Witajcie po dłuższej przerwie. Na pierwszej stronie tego wątku przedstawiłem ponad rok temu
multimedia TEYES SPRO (wtedy była cena 860zł, a wymiana stacji była i jest bardzo prosta), a więc tak jak zapowiadałem krótko wrażenia z użytkowania.
- wszystko super, pracuje idealnie, także w warunkach od -28C do +30C. Nie miałem żadnych problemów z nawigacją, muzyką, uruchomieniem, akumulatorem i tp. Dwa razy nie reagowała na głos więc należało programowo zrestartować.
- autoryzowany serwis absolutnie nie interesowało co jest zainstalowane/zmodyfikowane, nawet jeżeli wymieniłem siedziska i zamontowałem kamerę z przodu (mam wersje Comfort).
- tak jak wspominałem ogromnym plusem jest jakość dźwięku. W końcu nie wymieniłem głośniki, po ustawieniu equalizera wszystko jest OK. Spotify jest wystarczające na wszystko. Dodatkowo pendrive z muzyką leży w schowku (tam są dwa dodatkowe usb, drugie idzie do rejestratora, z oryginalnego usb praktycznie nie korzystam). Raz jeszcze potwierdzam, w oryginale toyota spaprała nie głośniki, a wzmacniacz stacji.
- duży wyrazisty obraz na ekranie oraz podstawowa nawigacja google sprawdzona podczas wakacyjnych podroży, zwłaszcza w korkach. Sygnał z gps stabilny, dodatkowy Janosik był plusem. Internet wykorzystuje z telefonu, wszystko jest automatycznie jak wsiadam do auta.
- sterowanie głosem jest dla mnie dużym plusem, są podstawowe komendy oraz uruchomianie dowolnie zainstalowanej aplikacji, także asystent google. Dodatkowo sterowanie głosem w zasięgu domowego wi-fi uruchomianie bramy garażowej oraz światła także w domu (to raczej marginalne bajery).
- zamontowałem w ubiegłym roku dodatkowa kamerę na przód.

Tu jest link do kamery:
https://pl.aliexpress.com/item/4001120861799.htmlMontaż prawie podobny do tego jak tu (koszt 2 m rurki karbowanej):
https://www.youtube.com/watch?v=OEQP085CsQcPodłączenie wprost do dedykowanego wejścia stacji. Jedynie trzeba plus podłączyć równolegle do plusa stacji, bądź do plusa zapalniczki niżej w konsoli.
Jakość obrazu jest bardzo dobra, znacznie lepsza niż w oryginale. Po ustawieniach stacji mam automatycznie uruchomienie kamery np. przy parkowaniu (po R przełączenie na D) na okres 10s (aktywowałem w ustawieniach priorytet w stosunku do kamery tylnej). Jako opcja mogę uruchomić kamerę w trybie ciągłym klikając ikonkę na monitorze „widok z przodu”, bądź głosem. W sumie można kupić na ali odpowiedni sterownik kamer przód-tył by kamera była zasilana tylko przez np. 30sec i/lub prędkości <10km/h, natomiast ja podłączyłem plus przez dodatkowy przycisk jak tu:
https://pl.aliexpress.com/item/1005001709322858.htmlW zasadzie pół roku kamera jest zawsze włączona podczas jazdy, jedynie na długi dystans ją wyłączam. Jest także patch do zainstalowania w którym można ustawić czas uruchamiania, prędkość itp.
- na forach jest poruszana opcja zewnętrznego mikrofonu. Przez kabelek można to podłączyć do nowszych wersji TEYES SPRO+/CC3. Także można podłączyć oryginalny mikrofon z auta poprzez piny złącz, natomiast ja pozostawiłem mikrofon w stacji, dla sporadycznych krótkich rozmów jest prawie OK.
- kiedyś było pytanie czy jest możliwość podłączenia kamer 3D. Teraz mogę potwierdzić w nowszej wersji TEYES CC3 tak, wszystko działa jak należy.
- jeszcze jedna zaległość, w ubiegłym roku wzmocniłem stację opaską na oryginalne śruby montażowe (w sumie nie jest to konieczne). Opaska jest z listwy metalowej (pasuje też aluminiowa) owinięta taśmą włochatą. Wymiary: wysokość 18mm, długość wewnętrzna 180mm, odległość między otworami m8 - 215 mm, szerokość min 15 mm.