Autor Wątek: Avensis 2.0 D4D problem pozycjonowania Turbo  (Przeczytany 1050 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline dfg

• Początkujący
Avensis 2.0 D4D problem pozycjonowania Turbo
« dnia: 16 Czerwca 2020, 11:30:58 »
Z racji że to mój pierwszy post na forum, Dzień dobry wszystkim  :-).

Wystąpił u mnie w Avce nietypowy problem, mianowicie zaczęły się dziwne stuki z turbo przed uruchomieniem i zaraz po wyłączeniu silnika (silnika nie trzeba nawet włączać, wystarczy zapłon).
https://youtu.be/JFvbgsJcvBc

Zajechałem z tym do jednego warsztatu i do zakładu zajmującego się turbosprężarkami, ale zrobili tam tylko wielkie oczy...
Check engine się nie pojawia, jeżeli jest jakiś spadek mocy lub wzrost spalania to na tyle mały, że nie jestem w stanie go wyłapać.

Maja hipoteza: Układ się pozycjonuje przy uruchomieniu, łapie sobie górną pozycje, ale na dolnej nie wyłapuje znacznika i jedzie w dół aż do mechanicznego końca zakresu i to stukanie to silnik krokowy próbujący jechać dalej.
Jeżeli ktoś byłby tak miły i wrzucił filmik z zachowania swojego turbo w podobnej sytuacji to pozwoliłoby to zweryfikować hipotezę.

Jeżeli ktoś to przerabiał to tym chętniej posłucham  :grin:.

Dodam jeszcze, że pojawiło się to po tym jak samochód stał przez miesiąc, choć nie uważam, że jest to bezpośrednią przyczyną.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl