Autor Wątek: Opony wielosezonowe? Wasze doświadczenia?  (Przeczytany 111668 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline topoll

• Toyot Spamer
Odp: Opony wielosezonowe? Wasze doświadczenia?
« Odpowiedź #360 dnia: 02 Października 2023, 17:50:53 »
Tak, PlugIn miał Yokohama Avid GT, teraz nie wiem, TRD bodaj BF Goodrich. I były jeszcze Dunlopy SP30.
RAV4 V C+S AWDi Pure White.
Śnieżynka Raffi ;) https://forum.toyotaklub.org.pl/index.php?topic=55311.0

Offline boniu

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #361 dnia: 02 Października 2023, 20:38:33 »
To jest wątek dla Corolli tutaj są inne montowane opony niż w RAV4. Nawet nie patrzysz gdzie piszesz.
Toyota Rav4 2.5 Exe AWDi 8X8 Elite Blue MY23

Toyota Corolla 2.0 TS Exe + Vip + JBL
Zamówienie: 7.12.2021 -> Anulowanie zamówienia przez Toyote: 10.10.2022

Offline topoll

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #362 dnia: 02 Października 2023, 20:39:57 »
Faktycznie pomyliłem wątki. Mea culpa.

Offline digital5

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: E21 TS 2.0 Exe
« Odpowiedź #363 dnia: 03 Października 2023, 12:32:02 »
Zbliża się sezon wymiany opon a że nie mam zimowych to planuję kupić wielosezon. Jakie polecacie 18 ?

Ja jestem zadowolony z moich Hankook 4S2

Offline TomekGWCST

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: Corolla TS 2.0
« Odpowiedź #364 dnia: 04 Października 2023, 13:29:13 »
Z mojego doswiadczenia (w obecnym aucie - Astra V kombi 1.4t 150KM). Zamontowałem w marcu 2022 Continentale AllseasonContact (225/45/R17). Po 30kkm, wyprawach do Grecji i Włoch mam dosc mozno zużyte opony na przedniej osi (do znacznika), tylne nie.
Wrażenia - gorsza trakcja od letnich na suchym, łatwiej o uślizg przy rusznaiu (co zwieksza zużycie), dobrze radziły sobie na mokrym i zimą.

Teraz mamy dylemat czy do 200konnej Corolli montować czy jednak przeprosic sie z copółroczną przekłądką. Hybryda inaczej rusza, ale i koni duzo wiecej.
Toyota Corolla TS 2.0 196 GR Sport Imperial Red

Offline digital5

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: E21 TS 2.0 Exe
« Odpowiedź #365 dnia: 04 Października 2023, 15:08:35 »
Wszystko zależy od stylu jazdy. Hybrydka ma duzy moment wiec jak jezdzisz dynamicznie to styrasz te wielosezony latem jeszcze bardziej.

Offline dariolee

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #366 dnia: 07 Października 2023, 12:35:38 »
Dzisiaj załozyłem  Michelin CROSSCLIMATE 2. Przy okazji wyszło, że Falkeny nie były takie złe. W wakację wpadłem w dziurę i dzisiaj okazało się, że rozerwało rant opony od wewnątrz auta ten zabezpieczający felgę oraz skrzywiło dwie prawe felgi no ale chłopaki mieli sprzęt do prostowania więc zrobili na miejscu. Teraz czekam na śnieg, żeby sprawdzić jak się będzie sprawować.
Corolla 2.0 196 GR Sport + Dynamic TS

Offline Jacek_63

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Corolla 1,5
« Odpowiedź #367 dnia: 07 Października 2023, 14:21:28 »
Z mojego doswiadczenia (w obecnym aucie - Astra V kombi 1.4t 150KM). Zamontowałem w marcu 2022 Continentale AllseasonContact (225/45/R17). Po 30kkm, wyprawach do Grecji i Włoch mam dosc mozno zużyte opony na przedniej osi (do znacznika), tylne nie.
Wrażenia - gorsza trakcja od letnich na suchym, łatwiej o uślizg przy rusznaiu (co zwieksza zużycie), dobrze radziły sobie na mokrym i zimą.

Teraz mamy dylemat czy do 200konnej Corolli montować czy jednak przeprosic sie z copółroczną przekłądką. Hybryda inaczej rusza, ale i koni duzo wiecej.
Jest proste zabezpieczenie się przed takim nierównomiernym zuzyciem - po prostu co 10-12 kkm zamieniać przód z tyłem (bez zmiany kierunku toczenia!) i wtedy masz równo zużyte opony na obu osiach. Przy copółrocznej wymianie opon sezonowych sprawa załatwia się sama (bo dobry wulkanizator zakłada zeszłoroczny tył na przód i vice versa), przy wielosezonowych albo przebiegach rocznych wyższych niż 25-30 kkm trzeba o tym pamiętać  :-)

Offline topoll

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #368 dnia: 07 Października 2023, 14:40:50 »

Jest proste zabezpieczenie się przed takim nierównomiernym zuzyciem - po prostu co 10-12 kkm zamieniać przód z tyłem (bez zmiany kierunku toczenia!) i wtedy masz równo zużyte opony na obu osiach. Przy copółrocznej wymianie opon sezonowych sprawa załatwia się sama (bo dobry wulkanizator zakłada zeszłoroczny tył na przód i vice versa), przy wielosezonowych albo przebiegach rocznych wyższych niż 25-30 kkm trzeba o tym pamiętać  :-)
Sprawa załatwia się sama - przecież przynajmniej raz na rok trzeba przeważyć opony i wtedy przełożyć koła. Ja akurat robię to co pół roku ale ja mam na tym punkcie hyzia.

Offline LEBIK

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: RAV4HEV2,5 C+S
« Odpowiedź #369 dnia: 07 Października 2023, 16:29:49 »
Dzisiaj załozyłem  Michelin CROSSCLIMATE 2. Przy okazji wyszło, że Falkeny nie były takie złe. W wakację wpadłem w dziurę i dzisiaj okazało się, że rozerwało rant opony od wewnątrz auta ten zabezpieczający felgę oraz skrzywiło dwie prawe felgi no ale chłopaki mieli sprzęt do prostowania więc zrobili na miejscu. Teraz czekam na śnieg, żeby sprawdzić jak się będzie sprawować.
Dają takie wyniki hamowania do myślenia ,szczególnie dla suv .
cyt:
Nie było to jednak typowy test porównawczy, jakie co roku przeprowadza ADAC czy GTÜ. Sprawdzono wydajność różnych rodzajów opon w takich samych warunkach. Ściślej przy 1,5 stopnia Celsjusza na nawierzchni pokrytej wodą i błotem pośniegowym.

Próba polegała na hamowaniu od prędkości początkowej, wynoszącej 50 km/h. A oto wyniki:

opona zimowa premium – 51 m
opona całoroczna premium – 64 m
opona zimowa budżetowa (spoza Europy) – 82 m
opona letnia premium – 108 m

https://autokult.pl/sprawdzili-zimowe-caloroczne-i-letnie-opony-ogromne-roznice,6949582505843296a
pozdrawiam
zam. 4.01.23  RAV IV Hybryda FWD C+S termin odbioru sierpień 23 ??

Offline shark_

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #370 dnia: 07 Października 2023, 17:08:22 »
Jak dla mnie to tego typu testy sa o tyle wpaczone, że zazwyczaj dotyczą nowych opon.
Po letnim sezonie, caloroczna ma 7,5 tys przebiegu i podstawmy ją do nowej zimowej przy zimowym teście.
Mija rok, mamy wiosnę podstawmy całoroczną z 15 tys nabiegu do letniej z nabiegiem 7,5 tys i porownajmy w teście.
Po drugim roku zużycie opon całorocznych bedzie liniowo x2 w stosunku do sezonowych i coraz gorsze parametry.
Przy zimówkach nieco ponad 4 mm to już do wymiany.
Pochwalcie się do ktorego momentu jeździcie na całorocznych? Do TWI ? (z języka ang. Treadwear Indicator)
Corolla 1.8 hybrid 23' style sedan

Offline topoll

• Toyot Spamer
Opony wielosezonowe? Wasze doświadczenia?
« Odpowiedź #371 dnia: 07 Października 2023, 17:12:25 »
W Jeepie nie schodzę do mniej niż 5mm. Zazwyczaj wymieniam przed zimą co 3 lata. W płaskich dopuszczałem czasem mniej - ale w małych, lekkich samochodach.

Offline Amper

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #372 dnia: 07 Października 2023, 17:42:52 »
Jeżdżę Taxi - rocznie przebieg ok 35 tys km . Miałem (auto zastępcze) okazję co prawda tylko 2 miesiące jeździć na całorocznych w grudniu i styczniu w Bardzo dużym mieście na południu Polski . Moje Wrażenia i opinia .Przy dużych opadach śniegu (było naprawdę marnie - wyjechanie z zasypanego pobocza czy wjazd w ulice- uliczki poboczne lub nawet pokonanie niezbyt ostrego zakrętu nieodśnieżonej drogi to był wyczyn podnoszący ciśnienie krwi. Nawet na mokrej drodze bez śniegu przy + 3-10 stopni temp. hamowanie na wielosezonowych musi być dużo wcześniejsze bo te opony po prostu się ślizgają na nawierzchni  i pojazdy przede mną w odległości 200 m "rosły w oczach" +dźwięk  abs-u włączony był non-stop.  Posumuje tak : Opony wielosezonowa w z zimie są nieprzewidywalne ( nie wiem jak w lecie) Jak ktoś bardzo mało jeździ i nie wybiera się w tereny górzyste  to całoroczne. Jak ktoś bardzo dużo jeździ i do tego zawodowo To Tylko klasyka
« Ostatnia zmiana: 07 Października 2023, 17:58:06 wysłana przez Amper »

Offline Amper

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #373 dnia: 07 Października 2023, 19:08:02 »
Jeżdżę Taxi - rocznie przebieg ok 35 tys km . Miałem (auto zastępcze) okazję co prawda tylko 2 miesiące jeździć na całorocznych w grudniu i styczniu w Bardzo dużym mieście na południu Polski . Moje Wrażenia i opinia .Przy dużych opadach śniegu (było naprawdę marnie - wyjechanie z zasypanego pobocza czy wjazd w ulice- uliczki poboczne lub nawet pokonanie niezbyt ostrego zakrętu nieodśnieżonej drogi to był wyczyn podnoszący ciśnienie krwi. Nawet na mokrej drodze bez śniegu przy + 3-10 stopni temp. hamowanie na wielosezonowych musi być dużo wcześniejsze bo te opony po prostu się ślizgają na nawierzchni  i pojazdy przede mną w odległości 200 m "rosły w oczach" +dźwięk  abs-u włączony był non-stop.  Posumuje tak : Opony wielosezonowa w z zimie są nieprzewidywalne ( nie wiem jak w lecie) Jak ktoś bardzo mało jeździ i nie wybiera się w tereny górzyste  to całoroczne. Jak ktoś bardzo dużo jeździ i do tego zawodowo To Tylko klasyka
P.s Dla teściów i nielubianych ludzi wielosezonowe. Dla kochającej żony , kochanki i dzieci (niepotrzebne skreślić ) tylko dedykowane

Offline dariolee

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #374 dnia: 07 Października 2023, 22:37:12 »
Corolla 2.0 196 GR Sport + Dynamic TS

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl