Autor Wątek: Prosba do fachowcow  (Przeczytany 9398 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

zbovid

• Gość
Prosba do fachowcow
« dnia: 14 Czerwca 2005, 22:17:49 »
Od 2 tygodni jestes posiadaczem Corolli rocznik 1993, przebieg 140 tys.
Czeka mnie oczywiscie na poczatku wymiana oleju. I tu mam probelm.  Poczatkowo wydawalo mi sie ze musze zmienic olej na dokladnie taki sam jaki prawdopodobnie byl wlewany. Czyli jakis syntetyk. Jednak w warsztacie doradzili mi zebym kupil i wlal jakis porzadny olej mineralny, poniewaz tak naprawde nie wiadomo co Niemiec lal do silnika i w razie czego mozna sobie zwyczajnie rozwalic silnik????
Bardzo prosze o rade co mam wlac do moje Toyoty? z gory dziekuje i pozdrawiam.
Nowy na forum - Piotr z Olsztyna

Pigletto

• Gość
Re: Prosba do fachowcow
« Odpowiedź #1 dnia: 14 Czerwca 2005, 22:30:59 »
Cytat: zbovid

Bardzo mało realny przebieg.... :-/

Cytuj (zaznaczone)

Czeka mnie oczywiscie na poczatku wymiana oleju. I tu mam probelm.  Poczatkowo wydawalo mi sie ze musze zmienic olej na dokladnie taki sam jaki prawdopodobnie byl wlewany. Czyli jakis syntetyk.

A skąd wiesz, że syntetyk?

Cytuj (zaznaczone)

Jednak w warsztacie doradzili mi zebym kupil i wlal jakis porzadny olej mineralny, poniewaz tak naprawde nie wiadomo co Niemiec lal do silnika i w razie czego mozna sobie zwyczajnie rozwalic silnik????
Bardzo prosze o rade co mam wlac do moje Toyoty?

Genralnie racja. Na oko to można powiedzieć, że trochęza mało kilometrów jest na liczniku i nawet jeśli masz wpisy w książce z wpisanym syntetykiem to kiedy to było?? Tak więc faktycznie nie wiadomo co tam było wlane... Zajrzyj do działu FAQ do sekcji o olejach. Jest tam trochęróżnych wątków, także parępostów niżej jest wątek o corollce E10 gdzie też są pytania o olej.

Offline Croom

• Toyot Chodzacy
Prosba do fachowcow
« Odpowiedź #2 dnia: 14 Czerwca 2005, 22:31:38 »
nie wiesz nic o poprzednim oleju jakim autko bylo zalewane ?
firma , lepkość ?
Pozdrawiam serdecznie
Piotr Dziektarz
www.zmienolej.pl

Offline GLADIATOR

• Toyot Zmotoryzowany
    • Corolla E-9
Prosba do fachowcow
« Odpowiedź #3 dnia: 15 Czerwca 2005, 10:43:35 »
proponuje MOBIL jest naprawde dobry i duzo osob go chwali, ja tez.....
www.corolla.fora.pl
www.lybra.fora.pl
Lancia Lybra SW 1,9 JTD Power

hrabiadrykula

• Gość
Prosba do fachowcow
« Odpowiedź #4 dnia: 15 Czerwca 2005, 11:02:45 »
Cytat: Pigletto
zbovid napisał/a:

Bardzo mało realny przebieg.... :-/

Nie strasz czlowieka tak na dzien dobry:) Wez tez pod uwage, ze w Niemczech naprawde czesto Corolla jest drugim autem w rodzinie, autem emeryta czy na jakiejs innej zasadzie autem, ktore jezdzilo tylko na zakupy i to w malej miejscowosci. No chyba, ze auto z Hamburga albo innego duzego miasta, to wtedy tez bym w ten przebieg nie uwierzyl;)

A co do oleju - nie ma zadnej wywieszki z ostatniej wymiany? To to juz faktycznie dawaloby male powody do podejrzen...

Offline Ice

• Toyot Pełzający
  • **
Re: Prosba do fachowcow
« Odpowiedź #5 dnia: 15 Czerwca 2005, 11:10:49 »
Czeka mnie oczywiscie na poczatku wymiana oleju. I tu mam probelm.  Poczatkowo wydawalo mi sie ze musze zmienic olej na dokladnie taki sam jaki prawdopodobnie byl wlewany. Czyli jakis syntetyk. Jednak w warsztacie doradzili mi zebym kupil i wlal jakis porzadny olej mineralny, poniewaz tak naprawde nie wiadomo co Niemiec lal do silnika i w razie czego mozna sobie zwyczajnie rozwalic silnik????
Bardzo prosze o rade co mam wlac do moje Toyoty? z gory dziekuje i pozdrawiam.
Nowy na forum - Piotr z Olsztyna

Jeśli nie masz pewności co do oleju jaki był zalany to faktycznie zalanie go syntetykiem może sie zle skończyc dla silnika. Poszukaj jakiejs przywieszki z typem oleju. A przebieg faktycznie niewielki jak na ten rocznik.
BMW E46 320d
Mini Cooper

zbovid

• Gość
Prosba do fachowcow
« Odpowiedź #6 dnia: 15 Czerwca 2005, 13:55:48 »
Kurcze zapomnialem na wstepie napisac ze znam sie na samochodach jak slon na gwiazdach. :lol:  
W bagazniku mam 1 litr oleju do dolewki o nazwie Visco 5000 5W-40 syntetyczny.
Reszta jest po dojczlandzku niestety :-(
Co do przebiegu to jest to chyba mozliwe bo z dokumentow wynika ze przez pierwsze 4 lata jezdzil nia  koles   z data urodzenia 1936?? Potem kupila go Niemka, pewnie dlatego samochod mimo wieku jest zadbany w srodku. Na zewnatrz czerwony  lakier jest niestety juz mocno wyblakly
P.S Dziekuje wszystkim za odpowiedzi.  Co do oceny Toyoty to w zasadzie nie da sie tego opisac bo poprzednio jezdzilem cieniaskiem wiec  moge tylko stwierdzic ze jezyk polski jest zbyt ubogi zeby nazwac poprawnie  zalety Toyoty :-) Pozdrawiam.

Offline ZAJAX

• Toyot Leżący
  • *
    • http://www.corollaclub.org
Prosba do fachowcow
« Odpowiedź #7 dnia: 15 Czerwca 2005, 14:18:53 »
W bagazniku mam 1 litr oleju do dolewki o nazwie Visco 5000 5W-40 syntetyczny.

No to sprawa jasna. Lej w takim razie dalej ten olej (można go kupić na stacjach benzynowych BP), albo ewentualnie zastanów sięczy nie przejść na MOBIL 1  5W-50.

Pozdrawiam

zbovid

• Gość
Prosba do fachowcow
« Odpowiedź #8 dnia: 15 Czerwca 2005, 14:45:34 »
No tak ale nie mam gwarancji ze tam nie byly dolewane jakies uszczelniacze itp.  i dlatego  w warsztacie mowili zebym wlal jakis dobry minerlany tzn Castrol lub Mobil a ja mam juz wode w mozgu, bo wuj ktory kupil mi ten samochod  tez mowi zeby wlac ten sam syntetyczny :-(

Offline ZAJAX

• Toyot Leżący
  • *
    • http://www.corollaclub.org
Prosba do fachowcow
« Odpowiedź #9 dnia: 15 Czerwca 2005, 15:29:51 »
Tylko niby w jakim celu lać do Toyoty z takim małym przebiegiem olej mineralny.
Ja rozumiem, że gdyby to był przebieg ok 330kkm to można by rozważyć wlanie mineralnego.
Moja corolla miała 190kkm i wlewany był tylko syntetyk, ostatnio dosyć gęsty ale syntetyk (Castrol TWS 10W-60)
Jeżeli silnik jest ok to syntetyk mu napewno nie zaszkodzi, a jeżeli jest zakatowany to nawet minerał nic nie pomoże. Ja bym lał syntetyk, a jak będzie Ci brał dużo oleju to i tak będziesz musiał robić pierścienie i ewentualnie uszczelniacze zaworów.

Offline Croom

• Toyot Chodzacy
Prosba do fachowcow
« Odpowiedź #10 dnia: 15 Czerwca 2005, 18:07:45 »
ja tam nie wlał bym minerała leje wg. mnie najlepszy olej pod słoncem czyli mobil super S 10w40, jak zacznie brac za duzo oleju wymienie pierscienie i dalej huzia...
Pozdrawiam serdecznie
Piotr Dziektarz
www.zmienolej.pl

zbovid

• Gość
Prosba do fachowcow
« Odpowiedź #11 dnia: 16 Czerwca 2005, 09:59:32 »
A nie wiecie ile sie   litrow oleju wlewa sie do Toyoty 1.3 :-)

Offline Croom

• Toyot Chodzacy
Prosba do fachowcow
« Odpowiedź #12 dnia: 16 Czerwca 2005, 10:17:18 »
przegladnij faq
Pozdrawiam serdecznie
Piotr Dziektarz
www.zmienolej.pl

zbovid

• Gość
Prosba do fachowcow
« Odpowiedź #13 dnia: 17 Czerwca 2005, 13:19:10 »
W Olsztynie wymiana oleju w autoryzowanym  serwisie jest za darmo ale litr oleju syntetycznego Castrol kosztuje 65 zl. plus filtr to 35 zl. Mimo ze wszyscy tu zachwalaja  ASO ale to chyba jednak za drogo :-(

Offline Kryspin

• Toyot Spamer
    • Toyota Klub
Prosba do fachowcow
« Odpowiedź #14 dnia: 17 Czerwca 2005, 13:31:30 »
Normalnie litr syntetyku w sklepie to max 42 PLN a filtr w granicach 15 - 25 PLN
TK Automobile - serwis, naprawa , diagnostyka

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl