Autor Wątek: Opony wielosezonowe? Wasze doświadczenia?  (Przeczytany 111816 razy)

Offline digital5

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: E21 TS 2.0 Exe
Odp: Opony wielosezonowe? Wasze doświadczenia?
« Odpowiedź #270 dnia: 12 Kwietnia 2023, 14:14:27 »
W punkt
W punkt będzie jak wyskoczy Ci coś nagle  na ośnieżonej drodze i zatrzymasz się 4m dalej niż powinieneś  :-)

To znaczy, ze 4m wczesniej poruszales sie na tym sniegu z predkoscia idacego czlowieka. Szkoda bedzie zadna. Natomiast jak na suchym asfalcie zatrzymasz sie 4m dalej to to moze byc juz cos powaznego a bardzo czesto zimowki wlasnie o te kilka metrow gorzej hamuja od wielosezonowych na suchym asfalcie. Ogolnie to nigdy nie wiemy jaka bedzie pogoda kiedy wlasnie cos nam sie przytrafi i w sumie ten caly watek to tylko dywagacje. Bo mozna postepowac logicznie a np w styczniu Ci przyjdzie 20 stopni (jak np w tym roku) i zimowka narobi pod siebie zamiast zatrzymac samochod.

Aczkolwiek w to o czym piszesz nt swoich Bridgestone to jestem w stanie uwierzyc. Ale podejrzewam, ze malo ktore zimowe opony sie beda zachowywac podobnie i nie zjada sie po pierwszym lecie.
« Ostatnia zmiana: 12 Kwietnia 2023, 14:19:40 wysłana przez digital5 »

Offline Zbig

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #271 dnia: 12 Kwietnia 2023, 14:31:29 »
A madralińskich spytam tak, co odpowiedzieć córce która łapie kapcia w 3 miesięcznym clio na uniwersalnych oponach mając zestaw naprawczy a jest 2km od domu ?
Gdy wszelkie inne sposoby zawiodą - przeczytaj instrukcję obsługi ;-)

Offline Jacek_63

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Corolla 1,5
« Odpowiedź #272 dnia: 12 Kwietnia 2023, 16:51:25 »
A madralińskich spytam tak, co odpowiedzieć córce która łapie kapcia w 3 miesięcznym clio na uniwersalnych oponach mając zestaw naprawczy a jest 2km od domu ?
"Już po Ciebie jadę, Córeczko".
A potem, po zawiezieniu Córki tam, gdzie chce, zająć się naprawą koła w Jej aucie  :grin:

Offline bardos.1979

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: Mazda CX-30 2.0
« Odpowiedź #273 dnia: 12 Kwietnia 2023, 18:27:47 »
No ale w wiekszosci porownan wychodzi, ze wielosezonowa z segmentu premium na asfalcie mokrym i suchym bedzie sie trzymala lepiej niz zimowa premium. Wiec jak lubie sobie przycisnac to lepiej zebym mial na asfalt wielosezonowe. A na lato zakladam letnie i tez moge se smigac bez kompromisow.

No i tu bym się pozwolił nie zgodzić ale po prostu widać różni ludzie różne potrzeby.
Mi najbardziej brakuje przyczepności w zimie na nie ośnieżonych drogach, na wyślizganym śniegu po obfitych opadach śniegu żeby wyjechać w ogóle pod górkę z garażu.
Dla mnie zimówki to mus. Każdy krótszy metr drogi hamowania a zwłaszcza każdy niuton uciągu na wagę złota.

Na suchym i mokrym asfalcie na zimówkach PREMIUM mi nie brakuje przyczepności i jestem z tych opon zadowolony cały rok.

Pewno większość kierowców w Polsce ma inne priorytety.

Mazda CX-30 2.0 SKYACTIV MHEV 186KM 6AT HIKARI

Offline Krisman

• Toyot Spamer
  • Samochód:: HTH
« Odpowiedź #274 dnia: 12 Kwietnia 2023, 20:18:07 »
Na suchym i mokrym asfalcie na zimówkach PREMIUM mi nie brakuje przyczepności i jestem z tych opon zadowolony cały rok.
To nie priorytety, a herezje:
Zimówki premium w takich warunkach zatrzymają się wiele metrów za letnimi premium (nawet 16 metrów dłuższa droga hamowania latem  przy 100km/h na zimowych!!!), to nie preferencje, to czyjeś życie może od tego zależeć.
Wiesz dlaczego jazda na letnich zimą jest bezpieczniejsza od jazdy na zimowych latem?  Zimą od razu wiesz że masz problem, a latem wiesz jak jest już po wszystkim.
« Ostatnia zmiana: 12 Kwietnia 2023, 20:22:56 wysłana przez Krisman »
Zmiany, zmiany ,zmiany...;)

Offline Jacek_63

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Corolla 1,5
« Odpowiedź #275 dnia: 12 Kwietnia 2023, 22:23:07 »
Zimówki premium w takich warunkach zatrzymają się wiele metrów za letnimi premium (nawet 16 metrów dłuższa droga hamowania latem  przy 100km/h na zimowych!!!), to nie preferencje, to czyjeś życie może od tego zależeć.
Wiesz dlaczego jazda na letnich zimą jest bezpieczniejsza od jazdy na zimowych latem?  Zimą od razu wiesz że masz problem, a latem wiesz jak jest już po wszystkim.
Kilkanaście lat temu Fordem Focusem na zimówkach przy temp. ok. 20 st. i pięknym słońcu przeżyłem horror, który czasem mi się jeszcze śni: przy 140 km/h musiałem depnąć w hamulce, bo mi spomiędzy ciężarówek na prawym pasie wyjechał "bezlusterkowicz" jadący ok. 90 km/h. Depnąłem i się mało nie zesr... - od razu włączył się ABS i zero hamowania. Jak na lodzie. Dobrze, że był równy trawnik po lewej i szeroko do bariery.
Tak, moja wina, bo mi "zeszło" z wymianą opon na letnie.
« Ostatnia zmiana: 12 Kwietnia 2023, 22:27:24 wysłana przez Jacek_63 »

Offline bardos.1979

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #276 dnia: 13 Kwietnia 2023, 00:33:35 »

Może i 16m będzie różnicy do letnich ale letnie z bieżnikiem 3mm na mokrym asfalcie będą mieć 20m gorsze hamowanie od zimówek Premium.
Ale napisałem że zimówki na lato nie są dla każdego.
Dla tych co dużo poganiają na trasach letnie będą zdecydowanie lepsze.
Dla tych co jeźdżą rzadko w trasy nie ma problemu. Zawsze można ten okazjonalny raz jechać wolniej i zachowywać większy dystans żeby nie mieć takich niespodzianek że metrów zabraknie.. 

Offline bardos.1979

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #277 dnia: 13 Kwietnia 2023, 00:43:46 »
Kilkanaście lat temu Fordem Focusem na zimówkach przy temp. ok. 20 st. i pięknym słońcu przeżyłem horror, który czasem mi się jeszcze śni: przy 140 km/h musiałem depnąć w hamulce, bo mi spomiędzy ciężarówek na prawym pasie wyjechał "bezlusterkowicz" jadący ok. 90 km/h. Depnąłem i się mało nie zesr... - od razu włączył się ABS i zero hamowania. Jak na lodzie. Dobrze, że był równy trawnik po lewej i szeroko do bariery.

Na mokrym asfalcie na słabszych letnich w tej sytuacji też by metrów mogło braknąć.
Sam na letnich Dunlopach kiedyś przeżyłem podobną sytuację na mokrym asfalcie bardzo mocno lało - woda na drodze a opony się już kończyły - poniżej 3 mm już miały.

Na zimówkach miałem w lecie podobne sytuacje i jakoś nie było efektu hamowania jak na lodzie.

Offline digital5

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #278 dnia: 13 Kwietnia 2023, 08:13:50 »
Jeżeli juz mamy cos porownywac to powinnismy jednak unikac porownywania premium do slabszych albo nowych opon do 3 mm. To wypacza jakikolwiek sens. Wszelkie porownania powinny opierac sie na wyizolowaniu czynnika, ktory chcemy zbadac. Jak porownujemy opone zimowa premium to bierzmy letnia/wielosezonowa premium. To samo z gruboscia bieznika. Bo tak samo moge napisac, ze maluch jest lepszy od Carmy bo np zepsute Camry nie jedzie.

Offline digital5

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #279 dnia: 13 Kwietnia 2023, 08:16:50 »

W 100% sie z tym zgadzam. Czym innym jest niemoznosc wyjechania z parkingu a czym innym dzwon na ekspresowce w sloneczny dzien gdzie wszyscy grzeja.

No wlasnie, autostrad coraz wiecej, samochody maja coraz wieksza moc. Niestety galareta, jaka jest opona zimowa w srodku lata, nie jest w stanie dzialac w takich warunkach. Podejrzewam, ze wielosezonowa opona tez w skrajnych upalach bedzie zachowywala sie podobnie.

Offline bardos.1979

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #280 dnia: 13 Kwietnia 2023, 08:49:32 »
To jest logiczne że trzeba porównywać letnią z zimową o tej samej wysokości bieżnika ale chciałem uzmysłowić że to wszystko nie jest takie zero-jedynkowe że jeżdżenie w lecie na autostradzie na zimówkach jest skrajnie niebezpieczne to ja mówię że to jest tak nie bezpieczne jak jazda na oponach letnich ale już z mniejszym bieżnikiem poniżej 3mm.

A dla tych co krytykują jazdę w lecie na zimówkach sami teraz jeżdżą jeszcze na zimówkach jak w słońcu jest już lub zaraz będzie ponad 20 stopni i jakoś nie słychać o masowych wypadkach i karambolach bo masa ludzi jeździ jeszcze na zimówkach.

Dużo gorzej jest na odwrót. W zimie jechać na letniej oponie - bo na śniegu letnia ma nie o 16m dłuższą drogę hamowania od zimowej ale o 40-50m i tu już jest masa wypadków jak zima zaskoczy drogowców i kierowców którzy nie założyli zimówek.

Ale już napisałem wcześniej jże zimówka w lecie jest dla tych co rzadko jeźdżą na trasach a jak jadą to ze świadomością że trzeba nie piracić i zachowywać większy odstęp.

Offline przmor

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #281 dnia: 13 Kwietnia 2023, 09:18:01 »
Najważniejsze to dostosować prędkość do warunków jazdy, zachować odpowiednie do warunków jazdy odległości, obserwować sytuację na drodze i być gotowym na najgłupsze rzeczy jakie mogą przyjść do głowy przeciwnikom oraz spieszyć się powoli bo jak mówi przysłowie jak się człowiek spieszy to się diabeł cieszy.

Offline jarh

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #282 dnia: 13 Kwietnia 2023, 09:18:22 »
Proponuje zamknąć już ten wątek, bo robi się bezsensowny. Dorabianie teorii do własnych filozofii.
Ktoś kto jeździ zimą na oponach letnich albo latem na zimowych jest nie  do końca normalny i tyle w tym temacie, mimo iż  pod kątem formalno - prawnym jest wszystko w porządku.
Problemem jest tylko kiedy je zmienić jak np. rano jest 0-2 stopnie, a w południe 18 . Ale na okres przejściowy najlepiej zakładać 3  komplet tj. wielosezonowe.

Offline przmor

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #283 dnia: 13 Kwietnia 2023, 09:35:23 »
Nie generalizuj. Znam normalnych ludzi, którzy zimą jeżdżą na letnich oponach bo po pierwsze jeżdżą bardzo mało i wyłącznie po mieście a po drugie przy złych warunkach na drodze powstrzymują się od jazdy samochodem.

Offline topoll

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #284 dnia: 13 Kwietnia 2023, 09:37:16 »
To jest logiczne że trzeba porównywać letnią z zimową o tej samej wysokości bieżnika ale chciałem uzmysłowić że to wszystko nie jest takie zero-jedynkowe że jeżdżenie w lecie na autostradzie na zimówkach jest skrajnie niebezpieczne to ja mówię że to jest tak nie bezpieczne jak jazda na oponach letnich ale już z mniejszym bieżnikiem poniżej 3mm.

A dla tych co krytykują jazdę w lecie na zimówkach sami teraz jeżdżą jeszcze na zimówkach jak w słońcu jest już lub zaraz będzie ponad 20 stopni i jakoś nie słychać o masowych wypadkach i karambolach bo masa ludzi jeździ jeszcze na zimówkach.

Dużo gorzej jest na odwrót. W zimie jechać na letniej oponie - bo na śniegu letnia ma nie o 16m dłuższą drogę hamowania od zimowej ale o 40-50m i tu już jest masa wypadków jak zima zaskoczy drogowców i kierowców którzy nie założyli zimówek.

Ale już napisałem wcześniej jże zimówka w lecie jest dla tych co rzadko jeźdżą na trasach a jak jadą to ze świadomością że trzeba nie piracić i zachowywać większy odstęp.
Kojarzysz słynny wypadek Ibizy i Arteona? Ibizą leciał na zimówkach…
RAV4 V C+S AWDi Pure White.
Śnieżynka Raffi ;) https://forum.toyotaklub.org.pl/index.php?topic=55311.0

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl