Autor Wątek: Opony do Auris HSD z 2018 r.  (Przeczytany 843 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline peterchen

• Toyot Pełzający
  • **
Opony do Auris HSD z 2018 r.
« dnia: 21 Czerwca 2020, 20:58:48 »
Witajcie chciałbym kupić opony do Aurisa z niższym profilem tak żeby auto wyglądało lepiej. Jakie opony polecacie? Mam felgi Dezent TZ graphite.

Offline wściekła mysz

• Toyot Pełzający
  • **
Odp: Opony do Auris HSD z 2018 r.
« Odpowiedź #1 dnia: 21 Czerwca 2020, 21:03:27 »
Jak chcesz niższy profil, to musisz zmienić felgi.

Offline jacek1979

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #2 dnia: 21 Czerwca 2020, 22:12:12 »
na słupku drzwi masz podane homologowane rozmiary opon do swojego wozu
Zmiana rozmiarów na te niewskazane przez producenta oznacza ryzyko zmiany zachowania samochodu podczas jazdy, co tym samym przekłada się na większe prawdopodobieństwo wypadku. Ponadto, kierowca naraża się także na mandat w przypadku kontroli, a nawet na utratę ubezpieczenia podczas wypadku.
Śmieszą mnie takie modyfikacje a najlepsi są tu posiadacze BMW. Co rusz o się widzi 18cali średnice i na feldze 7,5 czy 8 cali szerokiej opona 205 szeroka na 35 profil z rantem ochronnym tyle że fela wystaje jak bela a o paskudnych właściwościach jezdnych lepiej nie wspominać. Przy pierwszym lepszym wypadku byle rzeczoznawca uzna znaczne przyczynienie się tego "niskiego zestawu" do wypadku i o ile nie cela+ was czeka to zapomnijcie o odszkodowaniu, w nowoczesnej europie już to dawno działa i Polska do tego grona powoli dołącza bo każdy szuka kasy i oszczędności
https://www.iparts.pl/artykuly/w-jakim-zakresie-mozna-zmieniac-rozmiar-opon,294.html

Offline peterchen

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #3 dnia: 21 Czerwca 2020, 22:48:40 »
Jeśli będę to robił to zgodnie z tym co dopuszcza producent. Chcę żeby auta miało dobre właściwości jezdne i było bezpieczne.

Offline jacek1979

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #4 dnia: 21 Czerwca 2020, 22:57:41 »
jeśli masz 17 cali to ja polecam Michelin CrossClimate+ 225/45 R17 94 W XL FR
zrobisz na nich spokojnie przy normalniej jeździe 70-80tyś km, wg. mnie mają doskonałe właściwości jezdne, dobrze się trzymają zarówno na suchym jak i na mokrym, idealne w zimie do jazdy w mieście, co do jazdy w górach i dużym śniegu się nie wypowiem bo nie testowałem

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl