Autor Wątek: Światła - dwa pytania [ Prius II ]  (Przeczytany 3474 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Mis090

• Toyot Leżący
  • *
Światła - dwa pytania [ Prius II ]
« dnia: 17 Czerwca 2020, 11:14:49 »
Drodzy użytkownicy Priusów,
Widziałem sporo Priusów (II generacji) ze zmodyfikowanymi światłami ledowymi do jazdy dziennej (nie mówię tu o modyfikacji reklektorów głównych).

Zastanawiam się nad doczepieniem ledowych pasków - widziałem takie np. marki philips.

Bardziej jednak zastanawiam się żeby wykorzystać reflektory przeciwmgielne do tego celu - czy tak się w ogóle da ? Zdaje się, że widziałem priusaki jeżdżące na światłach dziennych w miejscu przeciwmgielnych.

Chciałbym żeby światła włączały się z uruchomieniem silnika i aby wyłączały się z włączeniem pozycyjnych i kolejnych świateł. Czy taka instalacja jest trudna, ewentualnie około ile kosztuje jej wykonanie ?

Jakie zestawy polecacie ?

Dzięki !  :good:
« Ostatnia zmiana: 17 Czerwca 2020, 11:37:04 wysłana przez Mis090 »

Offline arthi

• Toyot Pełzający
  • **
Odp: Światła - dwa pytania [ Prius II ]
« Odpowiedź #1 dnia: 17 Czerwca 2020, 17:15:05 »
Wpiss sobie w Google modul świateł dziennych lepard, ma też funkcje doświetlanie zakrętów i coming home . Jest tez wersja z czujnikiem zmierzchu. Właśnie ide do paczkomatu odebrać moje zamówienie, będę to montował w p3, gdzie już mam czujnik zmierzchu, ale to raczej bez różnicy. Sam moduł 120zl z czujnikiem chyba 170. Sa tez tańsze rozwiązania wpisz na allegro. Jak pytałem się elektryka który montował u znajomych różne czujniki Cofania to za montaż chciał 120zl.
« Ostatnia zmiana: 17 Czerwca 2020, 17:17:54 wysłana przez arthi »

Offline jarus67

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #2 dnia: 17 Czerwca 2020, 17:29:02 »
Coś podobnego
https://allegro.pl/oferta/automat-swiatla-dzienne-modul-dlugich-30-moc-drl-7127863891?bi_s=ads&bi_m=listing%3Adesktop%3Aquery&bi_c=Y2FtcGFpZ24AMjEzNzk0NTYAMTMzNTM0AA&bi_t=ape&referrer=proxy&emission_unit_id=adbe8416-8198-4a8b-9a7d-aa815f02f447
używałem przez 6 lat w poprzednim aucie. Moduł miał tylko funkcję świateł dziennych, no ale kupowałem 8 lat temu.
Generalnie jako dzienne świeciły lampy świateł drogowych (długich) tyle że z 30% ich mocą. Takie rozwiązania ma np. VW. Przez 6 lat używania nie zmieniałem żarówek i nie miałem żadnych problemów w użytkowaniu. Montaż bardzo prosty.

Offline wściekła mysz

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #3 dnia: 17 Czerwca 2020, 20:26:26 »
Generalnie jako dzienne świeciły lampy świateł drogowych (długich) tyle że z 30% ich mocą. Takie rozwiązania ma np. VW.
No nie do końca. Tam jest żarówka dwuwłóknowa. I jako dzienne świeci jedno włókno i aby zanadto nie oślepiać używa innej części odbłyśnika niż to do długich. I rzeczywiście różni się mocą.

Offline jarus67

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #4 dnia: 17 Czerwca 2020, 21:15:54 »
Pali się włókno drogowych z 30% mocy. Nie oślepia.

Wysłane z mojego SM-G960F przy użyciu Tapatalka

Offline wściekła mysz

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #5 dnia: 17 Czerwca 2020, 22:08:15 »
To już słyszałem. Jakieś konkrety?
Jeśli chodzi o Twoje odwołanie do VW to w Touranie, Transporterze i którymś Golfie (6 albo 7) są H15. Nie wiem jak w innych modelach.

Offline jarus67

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #6 dnia: 17 Czerwca 2020, 22:32:48 »
Konkret dotyczy modułu, który używałem.
VW widziałem, że ma podobnie. Nie zagłębiałem się, które włókna się świecą.

Offline wściekła mysz

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #7 dnia: 17 Czerwca 2020, 23:23:49 »
Ale tylko podobnie. Z wyglądu. Że świeci. Słabiej i mocniej. Tyle tylko, że tam ma homologację i rozpraszanie światła jest tam kontrolowane. Natomiast Twoje "nie oślepia" jest ocena subiektywną. Zapewne rzadko jeździsz przed sobą albo mijasz się z przeciwka. Nie wiem jak w rzeczywistości wygląda to w Twoim przypadku, natomiast czasami mijam takie "wynalazki" i różnie z tym oślepianiem jest. Jedni robią to lepiej inni gorzej. Fakt pozostaje faktem, że te lampy nie są przewidziane do bycia światłami dziennymi tylko drogowymi. 

Offline jarus67

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #8 dnia: 18 Czerwca 2020, 07:37:36 »
Skoro wiesz lepiej to po co zakładasz wątek?
Przez 6 lat miałem 3 przeglądy techniczne - żadnych uwag.
Na drodze nikt mi nie mrugał - nawet jak światło byłoby rozproszone to jednak świeciło małą mocą i za dnia.
Policja też nie miała uwag.

Offline Mis090

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #9 dnia: 18 Czerwca 2020, 18:19:14 »
Dzięki za sugestie.

A co powiecie o wymianie żarówek świateł mijania ? Jaki to model (czy to H4) ? Chciałbym w pierwszej kolejności wymienić komplet na jakiś dobry halogen i może nieco bielszy niż obecny żółty.. Ktos coś w tym zakresie kiedyś robił ? Znalazłem sporo modeli philipsa H4 o różnych nazwach i mocach (w rym nie wszystkie dopuszczone do użytku na drogach publicznych) ale bez przesady wystarczy mi po prostu ładne ?świeższe? białe światło niż mam obecnie
« Ostatnia zmiana: 18 Czerwca 2020, 18:29:47 wysłana przez Mis090 »

Offline wściekła mysz

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #10 dnia: 18 Czerwca 2020, 20:09:56 »
Skoro wiesz lepiej to po co zakładasz wątek?
To nie byłem ja  :-P
Przez 6 lat miałem 3 przeglądy techniczne - żadnych uwag.
Słabo to świadczy o wiedzy diagnostów. Ale w sumie to i tak mniejszy problem niż przerdzewiałe podwozie i pieczątka o zaliczonym przeglądzie. No ale cóż, ważny jest piniądz.
Na drodze nikt mi nie mrugał - nawet jak światło byłoby rozproszone to jednak świeciło małą mocą i za dnia.
To na końcu najważniejsze. Za dnia nie jest to takim problemem jak chińskie ledy w światłach mijania (i szczególnie w nocy, w deszczu).

A co powiecie o wymianie żarówek świateł mijania ? Jaki to model (czy to H4) ?
Nie wiem czy to H4, ale jeśli chodzi o Philipsa, to z bielszych masz White Vision (zwykłe i ultra). Cudów nie oczekuj, światło jest bardziej biało-niebieskie niż standard, ale do ksenonów czy ledów jeszcze daleko. Ale maja homologację. Jest jeszcze coś tam Colour, w kilku barwach, również niebieskie, ale tego nie stosowałem. Ewentualnie Diamond Vision, barwa zbliżona już do ksenonów, ale słabiej świecą, nie mają homologacji. Wszystkie te żarówki barwione mają też mniejszą trwałość.

Offline arthi

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #11 dnia: 19 Czerwca 2020, 10:26:36 »
Nie bierz philips, padają jak muchy. Mialem osram silver w. Innym samochodzie, dobry kompromis cena/trwałość i była znaczna poprawa do zwykłych, chociaż moim zdaniem to p2 światła były naprawdę dobre. Jeździłem na najtańszy żarówkach i nie narzekałem. Może masz juz zużyty odbłyśnik, matowe? Tersz mam ledy w p3 i wszystko fajnie, ale ten słup światła jest tak krótki, ze w nocy strach jeździć szybciej.
« Ostatnia zmiana: 19 Czerwca 2020, 10:28:37 wysłana przez arthi »

Offline Mis090

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #12 dnia: 21 Lipca 2020, 13:05:11 »
Nikt nie odniósł się do poruszonego tematu świateł dziennych ze świateł przeciwmgielnych:

Cytuj (zaznaczone)
Bardziej jednak zastanawiam się żeby wykorzystać reflektory przeciwmgielne do tego celu - czy tak się w ogóle da ? Zdaje się, że widziałem priusaki jeżdżące na światłach dziennych w miejscu przeciwmgielnych.

Ostatnio widziałem kilka priusaków II jadących na dostosowanych światłach przeciwmgielnych (jako dziennych) bez włączonej jakiejkolwiek żarówki z pozostałych świateł. Jak to zrobić ? Jestem najbardziej za tym rozwiązaniem. :)

Niedługo tez wykręcę żarówkę ze świateł mijania żeby sprawdzić co to za model: H4 czy inny bo na razie nie miałem czasu...

Offline ghost2255

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: C-HR II
« Odpowiedź #13 dnia: 21 Lipca 2020, 14:13:12 »
P2 w reflektorach ma zwykłe H4.
Jak chcesz coś lepszego, to OSRAM NIGHTBREAKER lub tańsze, a tak samo dobrze świecące PHILIPS +30% w żółtym pudełku. Póki co tych ostatnich nic nie przebiło cena/jakość. Światło nie jest dużo bielsze(bo z H4 z żarnikiem nie da się zrobić białego światła, żeby jeszcze coś oświetlało), ale widoczność się poprawia zauważalnie.

odnośnie DRL w miejscu halogenów, to są dedykowane, gotowe lampy z homologacją na dzienne, które montuje się w to miejsce. Są różne, róznych firm. Od chińczyków po drogie firmowe.
Co do podłączenia, to jest banalne. Każdy elektryk to zrobi bez problemu. przeważnie wystarcza jeden przekaźnik.

Możesz jeszcze przemyśleć DRL 2w1, czyli ledeowe żarówki w miejscu kierunkowskazu. Nie mają homologacji, ale jak kupisz dobry wyrób, to będzie wyglądać jak oryginał.
Plusem jest brak modyfikacji w aucie i łatwy powrót do oryginału.
« Ostatnia zmiana: 21 Lipca 2020, 14:14:56 wysłana przez ghost2255 »

Offline memory

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #14 dnia: 21 Lipca 2020, 14:41:30 »
Założyłem Philips Long Life dobrze swiecą są tanie i najwazniejsze swiecą o wiele dłużej. Dotychczas jeździłem na Philips vision +30 ładne światło ale trwałość marna. Long life również spowodwaly ze nie. myślę o rzeźbieniu dziennych nie będę poprawiał producenta i nie wkurza mnie już że . swiatla mijania sie tak często przepalają odkąd mam te Long Life. Philipsa.
Prius 3 XW30 liftback.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl