Autor Wątek: Ubytek Oleju (F)  (Przeczytany 13155 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

wiewior

• Gość
Odp: 3L oleju na 1000km czego to objaw?
« Odpowiedź #15 dnia: 19 Czerwca 2007, 23:51:37 »
Troche zabójstwo dla silnika jezdzic przy takim przebiegu na 15W40 i mimo to ze to Castrol. zreszta minerał tez o wiele gorzej odprowadza ciepło z silnika i gorzej go smaruje w wysokich temp i przy duzych obciazeniach. Według mnie problem jest z pierscieniamy jak go przegrzałes mogły sie zapiec i przez to tak wciaga oliwke zrób próbe olejowa i bedziesz wiedział juz wszystko... Życze powodzenia

Offline FUTURISTA

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: T27 2ZR-FAE
« Odpowiedź #16 dnia: 20 Czerwca 2007, 08:27:12 »
czy moge wymienic uszczelniacze bez sciagania glowicy?
Można wymienić uszczelniacze bez zdejmowania głowicy. Sam miałem w taki sposób "robione" uszczelniacze.
Jednak niestety w moim przypadku to niewiele dało - nadal wciąga mi tyle oleju ile wciągało (2-3l/10kkm), więc pozostają pierścienie.

Qbis

• Gość
« Odpowiedź #17 dnia: 20 Czerwca 2007, 09:55:49 »
Dzieki za porady, ale moze mi ktos jeszcze napisac jakie powinno byc cisnienie na cylindrach w Carinie 1.6, bo chcialbym pierwsze zrobic ten pomiar, zeby wiedziec czy pierscienie sa do du.... czy nie. Swoja droga to zadzwonilem do ASO w Bielsku i zapytalem czy mozna u nich zrobic tzw.probe olejowa, koles mi mowi ze raczej nie oni wymieniaja od razu wszystko :|...

Jezeli jest ktos z okoli Bielska-Bialej to moze wie gdzie mozna zrobic taka probe, jestli tak to prosil bym o info.

Qbis

• Gość
« Odpowiedź #18 dnia: 05 Lipca 2007, 11:31:25 »
...no i wymienilem, pierscienie caly komlet i uszczelniacze zaworow. Duza robota, ale bylo warto narazie zrobilem 2000km i nie ubylo ani grama oleju. Jedynie po zalozeniu wszystkiego do kupy zaczelo mi lekko z gory wyciekac olej, takze pomyslalem ze to znowu uszczelka pod glowica, ale na szczescie byl to tylko simering na walku.
Co mnie zaskoczylo to mam przejechane 215tys. a po wlozeniu pierscieni do cylindrow odleglosc miedzy koncami starych pierscieni byla 0.6 czyli tylko o 0.15mm wiecej niz na nowych, ale za to olejowe byly kompletnie zjechane... pozdro dla wszystkich i dzieki za help

purchawa

• Gość
« Odpowiedź #19 dnia: 05 Lipca 2007, 12:01:13 »
A można wiedzieć ile kosztowały rzeczy do wymiany? Moja Cari też trochę bierze (ze 2-3l na 10 tys. km), w warsztacie zawyrokowali że to uszczelniacze (rano dymi na jasno).
Jest możliwe zrobienie wymiany samemu bez najazdu czy kanału? Jakie narzędzia są potrzebne? Zastanawiam się, czy w ogóle myśleć o samodzielnej wymianie (moim największym osiągnięciem dotychczas jest wymiana termostatu), czy zostawić to warsztatowi.

Qbis

• Gość
« Odpowiedź #20 dnia: 05 Lipca 2007, 16:54:25 »
....dasz rade do uszczelniaczy zaworow byly mi potrzebne dwa srubokrety do sprezyn, najlepsza byla by praska ale niestety nie mialem. Jednak ja mialem sciagnieta glowice bo pierscienie tez wymienialem. Do samych uszczelniaczy nie musisz sciagac glowicy, ale musisz tak ustawic wal zeby ci zawor do srodka cylindra nie wpadl. No i mysle ze jak ci zre oleik to pierscienie olejowe tez musisz wymienic.

Offline FUTURISTA

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: T27 2ZR-FAE
« Odpowiedź #21 dnia: 05 Lipca 2007, 20:25:28 »
Qbis, a ile kosztował komplet pierścieni i uszczelka pod głowicę? Kupiłeś oryginalne części czy jakieś zamienniki? Powierzchnie cylindrów były ok?
Uszczelniacze mam wymienione, ale nadal mi wciąga tak jak wciągała przed ich wymianą (ok. 2-3l/10kkm), więc pozostają jeszcze pierścienie.

Tak przy okazji, może ktoś ma namiary na jakąś ASO, która byłaby skłonna do sprzedaży części "na odległość" np. przesyłką kurierską? Niestety nie mam w pobliżu żadnej ASO Toyoty.
Pozdrawiam

Qbis

• Gość
« Odpowiedź #22 dnia: 06 Lipca 2007, 11:07:19 »
...wiec za komplet pierscieni na 4 cylindryplacilem cos kolo 250zl oczywiscie zamienniki niby jakiejs amerykanskiej firmy ale nazwy nie pamietam, w ASO chcieli tyle za komplet na jeden zylinder. Powierzchnie cylindrow byly idealne, dlatego radze ci jak juz sie decydujesz wymieniac pierscienie pierwsze wyciagnij tloki i zlookaj czy stare pierscienie uszczelniajace sa dobre czy jest juz duzy luz, jezeli jest w tolerancji czyli od 0.5  do 0.8 to wymienil bym tylko pierscienie olejowe bo to przez nie silniczek puje ci oil. A w tym przypadku mowe w ASO ci sie bedzie oryginalne bardziej oplacalo kupic. Ja tez pierwsze kupilem komplet pierscieni a potem rozbieralem, no i wymienilem wszystkie, ale cos mi sie wydaje ze te oryginalne chyba wiecej by wytrwymaly jeszcze niz te zamnienniki.
uszczelka tez zamiennik cos kolo 80zeta.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl