Autor Wątek: Opony wielosezonowe? Wasze doświadczenia?  (Przeczytany 111735 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline lukasz5000

• Toyot Leżący
  • *
Odp: Opony wielosezonowe? Wasze doświadczenia?
« Odpowiedź #120 dnia: 31 Października 2022, 23:50:19 »
Nie nadają się nawet do „emeryckiej” jazdy.
Czyli rozumiem pchałes auto bo się nie nadawały do niczego... Podobnie jak tysiące innych kierowców  jeżdżących na tych oponach? A nie, patrz, piszesz post wcześniej że jezdziłes i latem i zimą, czyli jednak dało się jechać i żyjesz? Widzisz, sam sobie zaprzeczasz, więc nie uszczęśliwiaj innych swoimi bajkami i nie wprowadzaj ludzi w błąd.

Offline emigrant

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: Yaris HSD 2015
« Odpowiedź #121 dnia: 31 Października 2022, 23:58:01 »
Chcę tylko powiedzieć, że chyba wszystkie samochody w Nowym Jorku jeżdżą na oponach całorocznych odkąd pamiętam(1995 rok) i nikt się nie rozbija jakoś. Nikt nie bawi się ani w przekładki ani jakieś letnie/zimowe opony. Nawet nikt tego do głowy nie bierze. Zimy są podobne jak w Polsce a lato też, tylko z większą wilgotnością powietrza. 

KubaCamry

• Gość
« Odpowiedź #122 dnia: 01 Listopada 2022, 13:42:58 »
Nie nadają się nawet do „emeryckiej” jazdy.
Czyli rozumiem pchałes auto bo się nie nadawały do niczego... Podobnie jak tysiące innych kierowców  jeżdżących na tych oponach? A nie, patrz, piszesz post wcześniej że jezdziłes i latem i zimą, czyli jednak dało się jechać i żyjesz? Widzisz, sam sobie zaprzeczasz, więc nie uszczęśliwiaj innych swoimi bajkami i nie wprowadzaj ludzi w błąd.
Ty twierdzisz, że są ok. Ja twierdzę, że nie. Na tym polega różnica zdań i po to jest to forum… Każdy opisuje swoje doświadczenia. Ja miałem nieprzyjemność wracać z Belgii w zimie. Od Niemiec były mega opady śniegu, a na autostradach z ubitego śniegu zrobiło się lodowisko i tak było do samego Krakowa… Zawsze miałem zimowe, jednak tym razem dałem się namówić na całosezonowe. Następnego dnia po powrocie wywaliłem to dziadostwo i założyłem normalne prawdziwe zimówki.
Oczywiście, że na całosezonowych da się jechać, ale ja Ci dziękuję za taką jazdę i stres…
A temat brzmi „opony wielosezonowe? wasze doświadczenia?
A moje doświadczenie jest takie jak z każdą uniwersalną rzeczą, jest do niczego. Na ferie na Słowację nie pojedziesz chyba, że z łańcuchami. W lecie też żadna rewelacja, stabilność w zakrętach słaba, bo miękka guma.

Ps. niektórzy na tym forum myślą, że ich opinia i zdanie jest jedyne i nieomylne, pozostaje mi współczuć Waszym rodzinom.
No i niemieckie auta nie są takie zle :). To nie stereotyp.
https://motofakty.pl/raport-tuv-2022-najmniej-awaryjne-auta/ar/c4-16288591
« Ostatnia zmiana: 01 Listopada 2022, 13:56:15 wysłana przez KubaCamry »

Offline czarmi

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Corolla2.0GR HB
« Odpowiedź #123 dnia: 01 Listopada 2022, 13:58:31 »
Ps. niektórzy na tym forum myślą, że ich opinia i zdanie jest jedyne i nieomylne, pozostaje mi współczuć Waszym rodzinom.
... a nie pomyślałeś o tym, że taką osobą możesz być właśnie Ty
Corolla 2.0 HB GR Sport Dynamic, 2RZ, 2023r.

KubaCamry

• Gość
« Odpowiedź #124 dnia: 01 Listopada 2022, 14:25:55 »
... a nie pomyślałeś o tym, że taką osobą możesz być właśnie Ty
Nie trafiłeś :). W rodzinie tylko ja ma Toyoty, reszta jeździ czym chce (Fiat, BMW, Mercedes itp.) i na oponach jakich chce. A jak ktoś pyta o opinię to ją wyrażam jak na tym forum. Ale sam decyduje co chce, bez podniecania się jak niektórzy tutaj.

Offline lukasz5000

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #125 dnia: 01 Listopada 2022, 14:38:35 »
KubaCamry.
Forum służy do wymiany zdań, a nie do właśnie podniecania się i pisania bzdur co czynisz.
Ja doświadczenia mam 10 lat, a ty z tego co piszesz jedną trasę w bardzo trudnych zimowych warunkach. Jadąc na lodzie żadna opona nie będzie się dobrze prowadzić. To że miałeś Micheliny to już nie moja wina, one w zimowych warunkach nie sprawują się najlepiej. Jest wiele opon całorocznych bijących je w tej kategorii na głowę. Właśnie dlatego ja Michelinów nie mam i ich nie kupię.
Pisałem, że jadąc na oponach całorocznych trzeba mieć świadomość, że się na nich jedzie, mieć w głowie ich ograniczenia i dostosować styl jazdy do warunków. Narzekanie na to, że w aż takich trudnych warunkach sprawują się średnio to pokaz braku świadomości i zrozumienia.
Idąc twoim tokiem myślenia równie dobrze możesz narzekać, że do sedana nie wchodzi pralka, a do kombi już tak, czyli, że co - sedany nie nadają się do przewożenia absolutnie niczego bo nie możesz nimi przewieźć dużego gabarytu?
I po raz kolejny powtarzasz stereotypy, że rzeczy uniwersalne są do niczego. Naprawdę nie masz w domu nic uniwersalnego? Ech.. Pozdrawiam :)

KubaCamry

• Gość
« Odpowiedź #126 dnia: 01 Listopada 2022, 16:20:11 »
Wracając do tytułu tematu „Opony wielosezonowe? Wasze doświadczenia?”
Na podstawie ostatnich 10 lat:
- 2012-15 Corolla E15 sedan :), 180 tys. km,
- 2016-18 Rav4, 90 tys. km,
- 2018-19 Prius plugin, 70 tys. km,
- 2019-… Camry sedan!!!, 85 tys. km.
Moje doświadczenia są następujące, opony sezonowe jak wszystko co jest do wszystkiego, są do niczego. Należy pamiętać, że nie są to ani pełnowartościowe opony zimowe, ani pełnowartościowe opony letnie.
Ps. Pralkę przywozi mi sprzedawca autem dostawczym. Auta osobowego używam zgodnie z przeznaczeniem do wożenia osób. W camry nie przeszkadza mi nawet fakt braku składania oparcia tylnej kanapy. Ale szkoda, że otwór na narty w podłokietniku, pojawił się dopiero po lifcie…
Lukasz5000, czekam na info ile km zrobiłeś na tych wielosezonowych, że aż tak się podnieciłeś jak napisałem… że opony wielosezonowe to kiepskie rozwiązanie…
« Ostatnia zmiana: 01 Listopada 2022, 16:22:13 wysłana przez KubaCamry »

pireus

• Gość
« Odpowiedź #127 dnia: 01 Listopada 2022, 16:32:37 »
opony sezonowe jak wszystko co jest do wszystkiego, są do niczego
Tylko dziwnym trafem mają homologację, atest bezpieczeństwa i są dopuszczone do eksploatacji. Tak więc może jednak do czegoś się nadają. Myślę nawet, że opony wielosezonowe dobrego, renomowanego producenta, są lepsze od wielu jedno sezonowych producentów z niższej półki.
Pralkę przywozi mi sprzedawca autem dostawczym. Auta osobowego używam zgodnie z przeznaczeniem do wożenia osób.
Dlatego do samochodów raczej nie używa się opon od taczki czy też roweru nawet jeżeli są letnie lub zimowe.
« Ostatnia zmiana: 01 Listopada 2022, 16:34:29 wysłana przez pireus »

Offline lukasz5000

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #128 dnia: 01 Listopada 2022, 23:02:00 »
KubaCamry, w pierwszym moim poście na ten temat napisałem o wadach i zaletach, kiedy warto, a kiedy nie i że trzeba mieć w głowie ŚWIADOMOŚĆ posiadania tego typu opon i dostosować do tego odpowiednio styl jazdy. Przeczytaj jeszcze raz.

Ty piszesz, że przejechałeś jedną trasę w bardzo trudnych zimowych warunkach na oponach całorocznych, a dokładnie na letnich oponach z homologacją zimową, które jak poczytasz opinie to nie radzą sobie w trudnych zimowych warunkach. Dokładnie wbrew temu co napisałem i temu co piszą specjaliści i inni kierowcy na serwisach oponiarskich...
Zapytam więc, skoro jeździsz dużo, po autostradach, czy w góry to czym kierowałeś się wybierając słabe na śniegu opony "letnio-całoroczne" skoro do takich warunków nie są zalecane?

Jak widać ilość ilość przejechanych kilometrów nie przełożyło się na wyciągnięcie właściwych wniosków i próbujesz wmówić innym własne doświadczenie, ze swojego niepowodzenia, bo używałeś letnich opon z homologacją zimową na zaśnieżonej i oblodzonej trasie i nie jechały...
Nie wyszło, więc wrzucasz wszystko do jednego "uniwersalnego i nie nadającego się do niczego" wora z oponami całorocznymi. Nie równaj wszystkich jedną miarą, każdy jeździ po swojemu i swój rozum ma.
"Opony wielosezonowe? Wasze doświadczenia?" - w twoim przypadku nie ma chyba się czym jednak chwalić.

Wniosek jest prosty, każdy kupuje takie opony jakie chce, zależnie od tego gdzie i jak będzie na nich jeździł i jaki ma na to budżet. Jedne opony całoroczne są lepsze latem, inne zimą. Inni będą jeździli na oponach typowo sezonowych. Niech każdy wybierze sobie sam co mu się podoba.

Pozdrowienia i przyczepności dla wszystkich forumowiczów :)

KubaCamry

• Gość
« Odpowiedź #129 dnia: 01 Listopada 2022, 23:59:20 »
Odpowiesz na zadane pytanie, ile km zrobiłeś na tych wielosezonowych?
Czy nadal w temacie, Opony wielosezonowe? Wasze doświadczenia?, będziesz mi udowadniał, że moja opinia nt. opon wielosezonowych jest błędna, bo jest inna od Twojej? I moje wnioski są niewłaściwe :).
Tak wiem Twoje są jedyne właściwe. I nie mam prawa swoich wypowiadać.
Ps. Kupijąc CrossClimate kierowałem się między innymi testami w których opona wypadała najlepiej. Naucz się również, czytać ze zrozumieniem, bo ja nigdzie nie napisałem, że przejechałem jedną trudną trasę. Bo widzę, że czytasz to co chcesz przeczytać, a nie to co ktoś chce napisać.
« Ostatnia zmiana: 02 Listopada 2022, 00:07:49 wysłana przez KubaCamry »

pireus

• Gość
« Odpowiedź #130 dnia: 02 Listopada 2022, 00:09:29 »
 :shock:
No to faktycznie szybko się zorientowałeś, że całoroczne są do bani  :shock:
W innych sprawach też do końcowych wniosków dochodzisz po  6 latach ( bo przebieg nie wszystkiego dotyczy}

KubaCamry

• Gość
« Odpowiedź #131 dnia: 02 Listopada 2022, 22:42:34 »
W innych sprawach też do końcowych wniosków dochodzisz po  6 latach ( bo przebieg nie wszystkiego dotyczy}
[/quote

Poziom dyskusji level expert… pogratulować

pireus

• Gość
« Odpowiedź #132 dnia: 02 Listopada 2022, 22:50:19 »
Poziom dyskusji level expert… pogratulować
Masz rację, powinienem napisać, że po 10 latach, mój błąd

Offline Yary

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #133 dnia: 03 Listopada 2022, 09:41:01 »
Ja jeżdżę na Goodyear Vector 4seasons od pięciu lat. Ostatnia zima w Świętokrzyskiem była chwilami dość mroźna i śniegu też trochę było. Pacjent to Focus 150 konny. Nie zauważyłem zimą żeby jeździły czy hamowały gorzej od zimówek. Latem też nie miałem na co narzekać. Przejechałem na nich 80 tysięcy. Raz w roku zamieniałem tył na przód. Wiosna czy jesienią nawet długimi okresami rano bywało poniżej 7 stopniu a czasem przymrozki. W dzień nawet i dwadzieścia. Na trasie jeżdżę dość dynamicznie, acz nie szaleję. Dla mnie nie ma powrotu do sezonowych. Myślę nad kolejnymi, żeby zachowały parametry jazdy i może były nieco cichsze. Teraz w piątym roku użytkowania słyszę, że są głośniejsze.

Offline fynooh

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: Corolla Hybrid
« Odpowiedź #134 dnia: 03 Listopada 2022, 11:09:18 »
Lukasz5000 ma rację, zgadzam się z nim w 100%, dobrze myśli i pisze. Opon całorocznych nie kupuje się w ciemno, tylko to ma być przemyślana decyzja do ściśle określonych warunków drogowych - tereny podmiejskie i miejskie, umiarkowane temperatury, krótsze trasy, spokojna jazda. Jeżeli ktoś się tego nie trzyma i kupuje opony całoroczne na każde, często skrajne warunki, długie, szybkie, autostradowe trasy, zagraniczne, zimowe wyjazdy, to niech nie narzeka i nie odzywa się tu. Bo to rzeczywiście jest tak, jak wspomniał łukasz500, że ktoś bezmyślnie kupi sedana, pojedzie nim do sklepu po pralkę czy lodówkę i będzie go krytykował, że jest zły, że się nie nadaje do jazdy, bo nie da się nim przewieźć pralki. Ja mam opony całoroczne Continental AllSeasonsContact, jeżdżę umiarkowanie w warunkach podmiejsko miejskich, sporadycznie dłuższa trasa do 100 km i nie narzekam, jest dobrze.
« Ostatnia zmiana: 03 Listopada 2022, 11:21:53 wysłana przez fynooh »
Obecnie Corolla Hybrid 1,8 Comfort
oraz stary Peugeot 206 1,1
Poprzednio Auris 1,6 valvematic

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl