Autor Wątek: Corolla E12 skrzypi/piszczy jak stare drzwi, prośba o pomoc  (Przeczytany 974 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline ElKonrado

• Prawie Toyot
Witajcie,

Ogromna prośba o pomoc w identyfikacji tych jakże mało przyjemnych odgłosów wydobywających się z mojego auta.

https://drive.google.com/file/d/1_LNMSPOVfghS9zRdQL1WDZ1Tju0Zper2/view?usp=sharing

Pod powyższym linkiem video gdzie wyraźnie ten dźwięk słychać.
Szczególnie jest to uciążliwe podczas toczenia się auta, przy szybszej jeździe nie jest to już tak słyszalne, najprawdopodobniej z racji zwiększonej częstotliwości tegoż dźwięku.  Wsłuchując się jednak dokładnie również przy większych prędkościach ten dźwięk się pojawia.  Potrafi zniknąć przy delikatnym ruchu kierownicą i powrócić ponownie jak tylko kierownica wróci do swojej pozycji. 

Mam też wrażenie, że im bardziej auto jest rozgrzane, tym bardziej jest to uciążliwe.  Robiłem ostatnio traskę, jakieś 40-50km w nadziei, że może coś się tam dotrze i będzie ok, niestety w pewnym momencie musiałem wręcz na moment stanąć bo dźwięk ten bardzo pogłębił się z wyczuwalnym rezonansem przeniesionym na karoserię pojazdu.  Bałem się, że będzie problem wrócić do domu, ale auto godzinę postało i na szczęście bez przygód wróciliśmy. 

Chciałbym jednak jak najszybciej to ogarnąć.

Bardzo dziękuję za wszelkie sugestie.

Auto to E12 kombi 1,6VVTI, aczkolwiek rodzaj silnika nie ma tu większego znaczenia, dźwięk zdaje mi się, że ma związek z układem napędowym. 
Analizując filmik mam wrażenie, że jest zsynchronizowany z obrotem koła i pojawia się za każdym razem przy tym samym położeniu koła. 

Offline wściekła mysz

• Toyot Pełzający
  • **
Odp: Corolla E12 skrzypi/piszczy jak stare drzwi, prośba o pomoc
« Odpowiedź #1 dnia: 14 Lipca 2020, 21:34:27 »
A sprawdzałeś klocki hamulcowe?

Offline Wojak WRO

• Toyot Chodzacy
Odp: Corolla E12 skrzypi/piszczy jak stare drzwi, prośba o pomoc
« Odpowiedź #2 dnia: 15 Lipca 2020, 12:39:30 »
Klocki mają blaszki oznajmiające że właśnie się kończą.
Jak jest delikatne bicie na tarczy to pisk nie jest ciągły tylko przerywany.

Tak więc słusznie prawi kolega wyżej - sprawdź klocki
Kto pyta nie błądzi, kto pyta za dużo może oberwać - Julian Staniszewski, nauczyciel rysunku technicznego w LZN Wrocław

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl