Autor Wątek: Jakie paliwo tankujecie  (Przeczytany 16394 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Casperos

• Toyot Pełzający
  • **
Odp: Jakie paliwo tankujecie
« Odpowiedź #15 dnia: 06 Lipca 2020, 13:40:10 »
Maksymalnie miesięcznie co prawda dostaniesz tylko 50zł zwrotu za paliwo, ale 5 dych piechotą nie chodzi.

Ja już wszystko o tym przeczytałem, czaje, problem polega na tym, że cała rodzina jest w śląskim i pracodawca też :D przelewy mam natychmiastowo :( i ciężko mi decyzję podjąć :/
Spali tyle ile wlejesz...
------------------------------------------------------------------
Corolla TS 2.0HSD Comfort + Style + Tech + Connect

Offline Portowiec

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #16 dnia: 06 Lipca 2020, 13:56:04 »
Muszę zatem pochylić się nad tematem paliwa raz jeszcze  :good:

Offline Monte

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #17 dnia: 06 Lipca 2020, 15:56:45 »
to czemu nie lać 98? :o Jak ma być lepsze...
W czym lepsze? To nie jest silnik do 98  :o Przy 98 masz wyższe spalanie bo ma mniejszą wartość kaloryczną.

Skąd masz takie informacje?
Jeżdzę Corollą w 1.2 i w instrukcji jest napisane, że min 95 oktanów, co nie oznacza - wręcz przeciwnie można zalać 98 PB.
Właśnie na takim paliwie jeżdżę, spalanie mam 6,2 L/100, dodatkowo paliwo lepiej się spala - czyt. mniej syfu zostaje w komorze spalania, ma więcej dodatkow myjących.
Zauważyłem, że na tego typu paliwach dłuzej olej zachowuje kolor świeżości. Są badania koncernu BP, w którym chwalą się, że ich benzyna premium daje mniejsze spalanie. Ja co prawda temu jakoś specjalnie nie ufam, ale ufam swoim obserwacjom, które jednoznacznie skłaniają mnie do tankowania paliwa premium. Cena równiez jest przystępna, różnica na baku 95 vs. 98 to jakieś 3 -4 zł. Dodatkowo paliwa premium nie dają efektu spalania stukowego, które wraz z erą turbin w benzynach powraca.

Offline mk77

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #18 dnia: 06 Lipca 2020, 20:08:33 »
Są badania koncernu BP, w którym chwalą się, że ich benzyna premium daje mniejsze spalanie.
A to nie jest tak w Polsce że poza stacjami Shell i Lotos to wszędzie i tak tankujemy paliwo z Orlenu ?

Offline D3F

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: Corolla TS 1.8H
« Odpowiedź #19 dnia: 06 Lipca 2020, 21:18:05 »
Zakładałem wątek na temat dziwnych wibracji przy rozruchu/gaszeniu silnika. Moja teoria jest taka, że to przez paliwo na jednym z Orlenów na którym tankowałem kilka razy.
Od ponad miesiąca tankuję praktycznie tylko v-power 95 (na 5 ostatnich tankowań, 1 raz było na Orlenie, ale innym niż powyżej).
Może to placebo, ale wibracje przy rozruchu ustały, a silnik odzyskał lepszą dynamikę tak jak kiedyś. Spalanie raczej bez zauważalnych zmian.
Ciężko mi jest to jakoś obiektywnie udowodnić, może to placebo, ale do interesu nie dokładam bo tankuję we wtorki na promocji.
Minus jest taki, że nie mają mega wygodnego Orlen Pay z fakturą na maila, no ale nie można mieć wszystkiego.

Z tego co się orientowałem to dostawcą Shella jest również Orlen (robią wg specyfikacji shella) i tylko v-racing jest z zagranicy.
« Ostatnia zmiana: 06 Lipca 2020, 21:20:35 wysłana przez D3F »

Offline mk77

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #20 dnia: 06 Lipca 2020, 21:39:37 »
No to jak się orlen z lotosem połączą to już wszystko będzie orlenowskie.

Offline Monte

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #21 dnia: 07 Lipca 2020, 15:03:37 »
Są badania koncernu BP, w którym chwalą się, że ich benzyna premium daje mniejsze spalanie.
A to nie jest tak w Polsce że poza stacjami Shell i Lotos to wszędzie i tak tankujemy paliwo z Orlenu ?
Mało tego, kiedyś czytałem raporty handlowe i okazuje się, że Orlen z Lotosem wspólnie zaopatrywały się u siebie w paliwo. Nie wiem czy to jeszcze funkcjonuje i jaki cel temu przyświeca.
Raczej jest tak, że BP czy dawny Statoil kupują paliwo w Orlenie, ale chemię mają swoją to znaczy bazę dla ulepszeń paliw premium. Już nie pamiętam czy to dla BP czy Lotosu ulepszacze dostarcza BASF.
Wiem natomiast, że nigdy nie zatankuję już na sieci stacji Bliska - to tania marka Orlenu, mam kiepskie doświadczenia. Mój dawny 1,8 vvti nie chcial na tym jechać, wycie słyszałem jedynie a auto nie chciało iść. Albo miałem pech, albo nędzne to paliwo było strasznie.
Ja ze swojej strony mam jak najlepsze opinie o Lotosie Dynamic 98 Pb, kwestia dokonywania wyborów i ewentualnego liczenia kosztów. Przy takim spalaniu jakie notuję i cenie benz w okolicach 5 zł osobiście się nie zastanawiam. Jest to na korzyść żywotności jednostki napędowej.

Offline carinae20gli

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #22 dnia: 07 Lipca 2020, 18:30:03 »
Wiem natomiast, że nigdy nie zatankuję już na sieci stacji Bliska - to tania marka Orlenu, mam kiepskie doświadczenia.

Ze 2-3 lata temu tankowałem na stacji Bliska w okolicy jeziora zegrzyńskiego i jak pokazałem kartę Orlen, to pani na stacji nie wiedziała co to jest i do czego (oczywiście ta karta na Bliskiej nie działała). Trudno uwierzyć, że Bliska ma jakieś związki z Orlenem.

Offline Vega

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #23 dnia: 15 Lipca 2020, 11:58:06 »
CASPEROS, jesteś żenujący

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl