Autor Wątek: Drżenie/wibracje podczas jazdy  (Przeczytany 2586 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline peterchen

• Toyot Pełzający
  • **
Drżenie/wibracje podczas jazdy
« dnia: 24 Czerwca 2020, 23:29:41 »
Witajcie, po zmianie opon zaobserwowałem takie zjawisko. Auto przy prędkościach 60 - 80 km/h zaczyna drżeć/wibrować, tak jakby tylne koła nie jechały gładko. Wyważenie kół sprawdzone - niby wszystko jest ok. Czy mieliście z czymś takim do czynienia? Uprzedzając pytanie - nie występuje bicie na kierownicy.

Offline wściekła mysz

• Toyot Pełzający
  • **
Odp: Drżenie/wibracje podczas jazdy
« Odpowiedź #1 dnia: 24 Czerwca 2020, 23:51:30 »
Nieprawidłowe wyważenie kół u mnie raczej objawiało się przy wyższych prędkościach, gdzieś koło 100, a potem zanikało. 60 to chyba trochę za mało, chyba, że jakieś straszne niedoważenie.
A to są nowe czy używane opony? W przypadku używanych, niektóre dają wiekszy hałas z powodu wyząbkowania, ale raczej nie wibracje. Chociaż może u Ciebie tak to jest odczuwalne.

Offline peterchen

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #2 dnia: 25 Czerwca 2020, 00:13:52 »
Opony praktycznie nowe - mają dwa lata. Teoretycznie jeśli jest jakieś niedoważenie to minimalne.

Offline Barrek

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #3 dnia: 25 Czerwca 2020, 07:41:16 »
A sprawdzałeś u innego wulkanizatora, czy u tego co zakładał opony? Zawsze może pojawić się jakiś błąd maszyny, albo inaczej jest skalibrowana (mniejsza "czułość"). Może warto pojechać do innego specjalisty i przynajmniej jedne koło dać mu do wyważenia na próbę?
Auris II TS 2013 1,6 benzyna + LPG

Offline max117

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #4 dnia: 25 Czerwca 2020, 12:17:31 »
Moze jesli nie chcesz jedzic do ponownego wywazenia i wydaje Ci się że to tylne koła to może po prostu zamień koła. Przód na tył, tył na przód. Zobaczysz czy jest różnica. Równie dobrze jeśli masz zimowe na felgach to załóż. Trochę z tym zabawy ale bez kosztowo.
Choć warto pojechać do innego zakładu i sprawdzić.

Wysłane z mojego SM-N960F przy użyciu Tapatalka

pireus

• Gość

Offline DanielB

• Prawie Toyot
« Odpowiedź #6 dnia: 26 Czerwca 2020, 09:35:26 »
Ja mam podobnie, po zianie opon, drżenie na kierownicy tak od 40 km/h. Jak na luzie toczy się samochód to czuć lekkie kołysanie, jakby obony były nie równe. Opony nówki, będę reklamował.

Offline DanielB

• Prawie Toyot
« Odpowiedź #7 dnia: 26 Czerwca 2020, 09:41:04 »
Oczywiście "po zmianie" a nie "po zianie"

Offline slavo_s2k

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: Camry 2021
« Odpowiedź #8 dnia: 26 Czerwca 2020, 16:06:40 »
Ja długo walczyłem z podobnymi objawami, który wyglądały na źle wyważone koła. Najpierw wulkanizator, potem ASO (bo wg wulkanizatora koła wyważone ok). ASO stwierdziło, że było źle wyważone, wyważyło ponownie i dodatkowo geometrię zrobiło,  oczywiście to nie pomogło, dalej w pewnych zakresach prędkości występowały drgania. Po ponownej konsultacji z wulkanizatorem zaproponował mi tzw test drogowy opony (nie mieli takiej maszyny, więc wysłali mnie do innego serwisu). Tam od razu wyszło co jest problemem - opona. Przy pewnych prędkościach opona zaczynała się odkształcać miejscowo (wg fachowca problem mieszanki, która w części opony zmieniła swoje właściwości). Opony na reklamacje - po wymianie opon wszystko ok. Co ciekawe problem opon pojawił się dopiero w drugim sezonie użytkowania.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl