Autor Wątek: 1.2 turbo , jakie macie przebiegi ?  (Przeczytany 46774 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Hisss

• Toyot Pełzający
  • **
Odp: 1.2 turbo , jakie macie przebiegi ?
« Odpowiedź #30 dnia: 16 Marca 2021, 13:16:16 »
Grzesiek - rozumiem w pełni i ja prawie zawsze tak jeżdzę, nigdy nie wkręcam auta na obroty 4000 + (chyba że sytuacja wymaga ), przewidywanie określam na 10/10 :)

Często stosuję lift&coast - w moim poprzednim aucie po 3 latach klocki i tarcze były jak nowe :) więc nie uważam osobiście, że mój styl jazdy wpływa na wysokie spalanie, mam delikatną nogę.

Offline Eryk

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #31 dnia: 18 Marca 2021, 15:14:17 »
nie chce być złym prorokiem ale potem są pytania o nagar, jak wy robicie 5-6 litrów spalanie , ja wiem że można ale to jest katowanie tego silnika przy takiej jeździe to turbina ledwo co wstaje . Tak jak pisałem ma 62 tysiaki i z silnikiem sie nic nie dzieje ale spalanie mam ok 7,2 .

Offline Grzesiek C-HR

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #32 dnia: 18 Marca 2021, 19:19:52 »
Grzesiek - rozumiem w pełni i ja prawie zawsze tak jeżdzę, nigdy nie wkręcam auta na obroty 4000 + (chyba że sytuacja wymaga ), przewidywanie określam na 10/10 :)

Często stosuję lift&coast - w moim poprzednim aucie po 3 latach klocki i tarcze były jak nowe :) więc nie uważam osobiście, że mój styl jazdy wpływa na wysokie spalanie, mam delikatną nogę.

pewnie masz ciężkie warunki jazdy- często się zatrzymujesz, ruszasz i stoisz w korkach

Offline Grzesiek C-HR

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #33 dnia: 18 Marca 2021, 19:55:18 »
nie chce być złym prorokiem ale potem są pytania o nagar, jak wy robicie 5-6 litrów spalanie , ja wiem że można ale to jest katowanie tego silnika przy takiej jeździe to turbina ledwo co wstaje . Tak jak pisałem ma 62 tysiaki i z silnikiem sie nic nie dzieje ale spalanie mam ok 7,2 .

Jadąc jednostajnie 50 km/h na czwartym biegu, ok 1700-1900 obr./min -  komputer pokazuje chwilowe spalanie 3,8 - 4,5l/100km..
... Na piątce przy tych samych obrotach, prędkość ok 70-75 km/h, chwilowe spalanie
ok 5 l...
Na szóstce, te same obroty, prędkość ok 85 km, spalanie ok 5,5 l
Do tego dochodzi kilka czerwonych świateł po drodze . 14 km do pracy, dwupasmówka, Warszawa,  po wyłączeniu silnika komputer pokazuje średnie spalanie dla tej trasy 5,1.  Inny dzień, ta samą trasą, trochę więcej w korku przed światłami, wyłączam silnik i jest ok 5,5.
Średnie spalanie od tankowania wg komputera wychodzi mi 6 l. ( komputer trochę zaniża ale nie wiele)
Nie uważam aby było to katowanie silnika.  Ponadto jazda na za niskich obrotach syganlizowana jest na wyświetlaczu, zwracam na to uwagę.
Jeżeli jazda na niskich obrotach ma coś wspólnego z nadmiernym nagarem, to wtedy  gdy mamy pernamentnie niedogrzewany silnik w trakcie takiej jazdy.
Przy niskich obrotach silnik faktycznie potrzebuję więcej czasu aby osiągnąć właściwą temperaturę roboczą. Dlatego m.in. należy unikać jazdy na krótkich dystansach.

Takie moje zdanie.
« Ostatnia zmiana: 18 Marca 2021, 20:48:23 wysłana przez Grzesiek C-HR »

Offline jinn

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #34 dnia: 18 Marca 2021, 21:40:16 »
Przez trzy ostatnie lata jeździłem 1,2 CVT. Do dnia zwrotu auto miało przejechane ponad 30k km. Jedyny problem, który się ujawnił to awaria któregoś zaworu turbiny przy chyba 15k km. Nie wpływała ona na moc silnika, ani komfort jazdy. Słyszalne było tylko takie stukanie  z okolic turbiny. Zgłosiłem usterkę, wezwano mnie do serwisu i w ciągu pół godziny usunięto ją w ramach gwarancji. Ogólnie, to jazdę 1.2 z CVT wspominam dużo lepiej niż 2.0 HSD.

Offline Eryk

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #35 dnia: 19 Marca 2021, 10:25:22 »
Jeżeli jazda na niskich obrotach ma coś wspólnego z nadmiernym nagarem, to wtedy  gdy mamy pernamentnie niedogrzewany silnik w trakcie takiej jazdy.
Przy niskich obrotach silnik faktycznie potrzebuję więcej czasu aby osiągnąć właściwą temperaturę roboczą. Dlatego m.in. należy unikać jazdy na krótkich dystansach.

polemizował bym ale moze sie nie znam punkt 4 proponuje przeczytać :

https://devil-cars.pl/blog/5-prostych-sposobow-na-usmiercenie-turbosprezarki

albo tu
https://autokult.pl/5762,czym-grozi-jazda-na-zbyt-niskich-obrotach prawda stara jak świat silniki nie lubią wysokich ale tez niskich obrotów i nie zmieni tego nawet Greta

a tu problemy u konkurencji w kwestii małego silnika z Turbo   https://autogaleria.pl/czyzby-byly-problemy-z-silnikami-puretech-turbo
« Ostatnia zmiana: 19 Marca 2021, 10:53:59 wysłana przez Eryk »

Offline Grzesiek C-HR

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #36 dnia: 19 Marca 2021, 21:54:00 »
Eryk, ja tu prawie o nagarze a ty podsyłasz linki o turbosprężarkach  :grin:

Punk 4. Rzeczywiście, jazda tylko w warunkach miejskich nie  jest najzdrowsza dla silnika. dobrze jest zrobić raz na jakiś czas dłuższą trasę w celu wygrzania silnika i wypalenia nieprządanych  substancji.

Jazda na niskich obrotach jest sygnazlizowana w naszych toyotkach przez wskaźnik
SHIFT na desce rozdzielczej. Inżynierowie Toyoty podpowiadają nam w ten sposób jak używać obrotomierza, bez szkodzenia silnikowi i osiagnieciu optymalnego spalania.

Co do innych artykułów - dzięki, ale nie widzę merytorycznych uwag do moich wpisów.
« Ostatnia zmiana: 19 Marca 2021, 22:06:53 wysłana przez Grzesiek C-HR »

pireus

• Gość
« Odpowiedź #37 dnia: 20 Marca 2021, 13:14:18 »
SHIFT na desce rozdzielczej. Inżynierowie Toyoty podpowiadają nam w ten sposób jak używać obrotomierza, bez szkodzenia silnikowi i osiagnieciu optymalnego spalania.
Te podpowiedzi, to trochę są słabe i chyba podyktowane troska o ekologię, a nie żywotność silnika.

Offline JarJar1873

• Początkujący
  • Samochód:: Ford
« Odpowiedź #38 dnia: 22 Kwietnia 2024, 18:35:36 »
Witam Wszystkich Państwa Serdecznie.Noszę się z zamiarem kupna Toyoty Corolla z silnikiem 1.2 Turbo rocznik 2019.Mógłbym Państwa prosić o jakieś porady dotyczące tej wersji samochodu?Czy może lepsza byłaby wersja silnika bez Turbo?Nigdy jeszcze nie posiadałem samochodu z sinikiem Turbo.Dziękuje .

Offline Krisman

• Toyot Spamer
  • Samochód:: HTH
« Odpowiedź #39 dnia: 22 Kwietnia 2024, 20:22:22 »
A jaki przebieg?
Siostra miała w poprzednim c-hr  ten silnik i bardzo sobie chwaliła, ale ona w 6 lat zrobiła tylko 67kkm.
Zmiany, zmiany ,zmiany...;)

Offline Hisss

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #40 dnia: 23 Kwietnia 2024, 12:43:57 »
rocznik 2020, przebieg 30tyś (praca zdalna, mało jeżdzę), chodzi jak nówka

bardzo wdzięczny silnik, absolutnie żadnych problemów, tylko wymiana oleju corocznie itd., średnie spalanie 7.5l ale większość przebiegu u mnie to autostrady, na drogach krajowych pali średnio nieco ponad 6l

moim zdaniem turbo dziura jest bardzo mała w tym silniku, auto ładnie ciągnie już od 1500 obrotów, całkiem dynamiczny jak na ten gabaryt auta, na autostradzie również nigdy nie odczułem iż brakuje mocy przy wyprzedzaniu itd

dodam jeszcze, że wersja 1.2t ma fantastyczną manualną skrzynię biegów, nigdy nie jeździłem tak dobrym manualem, chyba tylko mazda obecnie dorównuje poziomem manuala w swoich modelach

jak najbardziej polecam wersję 1.2turbo, będziesz bardzo zadowolony, nie wszyscy lubią hybrydy :)

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl