Autor Wątek: Opony wielosezonowe? Wasze doświadczenia?  (Przeczytany 111562 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline topoll

• Toyot Spamer
Odp: Opony wielosezonowe? Wasze doświadczenia?
« Odpowiedź #255 dnia: 11 Kwietnia 2023, 23:16:59 »
Nie, wszystko zależy czego oczekujesz od opon i w jakich warunkach jeździsz. Jak napisałem, w moich warunkach i oczekiwaniach typowa zimówka się nie sprawdziła, ponieważ jeżdżę w różnych warunkach i niekoniecznie po drogach. Gdybym jeździł wyłącznie po asfalcie, wtedy tak, jeździłbym na zimówkach i na letnich. Ponieważ nie ma takich opon w kategorii AT to jeżdżę na całorocznych. Zawszę muszę mieć pewność, że przejadę.
RAV4 V C+S AWDi Pure White.
Śnieżynka Raffi ;) https://forum.toyotaklub.org.pl/index.php?topic=55311.0

Offline bardos.1979

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: Mazda CX-30 2.0
« Odpowiedź #256 dnia: 11 Kwietnia 2023, 23:31:37 »
- ani większego zużycia bieżnika

Hmm.  Dopóki jeździłem na letnich i zimowych, na letnich robiłem mniej więcej dwa razy większy dystans rocznie niż na zimowych (5 miesięcy zimówki, 7 letnie plus więcej wyjazdów w lecie).  Czasowo zimowe zużywały się podobnie albo szybciej.  Marki to Pirelli, Nokian, Continental i Firestone.

No to jest pewnie zależne od stylu jazdy, od średnich prędkości i od marki opon.
Ja tylko na swoim przykładzie podaję że jeżdżąc na zimówkach cały rok nie zauważyłem bardzo przyspieszonego zużycia zimowych opon - takiego co by dyskwalifikowało jazdę na zimówkach w lecie.
Na Goodear UG9 przejechałem na zimówkach 5 lat i ok. 50 tyś km i na przodzie bieżnik zszedł z ponad 8mm do ok. 5 ale na tylnej osi z ponad 8 do niecałych 7 mm czyli jeszcze można było zmienić miejscami i pojeździć rok - dwa albo za pół roku kupić 2 szt nowych na przód ale sprzedałem Aurisa I na tych zimówkach.
No i na nowych Continentalach w Auris II przez rok pojeździłem z 10 tyś km i tu troszkę ubyło bieżnika na przedniej osi bo zeszło z ponad 8 do niecałych 7 a na tylnej osi było dalej ok. 8mm.
Czyli wygląda że Conti 850 szybciej się zużywały niż Goodeary UG9 ale tragedii nie było.
Teraz drugi rok jeżdżę na Firestonach tych najnowszych Winterhawk 4 bo takie dostałem z Corollą i nie zauważyłem przyspieszonego zużycia bieżnika. po 15k ubyło na przedniej osi może z 1 mm. 
Mazda CX-30 2.0 SKYACTIV MHEV 186KM 6AT HIKARI

Offline przmor

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #257 dnia: 12 Kwietnia 2023, 00:53:24 »
Dyskusja o wyższości świat bożego narodzenia nad wielkanocnymi :).
Rozwiązanie jest proste, do emeryckiej jazdy wielosezonowe. Kto często podróżuje i nie ma czasu czekać aż mu odśnieżą i lubi czuć się pewnie na drodze, kupi zimówki i letnie.
Ja np. miałem Micheliny CC i nikt mnie już na wielosezonowe nie namówi :).
Jeśli ktoś jest młodym kierowcą i panikuje kiedy auto traci przyczepność to oczywiście zimówki. Starszy i doświadczony kierowca, który uczył się jeździć na samochodach bez jakichkolwiek wspomagaczy do tego tylnonapędowych i na oponach, które w dzisiejszych czasach nie zdobyły by nawet jednej gwiazdki w testach poradzi sobie na wielosezonowych.

Offline ledziu

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #258 dnia: 12 Kwietnia 2023, 02:38:22 »
Jeśli ktoś jest młodym kierowcą i panikuje kiedy auto traci przyczepność to oczywiście zimówki. Starszy i doświadczony kierowca, który uczył się jeździć na samochodach bez jakichkolwiek wspomagaczy do tego tylnonapędowych i na oponach, które w dzisiejszych czasach nie zdobyły by nawet jednej gwiazdki w testach poradzi sobie na wielosezonowych.
To jeszcze bardziej naświetle próbę wykonałem autem typu land Cruiser 150 vs pickup z dołączanym przodem.
Pickup na zimowych oponach na samym tyle szybciej ruszał i nawracał niż AWD typu lc150. Po załączeniu AWD w pickupie wyglądało to tak jakby jedno auto wystrzelono z procy a drugie się zepsuło. O hamowaniu nie wspomnę.

Offline Krisman

• Toyot Spamer
  • Samochód:: HTH
« Odpowiedź #259 dnia: 12 Kwietnia 2023, 08:21:28 »
Ja tam zawsze mam dwa zestawy kół, zmieniam sam, a wyważam dopiero jak zgubi ciężarek i czuję przy prędkości taką potrzebę - rzadko.
Zmiany, zmiany ,zmiany...;)

Offline digital5

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: E21 TS 2.0 Exe
« Odpowiedź #260 dnia: 12 Kwietnia 2023, 08:59:45 »
No ale w wiekszosci porownan wychodzi, ze wielosezonowa z segmentu premium na asfalcie mokrym i suchym bedzie sie trzymala lepiej niz zimowa premium. Wiec jak lubie sobie przycisnac to lepiej zebym mial na asfalt wielosezonowe. A na lato zakladam letnie i tez moge se smigac bez kompromisow.

Offline Zbig

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #261 dnia: 12 Kwietnia 2023, 09:43:48 »
No ale w wiekszosci porownan wychodzi, ze wielosezonowa z segmentu premium na asfalcie mokrym i suchym bedzie sie trzymala lepiej niz zimowa premium. Wiec jak lubie sobie przycisnac to lepiej zebym mial na asfalt wielosezonowe. A na lato zakladam letnie i tez moge se smigac bez kompromisow.
Otóż to.  A trzeba jeszcze zauważyć, że najczęstszy rodzaj nawierzchni w zimie, to nie jest śnieg ani lód tylko półpłynna breja zmieszanego błota, wody z solą i resztek śniegu, która natychmiast zalepia lamelki więc w przyczepności liczy się wtedy tylko zdolność do odprowadzania tego przez główne rowki i użyty rodzaj mieszanki do bieżnika zapewniający sprężystość w niskich temperaturach. Jeżeli jeździ się w zimie po miastach, ich okolicach i głównych drogach, to być może bardziej sensownie byłoby zakładać w zimie całoroczne i późną wiosną zmieniać na letnie.

Offline Zbig

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #262 dnia: 12 Kwietnia 2023, 09:45:49 »
No to jest pewnie zależne od stylu jazdy, od średnich prędkości i od marki opon.
Ja tylko na swoim przykładzie podaję że jeżdżąc na zimówkach cały rok nie zauważyłem bardzo przyspieszonego zużycia zimowych opon - takiego co by dyskwalifikowało jazdę na zimówkach w lecie.
Na Goodear UG9 przejechałem na zimówkach 5 lat i ok. 50 tyś km i na przodzie bieżnik zszedł z ponad 8mm do ok. 5 ale na tylnej osi z ponad 8 do niecałych 7 mm czyli jeszcze można było zmienić miejscami i pojeździć rok - dwa albo za pół roku kupić 2 szt nowych na przód ale sprzedałem Aurisa I na tych zimówkach.
No i na nowych Continentalach w Auris II przez rok pojeździłem z 10 tyś km i tu troszkę ubyło bieżnika na przedniej osi bo zeszło z ponad 8 do niecałych 7 a na tylnej osi było dalej ok. 8mm.
Powinno się zamieniać opony przód tył przy każdym wyważeniu, co 10-15 tys. km.

Offline przemGoku

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: Corolla 2.0 TS
« Odpowiedź #263 dnia: 12 Kwietnia 2023, 10:28:55 »
Dla mnie całoroczne opony tylko i wyłącznie w mieście i przy dużej ilości wolnego czasu. Czyli opady śniegu, czekam na piaskarki i dopiero ruszam. Na trasy gdzie zaczynam w słońcu a mogę skończyć w śnieżycy kiepska opcja.
Mam CC i moim zdaniem poniosła Cię fantazja. Zrobiłem na tych oponach już 20kkm i szczerze mówiąc nie zauważyłem żeby sprawowały się gorzej na śniegu niż opony zimowe. Nie twierdzę, że są lepsze, bo to oczywiste, że coś dedykowane zawsze lepiej się sprawdzi. Nie jeżdżę wyłącznie po mieście. Na początku stycznia w trasie że Śląska nad morze złapała mnie śnieżyca, a pewnym momencie przebijałem się przez dosyć zaśnieżoną drogę leśną. Nie czekałem też, aż przyjedzie piaskarka, bo bym musiał czekać do pierwszych roztopów chyba. Z zasypanego śniegiem parkingu też wyjechałem. Napiszę tylko, że śnieg sięgał do połowy opony. Dobrze, że nie czytałem tych komentarzy wcześniej, bo pewnie wróciłbym do domu i czekał, aż odśnieżą. Najlepsze opony zimowe nie pomogą w śniegu, jak ktoś jeździć nie potrafi.
Corolla 2.0 TS Hybrid Comfort Style + Tech

Offline jarh

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #264 dnia: 12 Kwietnia 2023, 11:07:50 »
Polska leży w strefie umiarkowanej, gdzie słońce pada pod takim kątem, iż ze względu na ilość docieranego światła i ciepła możemy wyróżnić 6 pór roku: przedwiośnie, wiosnę, lato, jesień, przedzimie i zimę.
W związku z tym, jak ktoś chce być bardzo pryncypialny, to powinien mieć 3 komplety opon i tyle w tym temacie, ponieważ ani opona letni, ani zimowa nie sprawdzi się dobrze w okresie przedzimia i przedwiośnia

Offline topoll

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #265 dnia: 12 Kwietnia 2023, 11:08:58 »
I tak najważniejszy jest łącznik między pedałami a kierownicą.
RAV4 V C+S AWDi Pure White.
Śnieżynka Raffi ;) https://forum.toyotaklub.org.pl/index.php?topic=55311.0

Offline przemGoku

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: Corolla 2.0 TS
« Odpowiedź #266 dnia: 12 Kwietnia 2023, 12:50:38 »
I tak najważniejszy jest łącznik między pedałami a kierownicą.
W punkt.
Corolla 2.0 TS Hybrid Comfort Style + Tech

Offline ledziu

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #267 dnia: 12 Kwietnia 2023, 13:36:59 »
W punkt
W punkt będzie jak wyskoczy Ci coś nagle  na ośnieżonej drodze i zatrzymasz się 4m dalej niż powinieneś  :-)

Offline shark_

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #268 dnia: 12 Kwietnia 2023, 13:59:00 »
Możecie pisać co chcecie.
Ale testy hamowania w określonych warunkach, czy indexy głośności zmierzone wg. konkretnych norm nie kłamią.

A madralińskich spytam tak, co odpowiedzieć córce która łapie kapcia w 3 miesięcznym clio na uniwersalnych oponach mając zestaw naprawczy a jest 2km od domu ?
Corolla 1.8 hybrid 23' style sedan

pireus

• Gość
« Odpowiedź #269 dnia: 12 Kwietnia 2023, 14:03:48 »
, co odpowiedzieć córce która łapie kapcia w 3 miesięcznym clio na uniwersalnych oponach mając zestaw naprawczy a jest 2km od domu ?
Niech założy opony Run Flat

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl