Autor Wątek: Rav4 V System multimedialny  (Przeczytany 232068 razy)

Offline firek

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: RAV4 JBL Black
Odp: Rav4 V System multimedialny
« Odpowiedź #780 dnia: 18 Marca 2024, 22:30:21 »
Jeśli wybierzesz się gdzieś poza UE to mapy offline mogą się przydać.

Teoretycznie tak, tylko mapy Googla używają bardzo mało danych (szybkie googlanie pokazuje 2-3MB na godzinę). Zawsze można spróbować kupić jakiś pakiet danych, a jak się nie da, to wziąć lokalną simkę za parę zł.

No i oczywiście - zawsze można zainstalować na szybko jakąkolwiek nawigację offline przed takim wyjazdem, ale chyba nie ma sensu ograniczać się na codzień przez jakieś sporadyczne wyjazdy.

Offline Markid

• Toyot Spamer
  • Samochód:: RAV4 2.5 2020
« Odpowiedź #781 dnia: 18 Marca 2024, 22:35:10 »
Fakt - są jakieś oferty na 5GB poza UE za ok 150 zł - w sumie nie majątek.
Na miejscu i tak zwykle się kupuje lokalną kartę sim z Internetem.

Offline Pablowski

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: RAV4 Hybrid
« Odpowiedź #782 dnia: 19 Marca 2024, 06:29:01 »
Poza tym jak chcesz mieć informacje o natężeniu ruchu bez połączenia z internetem?
A wyobraź sobie, że jest cos takiego ;-) Nazywa się TMC (Traffic Message Channel) i jest nadawane przez stacje radiowe. Ale nie oszukujmy się. Działa tak, że ja na bazie tych danych trasy bym nie planował. A szczerze, to nawet nie wiem, czy ta funkcja jeszcze jest dostępna w obecnych modelach RAV4  :grin:

Offline Gregoriuss

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: RAV4 PHEV
« Odpowiedź #783 dnia: 19 Marca 2024, 07:01:42 »
Nie wiedzialem, ze Google Mapa tak malo zuzywa. Transfer danych to nie problem. Mam kilkadziesit GB limitu na praktycznie cala Europe z malymi wyjatkami.
Mapy Appla sa w pelni kompatybilne z samochodem, ale niestety mniej czytelne od Googla. Poczekam moze zrobia w koncu linka miedzy applikacja Toyoty a fabryczna nawigacja. Podobno nad tym pracuja. Graficznie i wizualnie fabryczna nawigacja nie jest zla. W fabrycznej nawigacji nie moge nijak dostac informacji o natezeniu ruchu drogowego. Taka opcja jest w ustawieniach, ale jakos u mnie nie dziala.

Offline Gregoriuss

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #784 dnia: 19 Marca 2024, 07:03:38 »
Poza tym jak chcesz mieć informacje o natężeniu ruchu bez połączenia z internetem?
Wczytywanie map to jedno, a wczytywanie informacji o natezeniu to drugie. Nie wiedzialem, ze Goggle wczytuje na zywo tak malo danych. Myslalem, ze wczytuje cale mapy regionu, przez ktory sie przejezdza.

Offline shark_

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #785 dnia: 19 Marca 2024, 07:38:43 »
Szczerze to wolę zaczytać całą mapę na hdd. Pare razy zdarzyło mi się, że jadąc w nieznany rejon mapa zaczeła botować, sygnalu brak a przedemną pare skrzyżowań ze zjazdami na autostrady.. Jesli jedziesz bezmyślnie w 100% ufając navi to można się nieźle naciąć.
Corolla 1.8 hybrid 23' style sedan

Offline Hillbilly

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: Rav4 Hybrid 4x4
« Odpowiedź #786 dnia: 19 Marca 2024, 08:46:46 »
Czasem korzystam z Here WeGo w wersji offline. To jest darmowa nawigacja. Ponoć używana przez kilku producentów jako fabryczna.

pireus

• Gość
« Odpowiedź #787 dnia: 19 Marca 2024, 08:52:58 »
 Audi, BMW i Mercedes korzysta z nawigacji HERE HD Live Map

Offline mart66

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: Rav4 V GR
« Odpowiedź #788 dnia: 19 Marca 2024, 09:20:31 »
mam pytanie, czy ktoś orientuje się jakie głośniki są w wersji GR ?Przy zamawianiu chciałem bardzo domówić JBL, ale nie dało się, byłem nastawiony na wymianę , ale to zaskakująco dobrze gra..Może ktoś się orientuje czy tam zastosowano jakieś inne głośniki niż w innych wersjach ?

Offline Colin

• Moderator
  • Toyot Spamer
    • KURO.pl
  • Samochód:: Made in Japan
« Odpowiedź #789 dnia: 19 Marca 2024, 10:10:40 »
Audi, BMW i Mercedes korzysta z nawigacji HERE HD Live Map

Od 2022 mapy Here ma też Toyota

ktoś orientuje się jakie głośniki są w wersji GR

z tego co pamiętam Pioneer lub JBL robią
« Ostatnia zmiana: 19 Marca 2024, 10:15:32 wysłana przez Colin »
黒 KURO 2.0 - Certyfikowany Niezależny Serwis TOYOTA & Lexus / SERMI Certified TOYOTA & Lexus Independent Repairer

Offline dawko

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: Toyota RAV4
« Odpowiedź #790 dnia: 19 Marca 2024, 11:17:08 »
Jaka aplikacje do nawigacji polecacie? Wbudowana nie daje narazie mozliwosci zapisywania tras i nie pokazuje natezenia ruchu drogowego.  Mapy Googla i Appla nie daja sie uzywac w wersji offline- teroetycznie mozna , ale trzeba wczytywac mapy malymi fragmentami na dluzsza trase.  W TomTomie GO nie podoba mi sie grafika. Czy oprocz map Appla ktoras nawigacja w pelni wspolpracuje ze wszystkimi wyswietlaczami nowej Toyoty RAV4 z HUD wlacznie? Google nie wspolpracuje.
Hmm, mi wbudowana nawigacja pokazuje natężenie ruchu, zamknięte odcinki i roboty drogowe. Nawet nie włączając mapy, głosowo informuje mnie o korkach, zamkniętych odcinkach i robotach drogowych.
Dziś z ciekawości spróbowałem wyznaczyć trasę i też prowadziła.

Offline boniu

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #791 dnia: 19 Marca 2024, 11:31:47 »
Może i pokazuje ale jest strasznie głupia. Natężenie ruchu ma strasznie duże opóźnienie (raz pokazuje ze nie ma korka, a później nie ma już korka to nagle pokazuje korki). Prowadzi dziwacznie i u mnie nie jest tak aktualna jak mapy Googla. Głos nawigacji to nieśmieszny żart. Jedyny fajny bajer to tryb autostradowy który pokazuje najbliższe zjazdy i mopy.

Z tego co sam testowałem to Android Auto czy CarPlay domyślnie wyświetla na zegarach (na HUD raczej tak samo) tylko domyślną nawigacje (na AA -> Google Maps a na CP -> Apple Maps). Każda inna nawigacja prócz tych domyślnych nie pokazuje mi na zegarach informacji skrętach/skrzyżowaniach.
Toyota Rav4 2.5 Exe AWDi 8X8 Elite Blue MY23

Toyota Corolla 2.0 TS Exe + Vip + JBL
Zamówienie: 7.12.2021 -> Anulowanie zamówienia przez Toyote: 10.10.2022

pireus

• Gość
« Odpowiedź #792 dnia: 19 Marca 2024, 11:40:01 »

to Android Auto czy CarPlay domyślnie wyświetla na zegarach (na HUD raczej tak samo)
AA nie wyświetla się na HUD

Offline Gregoriuss

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #793 dnia: 19 Marca 2024, 11:42:06 »
Czasem korzystam z Here WeGo w wersji offline. To jest darmowa nawigacja. Ponoć używana przez kilku producentów jako fabryczna.
Mapy Here sa fabrycznie w Toyocie i Subaru

Offline Gregoriuss

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #794 dnia: 19 Marca 2024, 11:44:44 »
Może i pokazuje ale jest strasznie głupia. Natężenie ruchu ma strasznie duże opóźnienie (raz pokazuje ze nie ma korka, a później nie ma już korka to nagle pokazuje korki). Prowadzi dziwacznie i u mnie nie jest tak aktualna jak mapy Googla. Głos nawigacji to nieśmieszny żart. Jedyny fajny bajer to tryb autostradowy który pokazuje najbliższe zjazdy i mopy.

Z tego co sam testowałem to Android Auto czy CarPlay domyślnie wyświetla na zegarach (na HUD raczej tak samo) tylko domyślną nawigacje (na AA -> Google Maps a na CP -> Apple Maps). Każda inna nawigacja prócz tych domyślnych nie pokazuje mi na zegarach informacji skrętach/skrzyżowaniach.
W Norwegii mi nie chce pokazywac natezenia ruchu. Jak znajde czas to sie pobawie ustawieniami. Z tego co pamietam tam byly opcje Auto, albo trzeba wpisac serwer z danymi o ruchu.
Musze pokombinowac.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl