Autor Wątek: Odgłos przy hamowaniu z okolicy tylnej osi  (Przeczytany 1842 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Dzikii

• Prawie Toyot
Odgłos przy hamowaniu z okolicy tylnej osi
« dnia: 14 Czerwca 2020, 02:01:26 »
Witam

Jestem od roku właścicielem Rav-4 2.0 AWD. Od 2 miesięcy mam problem z odgłosem wydobywającym się z okolicy tylnej osi przy dohamowywaniu - tak przy ok 40-20km/h - nigdy więcej przykładowo przed progiem zwalniającym. Odgłos jest na tyle głośny, że przykuwa uwagę przypadkowych przechodniów na ulicy. Pojawia się on bardzo nieregularnie - zauważyłem, - czasem przejadę 300km i nie słyszę go ani razu przy hamowaniu; czasem wracam z pracy 15 km i słyszę go 3x. Byłem w salonie Toyoty od razu - oni wzięli auto na prawie cały dzień, poodkręcali koła, sprawdzili klocki, tarcze i podobno wszystko jest ok a problem nie został rozwiązany. Stwierdzili, że na jeździe próbnej problem nie występował (tak jak mówiłem częstotliwość występowania tego odgłosu jest jest bardzo nieregularna).
Auto użytkuje sam, nie wpadłem w żadną dziurę, nie miałem kolizji itp. Przebieg aktualnie 20tyś. Samochód prowadzi się i przyspiesza prawidłowo.
Teraz zamierzam ponownie zgłosić się do salonu, bo ten problem trzeba koniecznie rozwiązać ale wcześniej postanowiłem poprosić o pomoc tutaj, może ktoś będzie miał pomysł skąd może się ten hałas wydobywać.

Niestety nie potrafię tu na forum dodać załącznika z nagranym dźwiękiem. Jeżeli ktoś by chciał mogę plik do odsłuchania przesłać na maila.

« Ostatnia zmiana: 14 Czerwca 2020, 02:15:33 wysłana przez Dzikii »

Offline Dzikii

• Prawie Toyot

Offline Sharx

• Toyot Pełzający
  • **
Odp: Odgłos przy hamowaniu z okolicy tylnej osi
« Odpowiedź #2 dnia: 14 Czerwca 2020, 08:16:04 »
Chodzi o ten stukot?

Offline Dzikii

• Prawie Toyot
« Odpowiedź #3 dnia: 14 Czerwca 2020, 10:01:53 »
Tak, dokładnie

Offline Michał LRF

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #4 dnia: 14 Czerwca 2020, 18:55:12 »
Może to zabrzmi śmiesznie, ale piszę całkiem poważnie, sprawdź czy ci nic nie lata w bagażniku pod pokrywą tam gdzie koło zapasowe i nie obija się o blachę. Koledze kiedyś na gwarancji rozebrali prawie całe zawieszenie we Fiacie bo nie mogli zlokalizować źródła stukania , a okazało się,że latała nie przymocowana gaśnica. :-)
Jest: RAV-4 Hybrid 2019 AWD,  Hilux SR5 2018
Były: Yaris 1,0 2003, Auris 1,6 2012, RAV-4 2,0 2015

Offline Dzikii

• Prawie Toyot
« Odpowiedź #5 dnia: 15 Czerwca 2020, 07:45:58 »
Pierwsze co zrobiłem to usunąłem wszystko z bagażnika i schowków i wykluczyłem takie prozaiczne przyczyny powstawania tego dźwięku. Jest to kłopotliwa sytuacja bo zdecydowanie nie jestem osobą, która z każdą najmniejsza rzeczą jeździ do salonu i wypłakuje naprawę.
Z drugiej jednak strony troszkę wstyd jechać z kimś i słyszeć teksty, że " chyba coś Ci puka W nowym aucie"
Albo z drugiej strony strach jechać za granicę i udawać że nic się nie dzieje.

Offline strzmiele

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #6 dnia: 15 Czerwca 2020, 16:46:57 »
Może to zabrzmi śmiesznie, ale piszę całkiem poważnie, sprawdź czy ci nic nie lata w bagażniku pod pokrywą tam gdzie koło zapasowe i nie obija się o blachę.
Smieszne to nie jest...u mnie kiedys tez mialem gluchy stukot - okazalo sie ze to zdemontowany hak w szmacianym woreczku, wlozony do "srodka" dojazdowki, od czasu do czasu sie odzywal  :grin:
Pozdrawiam

PS. Nie mam polskich znakow na klawiaturze
Toyota RAV 4 Hybrid (5.gen - XA5)
http://www.spritmonitor.de/de/detailansicht/1070196.html

Offline Sharx

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #7 dnia: 15 Czerwca 2020, 21:28:41 »
Podjedź do prywatnego mechanika, niech Ci go dobrze sprawdzi.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl