Autor Wątek: Ubytek Oleju (F)  (Przeczytany 13143 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

wojakx

• Gość
Ubytek Oleju (F)
« dnia: 14 Czerwca 2005, 18:08:03 »
Witam

Jeszcze nie sprawdziłem tego dokładnie ale podejrzewam, ze moja Carina 1.6 bierze nadmiernie olej, mam 150000km przebiegu, czy to moze byc wina usczelniaczy? bo chyba pierscienie przy takim przebiegu powinny byc szczelne?

Macie jakies doswadczenie, kiedy carina zaczyna brac olej i co jest przyczyna?

Pozdrawiam

Offline Deeno

• Toyot Chodzacy
Re: Ubytek Oleju
« Odpowiedź #1 dnia: 14 Czerwca 2005, 18:10:21 »
Szukaj w FAQ Cariny - Bylo !!!!!!!!!!!
Przykumaj te kocie ruchy - coco jumbo i do przodu.
Carina E + Nissan Micra K11 (Balbinka)
Moja Carina E - wykres z hamowni

Wilis

• Gość
Ubytek Oleju (F)
« Odpowiedź #2 dnia: 14 Czerwca 2005, 20:38:27 »
Przy tym przebiegu niemożliwe. Może uszczelka pod głowicą? Ale też chyba nie. Nie masz jakiegoś wycieku? Przy tym przebiegu w Toyocie Carinie wszystko będzie anormalne. Chyba że poprzedni właściciel kręcił licznik.

topol

• Gość
« Odpowiedź #3 dnia: 15 Czerwca 2005, 09:16:46 »
Cytat: wojakx
Witam

Jeszcze nie sprawdziłem tego dokładnie ale podejrzewam, ze moja Carina 1.6 bierze nadmiernie olej, mam 150000km przebiegu, czy to moze byc wina usczelniaczy? bo chyba pierscienie przy takim przebiegu powinny byc szczelne?

Pozdrawiam

U mnie po 260 kkm poszedł uszczelniacz na wałku rozrządu....

Offline Kryspin

• Toyot Spamer
    • Toyota Klub
« Odpowiedź #4 dnia: 15 Czerwca 2005, 09:21:59 »
Witam

Pozdrawiam

Najpierw sprawdź dokładnie jakie jest zużycie oleju, bo być może nie masz czym sięmartwić.
FAQ o carinie zaprasza.
TK Automobile - serwis, naprawa , diagnostyka

Offline Piwalek

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #5 dnia: 16 Czerwca 2005, 11:05:35 »
Witam

Jeszcze nie sprawdziłem tego dokładnie ale podejrzewam, ze moja Carina 1.6 bierze nadmiernie olej,

Nadmiernie to znaczy ile ? Z postów na forum zauważyłem że dla niektórych już mały ubytek jest słynnym "braniem". Moja bierze ok. 1,5 litra na 10 tys. i dla mnie na razie to jest nic. Ważniejsze żeby to branie nie miało szybkiej tendencji zwyżkowej , nie pojawił siędym i smród z rury wydechowej . 2 l na 10 tys to raptem 60 zł. 2 razy więcej wydajęw tydzień na benzynę. Nowe auta biorą często więcej ( zwłaszcza nowe niemieckie diesle   :-DD  .
Pozdrawiam
Carina E Sportswagon 1.6

wojakx

• Gość
Ubytek Oleju (F)
« Odpowiedź #6 dnia: 17 Czerwca 2005, 11:36:31 »
Generalnie sprawa jest dziwna, mam 15000 przebiegu. Ktory raczej jest oryginalny, przed zakupem robilem badanie w ASO, nikt bie mial najmniejszych zastrzerzen. Poza tym wiele na to wskazuje, np. praktycznie wszystkie elementy zawieszenia sa oryginalne amortyzatory nie byly wymieniane a sie niezle jeszcze trzymaja, ostatno wymienilem laczniki stabilizatora ktore podobno sie wymienia przy tym przebiegu. Natomiast samochod kupilem i sprawdzalem poziom oleju  przy cieplym silniku, bylo kolo polowy stanu. Przejechalem 3000km a tu kontrolka oleju sie zaswiecila. Stan byl ponizej normy, na silniku jest kartecza ze zalany byl BP Visco 3000 jakies 8000km temu. Malo tego, przez caly czas mialem wrazenie ze tlucze mi sie jeden lub kilka zaworow, po dolaniu oleju efakt ten ustal. Jakby zagestrzenie oleju uciszylo zawory. Zaraz po zakupie wymienilem tez pasek rozrzadu wraz z symeringami. A ubytek oleju dziwi mnie bo kiedys mialem Carine II 2.0 D samochod mial krecony licznik, nie wiem o ile ale mial, jak ja sprzedawalem miala 280 000km przebiegu i nie brala ani grama oleju. Dlatego po dolaniu 1L oleju w Carinie E jestem w szoku.

wojakx

• Gość
Ubytek Oleju (F)
« Odpowiedź #7 dnia: 17 Czerwca 2005, 11:37:37 »
Sprostowanie!

Mam 150 000km a nie 15 000 przebiegu

Krawal

• Gość
Ubytek Oleju (F)
« Odpowiedź #8 dnia: 17 Czerwca 2005, 16:34:38 »
Było o tym sporo wcześniej, generalnie te silniki pod względem "brania" oleju są bardzo zróznicowane. Mój ma ponad 200tys.km i  oleju nie dolewam pomiedzy wymianami jak wielu innych, ale na forum opisywane były też egzemplarze jak Twój.W instrukcji samochodu  jest napisane "max. zużycie oleju 1l na 1000km więc chyba nie ma problemu???

Bisua

• Gość
Ubytek Oleju (F)
« Odpowiedź #9 dnia: 17 Czerwca 2005, 17:06:50 »
wojakx, zdarza sie ze 1.6 biorą olej i po przeczytaniu wielu komentarzy po prostu bym to odpuścił albo przeszedł na gęstszy moze to pomoże

Wlodek

• Gość
Ubytek Oleju (F)
« Odpowiedź #10 dnia: 19 Czerwca 2005, 00:48:52 »
Cytat: Bisua
wojakx, zdarza sie ze 1.6 biorą olej i po przeczytaniu wielu komentarzy po prostu bym to odpuścił albo przeszedł na gęstszy moze to pomoże

było poszukaj na faq moja wciąnie od 0,8 do 1,2 l oleju na 10 kkm silnik 4AFE  one ponoc to lubią  :aangry

Qbis

• Gość
3L oleju na 1000km czego to objaw?
« Odpowiedź #11 dnia: 18 Czerwca 2007, 16:05:41 »
Meczy mnie to pytanie poniewaz moja, cari zaczela zrec olej na maxa ale doslownie nagle, takze cos musialo pojsc. Mam przejechane 220tys. poj1.6 no i podejzewam uszczelniacze zaworow, albo pierscienie. Bo zona jakis czas temu zagotowala wode w silniku i poszla mi uszczelka pod glowica. Wymienilem ja i wszystko ok, ale auto zaczelo zrec oil na maxa 2-3l na 1000km. Przedtem nie bylo o tym mowy bral moze z 100ml na 1000km i t oprzy ostrym deptaniu.
Co to moze byc? Olej na jakim jezdze to CASTROL15W40, czy moze powinienem zmienic olej na inny? jesli tak to na jaki? bo na syntetyczny to raczej nie....
HELP!!!!!!

Offline dgolf

• Toyot Chodzacy
Odp: 3L oleju na 1000km czego to objaw?
« Odpowiedź #12 dnia: 18 Czerwca 2007, 21:55:26 »
Japońce są niezniszczalne dopóki się ich nie przegrzeje...
Cari II, Mazda 626, Ave T25

Admin

• Gość
« Odpowiedź #13 dnia: 19 Czerwca 2007, 12:34:48 »
Uszczelniacze poleciały, niestey jak sie zagotuje silnik to tak sie dzieje. Sprawd kompresje na cylindrach i bedziesz wiedział czy pierscienie sa całe.

Qbis

• Gość
« Odpowiedź #14 dnia: 19 Czerwca 2007, 16:50:11 »
ok sprawdze to, ale czy moge wymienic uszczelniacze bez sciagania glowicy? Nigdzie nie moge znalesc odpowiedzi na to pytanie

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl