Autor Wątek: Rav4 V System multimedialny  (Przeczytany 231977 razy)

Offline Gregoriuss

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: RAV4 PHEV
Odp: Rav4 V System multimedialny
« Odpowiedź #795 dnia: 19 Marca 2024, 11:46:14 »

to Android Auto czy CarPlay domyślnie wyświetla na zegarach (na HUD raczej tak samo)
AA nie wyświetla się na HUD
mapy Appla sie wyswietlaja na HUD w Carplayu, ale te mapy sie jakos nie podobaja.

pireus

• Gość
« Odpowiedź #796 dnia: 19 Marca 2024, 11:49:58 »
Od 2022 mapy Here ma też Toyota
Czy mapy Here są takie same w każdej marce, czy mają różne wersje. Bo u kolegi w BMW, przy podobnych ustawieniach nawigacji, były różnice wskazań podczas jazdy.

Offline Hillbilly

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: Rav4 Hybrid 4x4
« Odpowiedź #797 dnia: 19 Marca 2024, 12:05:13 »
Maiłem fabryczną nawigację w RAV4 IV gen. Raz nawet zapłaciłem 150 EUR za aktualizację. Dostałem mamy sprzed 2 lat i powiedziałem, że nigdy więcej fabrycznej nawigacji za taką kasę. Potrzebuję nawigacji aktualnej, a nie archiwalnej. No i słowo klucz. Za darmo.

pireus

• Gość
« Odpowiedź #798 dnia: 19 Marca 2024, 12:16:26 »
mapy Appla sie wyswietlaja na HUD w Carplayu, ale te mapy sie jakos nie podobaja.
Ale są to jedyne mapy które Ciebie nie szpiegują.

Offline Gregoriuss

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: RAV4 PHEV
« Odpowiedź #799 dnia: 19 Marca 2024, 14:15:10 »
Maiłem fabryczną nawigację w RAV4 IV gen. Raz nawet zapłaciłem 150 EUR za aktualizację. Dostałem mamy sprzed 2 lat i powiedziałem, że nigdy więcej fabrycznej nawigacji za taką kasę. Potrzebuję nawigacji aktualnej, a nie archiwalnej. No i słowo klucz. Za darmo.
Mam takie samo doswiadczenie z mapami HERE na przestrzeni ostatnich paru lat w Subaru. Sprzedaja droga nieaktualne mapy.

Offline Krisman

• Toyot Spamer
  • Samochód:: HTH
« Odpowiedź #800 dnia: 19 Marca 2024, 14:49:13 »
...j/w. Drogo i d/d
A co do szpiegowania, wystarczy że auto szpieguje. W zasadzie na jedno wychodzi.
https://www.auto-swiat.pl/wiadomosci/aktualnosci/tak-samochody-szpieguja-kierowcow-informacje-gromadza-nawet-piloty/b1p68qr
Zmiany, zmiany ,zmiany...;)

pireus

• Gość
« Odpowiedź #801 dnia: 19 Marca 2024, 15:05:10 »
A co do szpiegowania, wystarczy że auto szpieguje. W zasadzie na jedno wychodzi.
Niby tak, ale Android to już przegina.

Offline topoll

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #802 dnia: 19 Marca 2024, 15:11:19 »
...j/w. Drogo i d/d
https://www.auto-swiat.pl/wiadomosci/aktualnosci/tak-samochody-szpieguja-kierowcow-informacje-gromadza-nawet-piloty/b1p68qr
Każde logowanie się telefonu do BTSa jest zapisywane i trzymane 5 lat…
RAV4 V C+S AWDi Pure White.
Śnieżynka Raffi ;) https://forum.toyotaklub.org.pl/index.php?topic=55311.0

Offline Krisman

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #803 dnia: 19 Marca 2024, 15:52:06 »
Dokładnie, a szpiegują bez względu na system.
"iOS i Android są mistrzami w szpiegowaniu. Z badania okazało się, że każdy telefon wymienia z chmurą informacje, które mogą naruszać prywatność użytkownika".
Dlatego warto poświęcić chwilę i kliknąć kilka ptaszków w ustawieniach, choć to tylko ogranicza proceder.

pireus

• Gość
« Odpowiedź #804 dnia: 19 Marca 2024, 16:11:54 »
"iOS i Android są mistrzami w szpiegowaniu
No nie do końca tak jest. Ochrona prywatności i przed śledzeniem jest o wiele wyższa w iOS
https://www.apple.com/pl/privacy/features/
« Ostatnia zmiana: 19 Marca 2024, 16:13:46 wysłana przez pireus »

Offline Krisman

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #805 dnia: 19 Marca 2024, 16:15:47 »
Dobre. Bardzo wiarygodne źródło informacji. Coś jak szef komisu w sprawie wstawionego auta

pireus

• Gość
« Odpowiedź #806 dnia: 19 Marca 2024, 16:32:56 »

Dobre. Bardzo wiarygodne źródło informacji. Coś jak szef komisu w sprawie wstawionego auta
Porównanie mało trafne bo jednak jest przepaść w zabezpieczeniach między iOS, który jest zamkniętym systemem a Android. Firmy zajmujące się bezpieczeństwem informacji jednogłośnie zgadzają się, że urządzenia od Apple są bezpieczniejsze niż urządzenia z systemem Android. Według raportu Forbesa 97 procent złośliwego oprogramowania do smartfonów atakuje telefony z systemem Android.

Offline Krisman

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #807 dnia: 19 Marca 2024, 17:13:21 »
Było o śledzeniu, nie bezpieczeństwie systemu.
"Niezależni badacze stwierdzili, że Apple gromadzi dane na temat użytkowników iPhone'ów nawet, jeżeli ci wybrali ustawienia prywatności blokujące pozyskiwanie danych analitycznych..."

pireus

• Gość
« Odpowiedź #808 dnia: 19 Marca 2024, 17:22:03 »
To bezpieczeństwo systemu w/g Ciebie nie ma nic wspólnego ze śledzeniem? Jeżeli system jest bezpieczny to trudniej go zhakować i wgrać programy śledzące. Właśnie bezpieczny system utrudnia śledzenie
"Niezależni badacze stwierdzili, że Apple gromadzi dane na temat użytkowników iPhone'ów
Ok , gromadzi je Apple a nie każdy, który ma nieograniczony dostęp do Androida. Nie widzisz różnicy?
« Ostatnia zmiana: 19 Marca 2024, 17:30:33 wysłana przez pireus »

Offline topoll

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #809 dnia: 19 Marca 2024, 17:29:22 »
"Niezależni badacze stwierdzili, że Apple gromadzi dane na temat użytkowników iPhone'ów nawet, jeżeli ci wybrali ustawienia prywatności blokujące pozyskiwanie danych analitycznych..."
Dokładnie tak jest. Na początku tak wierzyli w bezpieczeństwo swojego systemu, że nawet niezbyt starannie poukrywali swoje programy rejestrujące całą aktywność użytkownika. Dopiero gdy białe kapelusze nagłośniły sprawę to zaczęli staranniej ukrywać aktywność. I wstawili kilka „radiobuttons” niby wyłączających rejestrację aktywności.
RAV4 V C+S AWDi Pure White.
Śnieżynka Raffi ;) https://forum.toyotaklub.org.pl/index.php?topic=55311.0

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl