Autor Wątek: Rav4 V System multimedialny  (Przeczytany 232054 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline przmor

• Toyot Spamer
Odp: Rav4 V System multimedialny
« Odpowiedź #870 dnia: 02 Grudnia 2024, 10:03:07 »
Żeby wykorzystać potencjał DSP należy zasilić głośniki aktywnie czyli osobno srednio-niskotonowe i osobno wysokotonowe co wymaga pociągnięcia dodatkowych przewodów. Fabrycznie głośniki srednio-niskotonowe i wysokotonowe zasilane są z jednego wyjścia wzmacniacza tak, że srednio-niskotonowy dostaje całe pasmo a wysokotonowy przez filtr w postaci kondensatora dostaje sygnał odfiltrowany z niskich częstotliwości. Przy zasilaniu aktywnym, korzystając z DSP można dowolnie regulować odcięcie częstotliwości jak i poziom głośności dla każdego głośnika oddzielnie. Można też ustawiać opóźnienia czasowe dla kazdego z głośników co ma wpływ na scenę stereo.
Ceny wzmacniaczy z DSP zaczynają się poniżej 1000zl za chińskie produkty (mam takimp za 900zl Puzu C-31). Następny przedział to 2000-3000 za produkty niemieckich firm Audio System czy Helix.
« Ostatnia zmiana: 02 Grudnia 2024, 10:06:06 wysłana przez przmor »

Offline miszkoo

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: XA5
« Odpowiedź #871 dnia: 02 Grudnia 2024, 10:14:46 »
Jeśli barwa dźwięku i scena stereo obecnego systemu Ci odpowiada to ten Focal załatwi sprawę. Jeśli jednak chciałbyś skorygować barwę dźwięku i eksperymentować z opóźnieniami głośników aby system poprawnie budował scenę stereo to potrzebujesz DSP. Niestety oznacza to też dużo grzebania w okablowaniu żeby miało to sens. Jeśli więc nie chcesz grzebać to Focal załatwi sprawę.
W Focalu jedyna rzecz do ustawienia to Gain ale to się ustawia raz i zapomina.

Dziękuję za merytoryczną odpowiedź.
Na dzisiaj zostanie Focal Impulse z dedykowanym rozwiązaniem jako moje pierwsze doświadczenia z takim sprzętem. A że apetyt rośnie, to nie wykluczam późniejszej zmiany na DSP :) Mam nadzieję, że uda się wtedy wykorzystać wiązkę Focal'a i nie ciąć przewodów z auta...

Offline przmor

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #872 dnia: 02 Grudnia 2024, 10:33:51 »
Są przejściówki z Toyoty na standard ISO a do wzmacniaczy kostki ISO więc w przypadku prostych konfiguracji może obyć się bez cięcia przewodów. Zresztą to co dostajesz do Focala to z tego co pamiętam to właśnie taką przejściówka.

Offline pitern

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #873 dnia: 13 Grudnia 2024, 22:48:42 »
Proszę o pomoc. Kupiłem na Aliexpress radio dla Toyota RAV4 Plugin 2021 (https://pl.aliexpress.com/item/1005006099931595.html). Orginalne radio, które jest tam zamontowane to chyba 86140-42C20. Niestety żadne dostępne w Polsce radia nie obsługują systemu kamer 360 a ten model z Aliexpress ma tą funkcjonalność (jest to potwierdzone przez innych użytkowników). Po instalacji radia jest pełna funkcjonalność oprócz systemu kamer 360. Sterowanie kamer działa, przycisk systemu kamer włącza opcje ale brak jest sygnału wideo. Okazało się że we wtyczce z kupionego radia za sygnał wideo odpowiada 3 i 4 pin na górze wtyczki:

https://www.foteczkowo.pl/L3LIQ2ynS5PtwE2

W oryginalnej wtyczce (wiązce kabli) jeden z tych pinów jest w ogóle nie podłączony:

https://www.foteczkowo.pl/UhbO3po2vFeRxlj

Czy ktoś mógłby mi pomóc z wykryciem, które piny w oryginalnej wtyczce mają sygnał wideo z komputera systemu kamer 360 (jakiś schemat/instrukcje).

Offline Konrad62

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: C-HR II 1.8 '24
« Odpowiedź #874 dnia: 13 Grudnia 2024, 23:54:16 »
Jak dla mnie w opisie jest dosyć jasna informacja że system kamer 360 działa z kamerami dostępnymi w osobnej aukcji sprzedawcy, nie z kamerami OEM Toyoty.
C-HR II 1.8 '24 Comfort
Auris II FL 1.8 '18 Premium+Comfort

Offline pitern

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #875 dnia: 14 Grudnia 2024, 08:12:51 »
U innych osób działa z oryginalnymi kamerami. Pytałem także sprzedawcę i potwierdził że działa z oryginalnymi.

Offline apek

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Tesla Y
« Odpowiedź #876 dnia: 14 Grudnia 2024, 09:02:39 »
Zmień sygnał wideo z kamer z pal na ntsc.
"Car setting- factory setting - code 123456
Inside turn off 360
And go reverse option
Set ntsc".
Co prawda to z innego tabletu, ale też navirider. A że różnią się pewnie tylko zewnętrznie, to powinno zadziałać.
« Ostatnia zmiana: 14 Grudnia 2024, 09:07:22 wysłana przez apek »
Toyota Corolla Sedan VII, Toyota Corolla Sedan Hybrid XII - sprzedana, RAV 4 (5th gen) Executive, AWDi, Skyview - sprzedana, Tesla Model Y Premium AWD
https://ts.la/andrzej248745

Offline gilal

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #877 dnia: 14 Grudnia 2024, 09:37:00 »
Tez mam radyjko z NaviRider i kamery 360 działają. Tak jak wyżej  trzeba przełączyć sygnał i powinno działać.
Pozdrawiam

Offline pitern

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #878 dnia: 14 Grudnia 2024, 14:24:52 »
Bardzo dziękuję za poradę, wypróbuje w poniedziałek. Trochę cały czas mnie niepokoją te kable w wiązce po stronie samochodu gdzie na tym pinie 3 i 4, jest tylko podpięty kabel do 3 pinu a 4 pin jest pusty.

Offline Virusek00

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: Toyota
« Odpowiedź #879 dnia: 14 Grudnia 2024, 14:32:08 »
Czy znajdę gdzieś schemat i położenie wiązek elektrycznych? Chciałbym wiedzieć którędy i jakimi kolorami są poprowadzone przewody do głośników.

Offline gilal

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #880 dnia: 15 Grudnia 2024, 09:24:59 »
Bardzo dziękuję za poradę, wypróbuje w poniedziałek. Trochę cały czas mnie niepokoją te kable w wiązce po stronie samochodu gdzie na tym pinie 3 i 4, jest tylko podpięty kabel do 3 pinu a 4 pin jest pusty.

U mnie działa to wszystko super, kamery 360 i audio JBL.
Pozdrawiam

Offline pitern

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #881 dnia: 16 Grudnia 2024, 20:33:33 »
Bardzo dziękuję za pomoc, zmiana na ntsc pomogła. Mam jeszcze pytanie czy można jakoś zmienić opcję żeby w momencie włączenia kamer (na przy wstecznym) nie było napisów po chińsku tylko po polsku lub angielsku? Mam też problem z automatycznym połączeniem iPhone do CarPlay’a, muszę rozłączyć i połączyć ponownie urządzenie Bluetooth żeby stacja włączyła CarPlay’a.

Offline gilal

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #882 dnia: 17 Grudnia 2024, 13:03:10 »
Bardzo dziękuję za pomoc, zmiana na ntsc pomogła. Mam jeszcze pytanie czy można jakoś zmienić opcję żeby w momencie włączenia kamer (na przy wstecznym) nie było napisów po chińsku tylko po polsku lub angielsku? Mam też problem z automatycznym połączeniem iPhone do CarPlay’a, muszę rozłączyć i połączyć ponownie urządzenie Bluetooth żeby stacja włączyła CarPlay’a.

Tu masz link z filmikiem jak ustawić język :)

https://youtu.be/-lEabdL0_g0?feature=shared

Offline apek

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Tesla Y
« Odpowiedź #883 dnia: 17 Grudnia 2024, 13:24:00 »
Można to zmienić. Ja mam po polsku jak w oryginale. Co zrobiłem to nie pamiętam, ale najpewniej zmień język w opcjach na polski i po restarcie się zmieni. Na początku miałem chyba chińskie znaczki oraz dodatkową linię, która była ni z gruchy, ni z pietruchy, ale można to wyłączyć w opcjach. Z innych porad: zaktualizuj soft jednostki przez ota, jeśli nie mówi Ci w nawigacji gdzie jechać, to dograj google speech recognition & synthesis od googla i ściągnij język polski. Jak coś, to pytaj.
Co do android auto (i CP?, ale raczej tam to się nie da), to musisz dograć do telefonu jakąś chińską aplikację i będziesz miał wireless. Jednak ja nie mam iphona oraz ze względu na pełny android w stacji nie używam CP ani AA, bo nie widzę powodu, więc tutaj nie pomogę.
« Ostatnia zmiana: 17 Grudnia 2024, 13:26:40 wysłana przez apek »
Toyota Corolla Sedan VII, Toyota Corolla Sedan Hybrid XII - sprzedana, RAV 4 (5th gen) Executive, AWDi, Skyview - sprzedana, Tesla Model Y Premium AWD
https://ts.la/andrzej248745

Offline pitern

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #884 dnia: 18 Grudnia 2024, 16:21:12 »
Bardzo dziękuję za odpowiedzi, wszystko udało się uruchomić. Mam jeszcze pytanie o wygląd aplikacji, czy i jak można je jakoś zmienić (inna wielkość ikonek itp.). Chodzi mi głównie o ekran startowy i aplikacje radia. W aplikacji radia mam na tyle duże ikony stacji radiowych że zasłaniają komunikaty RDS. Czy można coś z tym zrobić? Może też istnieje jakaś aplikacja która pokazywałaby utwory które idą w radiu (z np. okładkami albumów) nie z RDS a pobierane z sieci. W nowym oryginalnym systemie multimediów Toyoty jest coś takiego. 

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl