Autor Wątek: Prius 2: Klima - urwany wężyk. Czym napełniać na nowo i jaki olej?  (Przeczytany 814 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Arthor

• Toyot Leżący
  • *
Miałem wpadkę. Wpadłem w dziurę w asfalcie. Dziura była na tyle duża (rów w poprzek drogi), że trzeba mnie było wyciągać terenówką.
Zniszczenia: pogięty zderzak - pikuś. Pas przedni cofnięty o jakieś 10-15 cm. Przy uderzeniu, pas zgniótł aluminiowe kolanko przewodu od klimy. Naoczni świadkowie słyszeli syk. Po rozkręceniu okazało się, że wężyk jest urwany. Filtr oleju wgnieciony, ale szczelny. Sprężarka tylko porysowana. Chłodnica nietknięta, szczelna.
Dziś wreszcie oddałem auto do domorosłego mechanika (pracuje w serwisie, a na działce u rodziców dorabia na czarno). Zakładam, że da radę naprostować pas i wymienić wężyk.

Niepokoi mnie napełnianie klimy.
Czynnik chłodzący, jak rozumiem, jest standardowy, taki co w zwykłych autach?
A jak z olejem? Czy razem z czynnikiem uciekł mi cały olej? Czy do sprawdzenia ilości oleju w naszych autach potrzebny jest specjalistyczny sprzęt?
Czy człowiek, który nie zajmuje się hybrydami (a ma u siebie sprzęt do nabijania klimy) da radę ocenić ile tego oleju należy dodać?

I druga sprawa: Człowiek spojrzał na naklejkę pod maską i stwierdził, że olej ND11 to typowy olej, jaki teraz się leje do wszystkich aut. Czy to prawda? Czy lepiej kazać mu tylko naprostować pas i wymienić wężyk a z napełnianiem udać się do salonu Toyoty?

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl