi aplikacjami nie było problemów.  Jeżeli zależy komuś na Hybrid Assistant to musi zaopatrzyć się w ODBLink.
Corolla TS 1.8 Hybrid 122KM,2019,Executive,Phantom Brown poprzednio:
Corolla 1,6 132KM,CVT,sedan,2014
Corolla 1,6 125KM,sedan 2006
Corolla 1,4 86KM Liftback 1998
Włącz Kuba Wątły TV, niezależne Medium Obywatelskie.

Offline RokiKrytyk

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: Toyota Corolla
« Odpowiedź #62 dnia: 05 Grudnia 2021, 08:30:03 »
Zrobiłem w weekend 537 km. Warszawa -Chełm, Chełm - Warszawa. Tempomat ustawiony na 115km. Około 500 km to ekspresowka a 37 miasto. Spalanie w jedną stronę 4.8 a z powrotem 4,6. Do Chełma był silny wiatr. Powrót prawie bezwietrznie. Nie sprawdzałem jak to wygląda w przeliczeniu na faktyczne zużycie litrów w baku a bazuje na komputerze pokładowym. Jeśli tak jest w rzeczywistości, to auto wyjątkowo oszczędne, lecz słabo wyciszeonie. Celowo mam ustawione 115 km bo wtedy mam jeszcze przyjemność z jazdy. Powyżej tego robi się głośno.

Offline RokiKrytyk

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: Toyota Corolla
« Odpowiedź #63 dnia: 11 Grudnia 2021, 22:56:20 »
Witajcie. Kilka dni temu odebrałem nową Toyotę w pracy. Dzisiaj  zrobiłem znowu trasę Chełm Warszawa. W jedną stronę tempomat na 115  a z powrotem na 140. I dzisiaj się zdziwiłem bardzo. Otóż przy jeździe 115 nową corolla komputer pokazywał mi już nie 4.6 a 5.8. Przy 140 było 6.9. O ile ta przy 140 jest dla mnie zrozumiałe o tyle przy predkosci 115 różnica była już między starą toyota a nową ponad 1 l na niekorzyść tej nowej. Jedyna roznica jaka była to ta, że w starej jechałem na letnich oponach a nowa ma już zimowe kapcie. W zasadzie w każdych warunkach nowa toyota pokazuje znacząco wyższe spalanie od starej. Na mieście jak wcześniej miałem spalanie na 4.3 to teraz 4.9 Stara to rocznik 2019 z przebiegiem 38 tyś a nową odebrałem z przebiegiem 25 km ( teraz ma 1235 km). Analizuje spalanie bo sam stoję przed wyborem kupna auta prywatnego i rzecz jasna biorę pod uwagę corolla. Jednak jestem niemiło zaskoczony.  Wcześniej jak zatankowalem do pełna to jechałem z Wawy do Chełma i z powrotem i jeszcze ze 4 dni się pokrecilem po mieście. Dzisiaj przyjechałem i jutro jak będę jechał to muszę tankować bo rezerwa się świeci. Zatem faktycznie spalanie jest większe. Będę to obserwował dalej, lecz jest to zaskakujące.

Offline talib1990

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #64 dnia: 12 Grudnia 2021, 09:55:40 »
Słowo klucz - temperatura zewnętrzna . Im niższa tym silnik spalinowy będzie bardziej próbował dogrzać kabinę . Pozatym jadąc na tempomacie adaptacyjnym na 115 możliwość uruchomienia trybu EV jest prawie niemożliwa . Wyłączając tempomat i jadąc " nogą" jesteś w stanie sam wyczuć i np. z długiego zjazdu wymusić jazdę na EV bądź czasami żeglować minimalnie aby potem znów przyspieszyć do pewnej wartości. Stosując tę zasady jestem w stanie spokojnie zejść 1.5 l na tej samej trasie nieznacznie zmniejszając średnią prędkość .

Wysłane z mojego S20 FE 5G przy użyciu Tapatalka

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl