Autor Wątek: Opony wielosezonowe? Wasze doświadczenia?  (Przeczytany 111624 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Meriva

• Gość
Odp: Opony wielosezonowe? Wasze doświadczenia?
« Odpowiedź #180 dnia: 21 Listopada 2022, 16:38:34 »
Chyba V4 - a generacja 3?
Zgadza sie gen 3 .

Offline fynooh

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: Corolla Hybrid
« Odpowiedź #181 dnia: 28 Grudnia 2022, 17:26:51 »
Chciałem podzielić się moim nowym doświadczeniem. W Peugeocie mam opony zimowe budżetowe Dębica Frigo 2, które w ogólnej ocenie są przeciętne, a może nawet słabe, ale mają świetne parametry na śniegu, dorównujące oponom premium. Z kolei w Corolli mam opony całoroczne klasy premium, Continental AllSeasonContact. W czasie niedawnych śniegów, które nawiedziły Polskę, pojeździłem sobie trochę Corollą po zaśnieżonych drogach i muszę przyznać, że całoroczne Continentale sprawowały się wyraźnie lepiej, niż zimowe Dębice. Corolla mniej się ślizgała, niż Peugeot, rzadko włączały się ABS i ASR, szła stabilnie i prosto, nie czułem ślizgania na boki, jak w Peugeocie. Po tym doświadczeniu zakup moich pierwszych w życiu opon całorocznych uważam za strzał w dziesiątkę  :-)
Obecnie Corolla Hybrid 1,8 Comfort
oraz stary Peugeot 206 1,1
Poprzednio Auris 1,6 valvematic

Offline czarmi

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Corolla2.0GR HB
« Odpowiedź #182 dnia: 28 Grudnia 2022, 19:13:33 »
Dobrze gdybyś jeszcze napisał, czy owe opony są z tego samego roku produkcji. Nadmienię tylko, że ja już raczej nie wrócę do opon sezonowych, od 4 lat używam całorocznych i jestem ukontentowany.
Corolla 2.0 HB GR Sport Dynamic, 2RZ, 2023r.

Offline fynooh

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #183 dnia: 28 Grudnia 2022, 21:33:40 »
czy owe opony są z tego samego roku produkcji

Dębice są trzyletnie, a Continentale obecnie roczne. A to, że Continentale szły po śniegu lepiej, niż zimowe Dębice może powodem tego był o wiele bardziej płynny napęd hybrydowy w Corolli, niż szarpiący manual w Peugeocie, no sam dokładnie nie wiem, ale całoroczne są super, jestem zadowolony.
« Ostatnia zmiana: 28 Grudnia 2022, 21:37:43 wysłana przez fynooh »

Offline Krisman

• Toyot Spamer
  • Samochód:: HTH
« Odpowiedź #184 dnia: 28 Grudnia 2022, 21:54:39 »
W tanich budzetowych dębicach, guma po trzech latach to skała. Za dwa lata odwróć te parametry, conti będą trzyletnie, i dla porównania przejedź się czyimś lub swoim autem z nowymi zimówkami, nawet tak podstawowymi jak dębica. (to różnica 2 klas, więc porównanie z kapelusza)
Zmiany, zmiany ,zmiany...;)

Offline fynooh

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #185 dnia: 28 Grudnia 2022, 22:25:43 »
W tanich budzetowych dębicach, guma po trzech latach to skała.

Jednak nie taka skała. Pod palcami czuć, jak lamelki bieżnika się wyginają, są dość miękkie niedostrzegalnie zużyte. Trudno mi wyczuć, by cokolwiek zesztywniały od nowości. W ubiegłe zimy niewiele na tych Dębicach jeździłem, bo tym Peugeotem w ciągu całego roku robię najwyżej ok. 3 tys. km, więc na zimę wypadnie nie więcej, jak 1000 km. W lecie koła z Dębicami przechowywane w zacienionym, chłodnym garażu, są więc w stanie naprawdę dobrym.
« Ostatnia zmiana: 28 Grudnia 2022, 22:30:12 wysłana przez fynooh »

Offline Krisman

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #186 dnia: 28 Grudnia 2022, 22:31:44 »
Piszę z doświadczenia, nie gdybam. Skała to przenośnia, chodzi o utratę właściwości, po drugie to porównanie nie ma najmniejszego sensu - dwa różne auta, dwie kompletnie inne opony z dwóch diametralnie różnych klas, do tego nowa i trzyletnia. Jak napisałem, za trzy lata porównaj na odwrót, choć jakość zastosowanej mieszanki Conti sporo wypaczy.

Offline fynooh

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #187 dnia: 29 Grudnia 2022, 14:45:32 »
jakość zastosowanej mieszanki Conti sporo wypaczy

Chciałeś chyba napisać  -wybaczy- ?

Offline Krisman

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #188 dnia: 30 Grudnia 2022, 14:34:27 »
Nie, wypaczy wynik (o wiele lepsza mieszanka od opony budżetowej) , ale i tak jestem prawie pewien, że wpis zmieni się o 180°.

Wysłane z mojego BAH-L09 przy użyciu Tapatalka

Offline przmor

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #189 dnia: 30 Grudnia 2022, 15:04:45 »
Wy tu gadu gadu o wielosezonowych a ci co mają założone zimówki na najbliższy tydzień na letnie powinni zmienić. 14st.C w Nowy Rok, czegoś takiego nie pamiętam...

Offline Krisman

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #190 dnia: 30 Grudnia 2022, 17:03:53 »
Dlatego jeszcze mam AWD ;)

Wysłane z mojego BAH-L09 przy użyciu Tapatalka

Offline digital5

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: E21 TS 2.0 Exe
« Odpowiedź #191 dnia: 31 Grudnia 2022, 08:50:20 »
Wy tu gadu gadu o wielosezonowych a ci co mają założone zimówki na najbliższy tydzień na letnie powinni zmienić. 14st.C w Nowy Rok, czegoś takiego nie pamiętam...
Dlatego na nasz okres jesienno zimowy, opony wielosezonowe wydają się być najlepsze. Zmieniasz z letnich we wrześniu i nie zaskoczy przymrozek ani śnieg. W zimowe anomalie kiedy jest tak ciepło spiszą się znacznie lepiej niż zimowe. Ze zmianą na letnie można poczekać do mają i nie zaskoczy kwietniowy śnieg jak już wszyscy mają letnie... Ew w ogóle można nie zmieniać na letnie. Aczkolwiek różnice na suchym asfalcie czuć nawet przy 10 stopniach na korzyść letnich.

Offline przmor

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #192 dnia: 31 Grudnia 2022, 09:29:38 »
Zmieniać wielosezonowe na letnie? Według mnie nie ma sensu. No chyba że ktoś bardzo agresywnie jeździ ale to na tor niech się wybierze a nie na ulicę.
« Ostatnia zmiana: 31 Grudnia 2022, 09:31:43 wysłana przez przmor »

Offline digital5

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: E21 TS 2.0 Exe
« Odpowiedź #193 dnia: 31 Grudnia 2022, 11:07:47 »
W testach jednak widać wciąż wyraźne różnice między letnimi a całorocznymi oponami na suchym asfalcie w wysokich temperaturach. I mówię tu o 20 stopniach a w lato w słoneczny dzień bezpośrednio nad drogą rozgrzaną do prawie 60 stopni to i 40 będzie. Gorsze trzymanie + szybsze zużycie + większe spalanie. W większości sytuacji masz rację jednak w sytuacjach podbramkowych może to sporo zmienić.

Offline przmor

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #194 dnia: 31 Grudnia 2022, 11:36:40 »
Wystarczy dostosować prędkość do warunków jazdy, zachować odstęp  i obserwować sytuację na drodze oraz przewidywać zachowania innych użytkowników drogi aby zminimalizować ryzyko zerwania przyczepności przez ogumienie. Najsłabszym ogniwem w tej układance i tak jest człowiek za kierownicą.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl