Autor Wątek: Jakie paliwo tankujecie  (Przeczytany 16407 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline mk77

• Toyot Pełzający
  • **
Jakie paliwo tankujecie
« dnia: 05 Lipca 2020, 21:41:50 »
Zapewne wsadzam kij w mrowisko ale nie oto mi chodzi tylko o czystą ciekawość.
Jakie tankujecie paliwo ? 95 czy 98 ? wzbogacane w stylu shell v-power czy zwykłe ? Może sami dolewacie jakąś chemię wzbogacającą lub czyszczącą wtryski.
Ja zawsze tankowałem 95 bo wg mnie nie ma sensu tankować 98 jeśli silnik nie jest ustawiony pod taką benzynę.
Co do dodawania chemii do paliwa to mając mazdę z bezpośrednim wtryskiem raz na jakiś czas dolewałem coś aby wyczyściło wtryski bo przy bezpośrednim wtrysku ponoć są z tym problemy.
Co tankujecie w swoich corollach hybrydach ?

Offline PLS

• Toyot Pełzający
  • **
Odp: Jakie paliwo tankujecie
« Odpowiedź #1 dnia: 05 Lipca 2020, 21:45:19 »
Ja mam hybrydę 1.8 i tankuję zwykłe paliwo 95. Zazwyczaj tankuję na Auchan w Zielonej Górze bo mam blisko i po drodze z pracy i najczęściej jest tam najtaniej w mieście.

Wysłane z Galaxy S20 przy użyciu Tapatalka

Offline darek60

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #2 dnia: 05 Lipca 2020, 22:04:02 »
gdzie sie nie zatankuje tam zawsze paliwo z ,,ukochanego,, orlenu :czerwona:
RAV4 2.5 hybrid

Offline jaykob

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #3 dnia: 06 Lipca 2020, 06:26:26 »
Osobiście preferuję BP i 95, bo mam po drodze z pracy. We wtorki wpadam do Shell, tam mają paliwa premium w cenie normalnego i tam też wlewam 95. Jeśli zaś chodzi o dodatki do paliwa to zamierzam przed zimą go użyć, aby dodatkowo wypłukać układ wtryskowy. Zaszkodzić, nie zaszkodzi, a usunie trochę syfu. Zresztą sama Toyota poleca użyć dodatku raz na jakiś czas.

Offline Portowiec

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #4 dnia: 06 Lipca 2020, 06:53:26 »
Ja leje tylko 98. Moja Toyota nie zasmakowała jeszcze 95 ;-) Stacja tylko Orlen. 98 leje może dlatego że cenę mam podobną do 95. A jeżeli różnica w cenie nie jest jakaś duża to czemu nie lać 98? :o Jak ma być lepsze...

pireus

• Gość
« Odpowiedź #5 dnia: 06 Lipca 2020, 07:47:27 »
to czemu nie lać 98? :o Jak ma być lepsze...
W czym lepsze? To nie jest silnik do 98  :o Przy 98 masz wyższe spalanie bo ma mniejszą wartość kaloryczną.

Offline mk77

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #6 dnia: 06 Lipca 2020, 07:58:17 »
Pod 98 silnik musi być ustawiony. Ponad to benzyna ma to do siebie że relatywnie szybko się degraduje. Im dłużej leży w zbiorniku/baku tym mocniej straci swoje właściwości. To też zapewne zależy od stacji benzynowej ale na niektórych stacjach 98 może przez długi czas zalegać bo nie mam tam na nią popytu i tankując taką benzynę możemy otrzymać produkt znacząco gorszy niż 95, która to może schodzić na bieżąco.

Offline norbert_p

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #7 dnia: 06 Lipca 2020, 09:25:45 »
Ze względu na wtrysk bezpośredni (2.0 hybryda) tankuję zawsze 98 na BP. Chyba , że jestem w trasie to zależy jaką stacja jest najbliżej. Nie tankuję na stacjach "no name". Uważacie zatem, że tankowanie 98 jest złe do naszych hybryd... Hm... Jakieś konkrety?

Offline jaykob

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #8 dnia: 06 Lipca 2020, 09:29:44 »
Pod 98 silnik musi być ustawiony. Ponad to benzyna ma to do siebie że relatywnie szybko się degraduje. Im dłużej leży w zbiorniku/baku tym mocniej straci swoje właściwości. To też zapewne zależy od stacji benzynowej ale na niektórych stacjach 98 może przez długi czas zalegać bo nie mam tam na nią popytu i tankując taką benzynę możemy otrzymać produkt znacząco gorszy niż 95, która to może schodzić na bieżąco.
Niestety prawda, ale raczej nikt nie tankuje nowego samochodu na tego typu stacjach ;)

Samą zaś wyższość 98 nad 95 można pomiędzy bajki włożyć. Lepiej zainteresować się oznaczeniami E5 oraz E10.

Offline Dario_6

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #9 dnia: 06 Lipca 2020, 09:32:07 »
Przy 98 masz wyższe spalanie bo ma mniejszą wartość kaloryczną.

Nie jestem ekspertem, ale z moich obserwacji wynika, że spalanie jest na podobnym poziomie. Na początku tankowałem 95, ale już 3-4 razy tankowałem 98 i nie zauważyłem większego spalania, a nawet pokusiłbym się stwierdzenie, że jest minimalnie mniejsze, choć nie z każdego tankowania, spalanie na poziomie 3,5-3,7. Dla sprecyzowania, jeżdżę głownie do pracy (Warszawa), gdzie mam około 80 km w obie strony. W instrukcji nie doczytałem, że ma być 95, ale może coś przeoczyłem, w każdym razie warto pomyśleć i wrócić do 95 skoro jest lepsza dla tego silnika. 

Offline mk77

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #10 dnia: 06 Lipca 2020, 10:01:47 »
Jedyną zaletą 98 może być to że ona chyba posiada w sobie dodatkowe komponenty które czyszczą układ paliwowy, ale czy to jest prawda, nie wiem, tak słyszałem.

Offline Fifek64

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #11 dnia: 06 Lipca 2020, 10:33:37 »
A tak dla informacji. Na forum jest już wątek dotyczący paliwa.
http://forum.toyotaklub.org.pl/index.php/topic,47668.0.html
C-HR II Executive  2.0 Hybrid Dynamic Force 197 + Tech

Była Corolla B21 Comfort 1.2 Turbo HB
Style + Tech

Offline Amper

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #12 dnia: 06 Lipca 2020, 10:56:33 »
Zresztą sama Toyota poleca użyć dodatku raz na jakiś czas.

Jakieś źródło wiedzy o tym. Bo ja o ile pamiętam wyczytałem w instrukcji że Toyota wręcz zabrania stosowania tego typu środków.

Offline Casperos

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #13 dnia: 06 Lipca 2020, 11:41:46 »
A ja ze względów politycznych, nie odwiedzam orlen'u, choć mam go pod nosem 100m od domu, bliżej pracy mam shell'a, tankuje vpower 95 we wtorki :D ale tu w corolli nawet jak za 4,69 jest litr to maks wlałem 27l (pierwsze było na śląsku to 4,60 za vpower 95) do tego punkty klub-smart i zastanawiam się czy konta głównego nie przenieść do toyota banku (-5% rabatu na paliwo shell)
Spali tyle ile wlejesz...
------------------------------------------------------------------
Corolla TS 2.0HSD Comfort + Style + Tech + Connect

Offline jaykob

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #14 dnia: 06 Lipca 2020, 12:47:37 »
Zresztą sama Toyota poleca użyć dodatku raz na jakiś czas.

Jakieś źródło wiedzy o tym. Bo ja o ile pamiętam wyczytałem w instrukcji że Toyota wręcz zabrania stosowania tego typu środków.
Rzuć okiem tutaj: https://www.toyota.pl/service-and-accessories/genuine-parts/fuel-system-cleaner

A ja ze względów politycznych, nie odwiedzam orlen'u, choć mam go pod nosem 100m od domu, bliżej pracy mam shell'a, tankuje vpower 95 we wtorki :D ale tu w corolli nawet jak za 4,69 jest litr to maks wlałem 27l (pierwsze było na śląsku to 4,60 za vpower 95) do tego punkty klub-smart i zastanawiam się czy konta głównego nie przenieść do toyota banku (-5% rabatu na paliwo shell)
załóż sobie motokonto, mają fajną promocję: tankuj korzyści   https://www.toyotabank.pl/poradnik-finansowy/aplikacja-tankuj-korzysci-w-moto-konto-poznaj-korzysci-tej-promocji/
Maksymalnie miesięcznie co prawda dostaniesz tylko 50zł zwrotu za paliwo, ale 5 dych piechotą nie chodzi.

U mnie w tym roku:
« Ostatnia zmiana: 06 Lipca 2020, 12:53:27 wysłana przez jaykob »

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl