Autor Wątek: Opony wielosezonowe? Wasze doświadczenia?  (Przeczytany 111642 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline fynooh

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: Corolla Hybrid
Odp: Opony wielosezonowe? Wasze doświadczenia?
« Odpowiedź #225 dnia: 04 Stycznia 2023, 18:09:50 »
Ja robię ok. 15 tys. rocznie. Na swoich całorocznych Continentalach po roku jazdy nie widzę wzrokowo żadnego ubytku bieżnika. Za rok mam zamiar zrobić przekładkę przód - tył i na tej zasadzie liczę, że będę jeździł na tych oponach minimum 5 - 6 lat, może dłużej. Decyzja o zmianie na nowe będzie zależała od tego, jak będą się zachowywały na śniegu.
Obecnie Corolla Hybrid 1,8 Comfort
oraz stary Peugeot 206 1,1
Poprzednio Auris 1,6 valvematic

Offline Zbig

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #226 dnia: 04 Stycznia 2023, 18:10:19 »
Cytat: EliEli w Dzisiaj o 12:15:12
Trochę off-topic ale coś albo jest optymalne albo nie jest optymalne (lub zamiennie: jest nieoptymalne).
Nie może być "najoptymalniejsze"

Ale się czepiasz i gmatwasz. Jest bardzo dobrze sformułowane, najoptymalniej, czyli najlepiej.

No trochę się czepia ale ma rację, nieświadomie użyłem skrótu myślowego :-)

Poprawniej by było "optymalnie dla najczęściej występującego zestawu warunków / kryteriów".

Offline Krisman

• Toyot Spamer
  • Samochód:: HTH
« Odpowiedź #227 dnia: 04 Stycznia 2023, 18:13:18 »
Dbam o felgi, już tak mam. Przy dwóch kompletach jest to możliwe i wygodne. Przy jednym, felgi po kilku zimach to często tragedia, szczególnie od wewnątrz, bo nikt ich nie ściąga do czyszczenia i konserwacji.
Przy zmianie kół mam też okazję dokładnie je obejrzeć pod kątem uszkodzeń.
Oba rozwiązania mają zalety i wady. Ja do tej pory tylko raz miałem all season (dawno, ale były spoko G&Y)
Wolę dwa dedykowane komplety, garaż mam, miejsce mam, no i zawsze zadbane, tak jak lubię.

Wysłane z mojego BAH-L09 przy użyciu Tapatalka
« Ostatnia zmiana: 04 Stycznia 2023, 18:16:13 wysłana przez Krisman »
Zmiany, zmiany ,zmiany...;)

Offline topoll

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #228 dnia: 04 Stycznia 2023, 18:20:57 »
Dbam o felgi, już tak mam. Przy dwóch kompletach jest to możliwe i wygodne. Przy jednym, felgi po kilku zimach to często tragedia, szczególnie od wewnątrz, bo nikt ich nie ściąga do czyszczenia i konserwacji.
Przy zmianie kół mam też okazję dokładnie je obejrzeć pod kątem uszkodzeń.
Oba rozwiązania mają zalety i wady. Ja do tej pory tylko raz miałem all season (dawno, ale były spoko G&Y)
Wolę dwa dedykowane komplety, garaż mam, miejsce mam, no i zawsze zadbane, tak jak lubię.

Wysłane z mojego BAH-L09 przy użyciu Tapatalka

Do Jeepa mam 2 komplety kół ale od początku jeżdżę na wielosezonowych ATekach.
RAV4 V C+S AWDi Pure White.
Śnieżynka Raffi ;) https://forum.toyotaklub.org.pl/index.php?topic=55311.0

Offline Krisman

• Toyot Spamer
  • Samochód:: HTH
« Odpowiedź #229 dnia: 04 Stycznia 2023, 20:24:46 »
Jazda na All Terrain to horror dla uszu ;)
Zmiany, zmiany ,zmiany...;)

Offline fynooh

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: Corolla Hybrid
« Odpowiedź #230 dnia: 04 Stycznia 2023, 21:27:25 »
Poprawniej by było "optymalnie dla najczęściej występującego zestawu warunków / kryteriów".

Przesadzasz Zbig. Forum to nie jest miejsce na naukowe sformułowania polonistyczne. Tu piszemy językiem potocznym, skrótami. Najważniejsze, żeby nie robić zbyt jaskrawych błędów ort. Napisałeś to bardzo dobrze - najoptymalniej, czyli najlepiej, wszystko jest jasne i zrozumiałe, błędu ort. nie ma, więc wszystko gra. Ja wystawiam Ci szóstkę z pisowni ;)
Obecnie Corolla Hybrid 1,8 Comfort
oraz stary Peugeot 206 1,1
Poprzednio Auris 1,6 valvematic

Offline topoll

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #231 dnia: 04 Stycznia 2023, 22:03:48 »
Jazda na All Terrain to horror dla uszu ;)

Powyżej 120 robi się głośno, ale poniżej bez przesady. Aerodynamika lekko  wyoblonego kiosku też nie pomaga.

Offline mechu

• Toyot Spamer
    • Meszyński Car Audio
« Odpowiedź #232 dnia: 05 Stycznia 2023, 10:33:35 »

Z Moich doświadczeń wynika jasno że AT w porównaniu do cywilnej wielosezonówki przegrywa sromotnie przy założeniu że nie zjeżdżamy w teren.
Jest jeszcze HT ale podaż w Polsce tego jest znikoma.

Offline topoll

• Toyot Spamer
Opony wielosezonowe? Wasze doświadczenia?
« Odpowiedź #233 dnia: 05 Stycznia 2023, 10:44:22 »

Z Moich doświadczeń wynika jasno że AT w porównaniu do cywilnej wielosezonówki przegrywa sromotnie przy założeniu że nie zjeżdżamy w teren.
Jest jeszcze HT ale podaż w Polsce tego jest znikoma.
Ze sromotnością to bym polemizował, ale ma inne przeznaczenie i w śniegu czy breji pośniegowej moim zdaniem robi zdecydowanie lepiej. Natomiast na suchym czy zwłaszcza mokrym jest nieźle ale od szosówek są gorsze. Warunki drogowe na terenach wiejskich w samochodach typu Jeepa pozwalają na wykorzystanie całorocznych ATeków. W RAV4 byłyby raczej przerostem nad treścią, bo ten samochód nie ma odpowiedniej dzielności terenowej.
No i aspekt dodatkowy jazdy terenowej. ATeki dla mnie są dobrym kompromisem do Jeepa. Do RAV4 planuję wielosezonówki bo w terenie nią jeździł nie będę, natomiast do Jeepa może wlecą MTki.

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
« Ostatnia zmiana: 05 Stycznia 2023, 10:48:09 wysłana przez topoll »

Offline lukasz5000

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #234 dnia: 11 Kwietnia 2023, 11:28:48 »
Znalazłem fajne podsumowanie, myślę że dzięki temu każdy będzie mógł podjąć właściwą decyzję o zakupie odpowiednich opon na swoje potrzeby.

Kiedy warto kupić opony całoroczne, a kiedy lepiej mieć dwa komplety?
Jeśli zastanawiasz się nad kupnem opon całorocznych w miejsce dwóch kompletów opon zimowych i letnich, pewnie wiesz, że opony całoroczne mają szereg zalet. To rozwiązanie ma też jednak i wady, więc o ostatecznej decyzji powinno przesądzić kilka faktów.

Wśród nowych opon do samochodów osobowych udział całorocznych dynamicznie się zwiększa kosztem głównie opon zimowych. Skoro sprzedaż opon całorocznych napędzana jest przez rzesze kierowców zadowolonych z takiego wyboru, to jest sens się jeszcze zastanawiać? Zdecydowanie tak! O ile bowiem opony całoroczne to dla wielu użytkowników samochodów wybór absolutnie optymalny, to dla innych jest to wybór o skutkach neutralnych albo wręcz – po prostu nietrafiony zakup.

7 powodów, by jeździć na oponach całorocznych

- Oszczędzasz pieniądze na warsztatach – 150-250 zł rocznie na wymianie opon. Wymiana kompletu opon to wydatek od kilkudziesięciu do – obecnie to bardziej realne – ponad 100 zł. Opony całoroczne zakładasz i – jeśli się nic nie wydarzy – jeździsz na nich aż do zużycia.
- Niski poziom inwestycji na początek – zmieniając auto, kupujesz tylko jeden komplet ogumienia. Nowe auto ma już opony – np. letnie? To nic – zawsze wiosną można je sprzedać!
- Oszczędzasz czas. Nie musisz umawiać się w warsztacie dwa razy do roku na wymianę opon.
- Nie musisz wozić opon ani martwić się o przechowywanie kompletu, który służy w innym sezonie. Zresztą przechowanie kompletu opon w warsztacie, a przecież wielu kierowców nie ma garażu albo piwnicy, też swoje 100 zł kosztuje.
- Nie musisz martwić się zmianami pogody, masz zawsze odpowiednie ogumienie.
- Nie jeździsz na starych oponach. Jeśli mało jeździsz szybko się nie zużyją.
- W warunkach polskiej zimy – zwłaszcza jeśli jeździsz głównie po mieście – takie "średnie" ogumienie, zapewnia całkiem sensowny poziom bezpieczeństwa.

5 powodów, by pozostać przy oponach zimowych i letnich
- Jako że to na śniegu potrzebny jest wyższy bieżnik, problem pojawia się jesienią: wymieniać czy jednak jeździć na nich zimą?
- Jeśli dużo jeździsz, niewiele zaoszczędzisz na usługach warsztatów.
- Jeśli masz ciężkie auto z mocnym silnikiem, osiągi opon całorocznych mogą okazać się niewystarczające.
- Latem przeciętne opony całoroczne zużywają się szybciej niż opony typowo letnie.
- Osiągi – jeśli jeździłeś dotąd na oponach sezonowych z górnej półki, poczujesz różnicę – nie będziesz zadowolony – przynajmniej na początku. Opony całoroczne są gorsze od sezonowych zwłaszcza w skrajnych warunkach – zimą na śniegu, a latem na szybko pokonywanych zakrętach.

Reasumując
Jeśli jeździsz nie za dużo, jeździsz przede wszystkim po mieście, nie masz żyłki sportowca, twoje auto prezentuje osiągi raczej przeciętne, chcesz ograniczyć wydatki, to opony całoroczne są dla ciebie! Im więcej z powyższych punktów odkreślisz na "nie", tym więcej masz powodów, by w to nie wchodzić!

(źródło Auto Świat)

Offline YogiBabo

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: E18_Prestige_MS
« Odpowiedź #235 dnia: 11 Kwietnia 2023, 12:12:39 »
(źródło Auto Świat)
dla mnie autorytet żaden
E18_Prestige_MultidriveS

Offline topoll

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #236 dnia: 11 Kwietnia 2023, 12:20:30 »
(źródło Auto Świat)
dla mnie autorytet żaden
Ale to akurat słuszne zestawienie. Za całorocznymi jest jeszcze jeden argument - jeżeli poruszasz się na regularnie odśnieżanych drogach miejskich to w naszych warunkach przy samochodzie typu RAV4 zimówki nie są artykułem pierwszej potrzeby.

Offline YogiBabo

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: E18_Prestige_MS
« Odpowiedź #237 dnia: 11 Kwietnia 2023, 14:12:57 »
Akurat jeżdżę na całorocznych. Zdzieram już drugi komplet CC i z własnego doświadczenia (wcześniej stosowałem letnie i zimowe) znam wady oraz zalety stosowania całorocznych. Nie zmienia to faktu że AŚ to bullshit. I pomyśleć że kilkanaście lat temu czytałem ten szmatławiec regularnie.
E18_Prestige_MultidriveS

Offline topoll

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #238 dnia: 11 Kwietnia 2023, 14:41:47 »
Ja akurat też na całorocznych ale ATekach. :)

Offline Amper

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #239 dnia: 11 Kwietnia 2023, 17:25:29 »
Dorzucę swoje trzy grosze. Miałem możliwość jeździć na całorocznych w okresie grudzień styczeń. Jazda tylko po dużym mieście .
1. Gdy były obfite opady śniegu to kompletna porażka wyjechanie lub zaparkowanie z miejsca postojowego  było epickie , nie mówiąc już o nieodśnieżnej drodze
2. gdy temp była na lekko + a droga była mokra (opady marznącego deszczu). Auto po prostu ślizgało się i jechało jak po lodzie

Na oponach zimowych te efekty są korygowane wg. mnie co najmniej 50 %

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl