Autor Wątek: Opony wielosezonowe? Wasze doświadczenia?  (Przeczytany 111620 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

pireus

• Gość
Odp: Opony wielosezonowe? Wasze doświadczenia?
« Odpowiedź #45 dnia: 04 Lipca 2020, 16:42:54 »
Że mieszanka jest za miękka w lecie, że ciężko jest zrobić bieżnik uniwersalny, działający na suchym, mokrym, błocie, piasku czy śniegu i też te opony nie będą spełniać pewnych funkcji.
Urban legend osób które nigdy nie używały opon wielosezonowych dobrej klasy
Wielosezonowe opony mogą mieć sens w takiej np. Irlandii gdzie śnieg spada w ilościach śladowych
Tam to akurat nie ma sensu, potrzebne są opony letnie odprowadzające dobrze wodę ze względu na opady deszczu.

Offline pluto

• Toyot Chodzacy
    • Auris
  • Samochód:: Toyota, BYD
« Odpowiedź #46 dnia: 04 Lipca 2020, 17:11:41 »

Ale ja osobiście kupiłbym te o najlepszych opiniach i sprawdzone przez was czyli CC+ za prawie 500zł szt (225 45 17)

Jeżdzę na całorocznych Michelinach CC już 4 rok i naprawdę nie widzę sensu kupować opon sezonowych.
Mam przejechane prawie 70 tys km i myślę że spokojnie dobiję do 100 000 km zakładając że nie zejdę poniżej 3 mm bieżnika. Byłem zimą w Bieszczadach (Kalenica) i w Tatrach (Zakopane) i spokojnie można poruszać sie na ośnieżonych drogach, a opinie pseudoznawców którzy wypisują że te opony "letnie" nie nadają sie do jazdy w każdych warunkach są zupełnie bezpostawne.
Oczywiście jeśli ma sie auto powyżej 200 KM, preferuje sportową jazdę gaz/hamulec lub mieszka na stałe w górzystm terenie to opony zimowe mają sens. Ale w każdych innych warunkach dobra opona całoroczna juz naprawę robi świetną robotę, a z roku na rok te opony są coraz lepsze.

Toyota Yaris Cross HEV Executive FL MY2024 130 KM
BYD SEAL U DM-i PHEV Boost 2025r. 218KM 18,3 kWh LFP

MÓJ BYD:
https://forum.elektrowoz.pl/threads/byd-seal-u-dm-i-boost-2025r-218km-18-3-kwh-netto-lfp-komfortowa-hybryda-phev.8810/

Offline mk77

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #47 dnia: 04 Lipca 2020, 17:17:33 »
Ja osobiście jestem zdecydowany na dwa komplety kół zima lato

Offline przmor

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #48 dnia: 04 Lipca 2020, 18:56:50 »
Najwięcej do powiedzenia na temat opon wielosezonowych mają ci którzy nigdy na nich nie jeździli. A że wulkanizator będzie przeciwnikiem opon wielosezonowych to nic dziwnego.

Offline Amper

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #49 dnia: 04 Lipca 2020, 19:09:47 »
Zacznę tak Opony sa jak Twoje buty od którego zależny Twoje zycie i twojej rodziny

Moje doświadczenia jako Taxi. Przebieg końcowy 181000 model E16:  przebieg roczny 30.000 km

1.Gdy odbierałem auto to kupiłem W grudniu 2013 zimowe opony (Nokian) koszt wtedy 1200 zł za komplet
2. wytrzymały do marca tego roku  czyli 6 lat.
3. Lenie fabryczne (Michelin) wytrzymały 3 lata. Potem były letnie   nokian (1400) zł.  Dadzą rade pewnie do listopada. Czyli w sumie  6  lat na zimówkach prawie 4 na letnich

Wniosek 1.

Podliczmy :
1. Koszt Opon to 2600 zł
2. Z wymianą koszt całkowity to około 3380 zł

Wniosek 2.
Opony całoroczne przy takiej  eksploatacji jak ja ..wg . mojej wiedzy wystarcza w porywach na max 2- 3  lata ( te 3 lata to wielkie marzenie).

Wniosek 3.

Dobre opony całoroczne to koszt 2000 zł .

Wniosek 4.
 6  lat to  eksploatacji wielosezonowych to koszt 6000 zł

Wniosek 5.

całoroczne przez 6 lat to 6000 zł - (standardowe lato / zima) to 3380 zł = 2620 na korzyść (zima lato)

Wniosek 6.
Żadna wielosezonowa nie będzie miała takich właściwości i nawet nie zbliży się do ich wyniku parametru trakcyjnych jak dedykowane .

Wniosek OSTATECZNY :

Jeździsz mało i okazjonalnie, góry i zimy widzisz tylko w TV, mieszkasz tam gdzie zimę widziała bezzębna staruszka i nie robisz dużych przebiegów a wyjazd gdzieś dalej tylko z kochanką
, wybierz tylko cało roczne.
p.s o dobrodziejstwie automatycznego wyważania i mycia felg ... nie wspomnę

« Ostatnia zmiana: 04 Lipca 2020, 19:44:24 wysłana przez Amper »

Offline Zbig

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #50 dnia: 05 Lipca 2020, 01:06:16 »
Wniosek 5.

całoroczne przez 6 lat to 6000 zł - (standardowe lato / zima) to 3380 zł = 2620 na korzyść (zima lato)

Bardzo dziwny wniosek.  Po pierwsze z lektury oponeo nie wynika aby całoroczne były droższe niż letnie / zimowe. 

Jeżdżę 22-25 tys rocznie i o ile letnie są w stanie wytrzymać 6 lat, to w przypadku zimowych nie ma takiej opcji - 4 sezony to jest max, pomimo że sezon zimowy jest krótszy i mniej się jeździ.

Obecnie w Polsce w większości regionów śniegu albo nie ma albo występuje sporadycznie, i przez większość sezonu zimowego jeździ się po nawierzchni suchej lub mokrej, na których w testach opony całoroczne zwykle przewyższają zimówki.

Offline wściekła mysz

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #51 dnia: 05 Lipca 2020, 01:18:31 »
Rzeczywiście ceny są porównywalne (wielosezonówki tylko minimalnie droższe), ale przypuszczam, że Amper liczy wyższą cenę ze względu na większe zużycie opon wielosezonowych.

Offline Zbig

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #52 dnia: 05 Lipca 2020, 01:59:46 »
Rzeczywiście ceny są porównywalne (wielosezonówki tylko minimalnie droższe), ale przypuszczam, że Amper liczy wyższą cenę ze względu na większe zużycie opon wielosezonowych.

Na pewno każdy liczy wg swoich uwarunkowań.  Mnie wychodzi że przez 6 lat wymienię albo 3 komplety całorocznych albo 1 letnich i 2 zimowe.

Czyli wyjdzie tak:

Całoroczne:
12 sztuk po 350 zł = 4200
3 wymiany opon po 100 zł = 300 zł
9 wyważeń kół po 40 zł = 360 zł
Razem 4860 zł

Letnie / zimowe:
12 sztuk po 300 zł = 3600 zł
12 wymian opon po 100 zł = 1200 zł
Razem 4800 zł.

Przy założeniu że całoroczne są o 50 zł droższe na sztuce wchodzi porównywalnie.

W moim przypadku dochodzi jeszcze koszt składowania po 60 zł za sezon czyli przez 6 lat w przypadku zimowych / letnich dodatkowe 720 zł.

Offline mechu

• Toyot Spamer
    • Meszyński Car Audio
« Odpowiedź #53 dnia: 05 Lipca 2020, 15:25:41 »
Podliczmy :
1. Koszt Opon to 2600 zł

Mówisz że użyłeś 3 komplety a policzyles 2.

Ja absolutnie nie uważam że całoroczne są super hiper.
To kolejny kompromis.
Sezon jesienny i wiosenny to absolutna dominacja wielosezonowek.

Ja mam jeszcze jeden niepodważalny + wielosezonowek.
Jeżdżę ok 6-8tys rocznie i opony po 5 latach są wg mnie do wyzucenia że względu na stara guma mimo że bieżnik ok 6-7 mm.
W przypadku wielosezonowek po tych 5 latach bieżnika jest na tyle mało że nie żal wyrzucić.

Offline Casperos

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #54 dnia: 05 Lipca 2020, 21:05:03 »
raczej rozpatrzę wielosezonowe, moja decyzja zapadła, ale jest jedno ale  :wallbash: zrobiłem se kuku w aucie i 7.07 wizyta w aso i jeśli wywalę ~1200zł to opony będą w październiku dopiero :(
Spali tyle ile wlejesz...
------------------------------------------------------------------
Corolla TS 2.0HSD Comfort + Style + Tech + Connect

Offline mk77

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #55 dnia: 05 Lipca 2020, 21:11:52 »
Casperos, myślę że jakiś w miarę sprytny elektryk powinien wymienić ci tą blaszkę/gniazdo żarówki, bo o tym mówisz ?
ewentualnie przeszukaj allegro lub olx może ktoś będzie miał za ułamek ceny taki element

Offline Casperos

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #56 dnia: 05 Lipca 2020, 21:44:48 »
Casperos, myślę że jakiś w miarę sprytny elektryk powinien wymienić ci tą blaszkę/gniazdo żarówki, bo o tym mówisz ?
ewentualnie przeszukaj allegro lub olx może ktoś będzie miał za ułamek ceny taki element

rozmawiałem z ASO-Katowice, jeśli bezpiecznik i lutowanie blaszki to 200zł i temat zamknięty tylko na 10 rano podjechać

to tyle za taką głupotę to mała kara,

rozmawiałem wczoraj ze zwykłym garażowym warsztatem, i takie dłubanie lutowanie to ~150zł

kurde wole jednak ASO, napiszę ile wyszło a poniżej wrzucę
fotkę jak to gniazdo wygląda po mojej ingerencji

po lewej piny - OK, po prawej zgniecione  :-(
Spali tyle ile wlejesz...
------------------------------------------------------------------
Corolla TS 2.0HSD Comfort + Style + Tech + Connect

Offline PLS

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #57 dnia: 05 Lipca 2020, 21:47:07 »
Chłopaki, tutaj rozmawiamy o oponach, już się taki bałagan robi na forum, że nie wiadomo gdzie czego szukać.

Wysłane z Galaxy S20 przy użyciu Tapatalka

Offline j_24

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #58 dnia: 05 Lipca 2020, 21:47:54 »
Lutownica i ogień zlutować żarówkę na stale koszt znikomy

Wysłane z mojego Mi 9T Pro przy użyciu Tapatalka

Corolla Sedan 2019 Oxide Bronze 1.6 multidrive Tech+Style-Była
Corolla Sedan 2021 Metal Stream 1.6 multidrive Tech+Style- Jest
Corolla Sedan 2021 Pearl White 1.8 Hybrid  Tech+Style-będzie na dniach

Offline Amper

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #59 dnia: 05 Lipca 2020, 21:48:18 »
Podliczmy :
1. Koszt Opon to 2600 zł

Mówisz że użyłeś 3 komplety a policzyles 2.

Ja absolutnie nie uważam że całoroczne są super hiper.
To kolejny kompromis.
Sezon jesienny i wiosenny to absolutna dominacja wielosezonowek.
Ja mam jeszcze jeden niepodważalny + wielosezonowek.
Jeżdżę ok 6-8tys rocznie i opony po 5 latach są wg mnie do wyzucenia że względu na stara guma mimo że bieżnik ok 6-7 mm.
W przypadku wielosezonowek po tych 5 latach bieżnika jest na tyle mało że nie żal wyrzucić.

Może kolega nie zrozumiał albo ja coś pokręciłem. Zatem wyjaśniam.
1 E16 odebrałem w grudniu 2013 i kupiłem zimówki koszt 1200 zł ( takie były wtedy ceny)
2. Fabryczne Michelin wytrzymały 3 lata a dokładnie  85.000 km. Kupiłem letnie za 1400.

Koszt 2600 zł +koszty dodatkowe u Wulkanizatora.
Na dzień dzisiejszy zimówki dożyły swoich ( choć niektórzy twierdzą że dadzą rade ) a letnie objadą Jeszce ten sezon.

Szanowny kolega robi 8000 km rocznie. To niewiele. Domyślam się zatem że auto jest eksploatowane w niewielkiej miejscowości A Pan używa go do pracy , sklepu , lub raz w roku na jakieś Wakacje w Polsce.  Zatem kupno całorocznych przy takim przebiegu ma ekonomiczny sens, gdyż po 6 latach zrobi Pan 48.000 km. inwestując jednorazowo w dobre opony 2000 zł

Niemniej proszę pamiętać że każda  opona ściera się w 2 kluczowych parametrach , w systemie start i stop. W Bardzo dużych miastach Warszawa czy Kraków itp. taki cykl ma miejsce praktycznie co 100, 300 , 400  metrów.  taka opona wielosezonowa przy intensywnej eksploatacji w takich warunkach i w takich miastach nie przeżyje więcej niż 2 sezony a być może 3 na zasadzie "latoś tego roku było zimne i deszczowe."

Ja na te opony wielosezonowe patrzę jako kierowca zawodowy co robi rocznie 30.000 km. I prze lat musiał bym wydać pewnie na wielosezonówki z 6000 zł.

Mówi się że taksówkarze to wyjątkowo zawodowa grupa szukająca oszczędności , zakładająca gaz nawet do hybryd. Coś w tym jest. Ale nie spotkałem kolegi który miałby wielosezonowe.

Czas na podsumowanie:
1. Jeździsz mało mieszkasz w klimacie gdzie prawdziwy śnieg jest rzadkością i masz daleko od gór i nie jeździsz na nartach - bezapelacyjnie wielosezonowe.
2. Jeździsz w terenie górzystym lub w dużym mieście lub trasy i pokonujesz rocznie dużo km  - klasyczne
3. Masz 2.0 i Jeździsz w trasy , autostrady , drogi szybkiego ruchu i chcesz pazur  albo  środkowy palec - klasyczne
4. Nawet najlepsza opona wielosezonowa nie zbliży się do parametrów opony dedykowanej ze średniej półki.

Pozdrawiam

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl