Autor Wątek: jazda testowa nowa corolla 1.2 turbo Hachback  (Przeczytany 3238 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline darek60

• Toyot Chodzacy
jazda testowa nowa corolla 1.2 turbo Hachback
« dnia: 16 Lipca 2020, 20:44:06 »
Bardzo ładne auto w środku ,dobre materiały , wygodne fotele.
Mam 182 cm wzrostu, ustawiłem siedzenia do jazdy, i spojrzałem na ilość miejsca na tylnej kanapie. Bardzo słabo ,po trudach jakoś sie wcisnąłem , ale dłuższej jazdy sobie tam  nie wyobrażam.
Jazda corolla ok 30 kilometrów, 15autostrada,15km droga lokalna.
Zużycie paliwa z całej trasy 10.1

jazda autostradą 140km/h zużycie według komputera 11.5 litra !!!!

Jak tym autem jechać żeby choć trochę zbliżyć się do katalogowego zużycia paliwa ?

Jutro jazda Mazdą cx3, potem golf VII 131KM
RAV4 2.5 hybrid

Offline jaykob

• Toyot Pełzający
  • **
Odp: jazda testowa nowa corolla 1.2 turbo Hachback
« Odpowiedź #1 dnia: 17 Lipca 2020, 06:19:37 »
Bardzo ładne auto w środku ,dobre materiały , wygodne fotele.
Mam 182 cm wzrostu, ustawiłem siedzenia do jazdy, i spojrzałem na ilość miejsca na tylnej kanapie. Bardzo słabo ,po trudach jakoś sie wcisnąłem , ale dłuższej jazdy sobie tam  nie wyobrażam.
Jazda corolla ok 30 kilometrów, 15autostrada,15km droga lokalna.
Zużycie paliwa z całej trasy 10.1

jazda autostradą 140km/h zużycie według komputera 11.5 litra !!!!

Jak tym autem jechać żeby choć trochę zbliżyć się do katalogowego zużycia paliwa ?

Jutro jazda Mazdą cx3, potem golf VII 131KM
u mnie w sedanie trochę lepiej to wygląda. Też mam 182, ale przy ustawieniu z przodu siedzenia, z tyłu nie ma tragedii. Fakt, że jak ktoś jest ciut wyższy to przeszkadza linia dachu. Sam bagażnik w sedanie jest o wiele większy, chociaż otwór mniejszy niż w hatchbacku. W hatchu zmieścisz też tylko dojazdówkę, w sedanie wchodzi pełen zapas. U mnie średnie spalanie to około 6,2l przy wolnossący, ale jeżdżę też spokojnie a nie z cegłówką na gazie. Ostania trasa na Hel, przy dość normalnym ruchu i płynnej jeździe to według komputera 4,8l/100km. Codziennie poniżej 5,8 nie schodzę. Ogólnie czuć masę tego samochodu i jak płynie jeździsz i nie przykraczasz limitów prędkości to jest naprawdę ekonomiczny. Jak hatch dla Ciebie za mały to może TS?

Sam oglądałem Mazdę... Co prawda 3 i powiem szczerze fajne autka, ale nie za tą cenę. Księgowi upadli tam na głowę.
« Ostatnia zmiana: 17 Lipca 2020, 06:21:43 wysłana przez jaykob »

Offline Fifek64

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #2 dnia: 17 Lipca 2020, 07:17:17 »
Ja jestem wdowcem. Córki mają swoje domy i samochody, więc jestem jedynym użytkownikiem Toyoty.
HB jest dla mnie idealny ale fakt, nie jest to auto dla rodziny ani wysokich osób.
W spalaniu HB 1,2, najważniejsza jest płynność jazdy. Uczyłem się tego 8 miesięcy.
Trasa 38km, ekspresówka i drogi wojewódzkie. Średnia prędkość 63 km/h. Spalanie 4,8 l. To z dzisiaj.

Gdy widzę np czerwone, to puszczam gaz i samochód toczy się na biegu. Przy ruszaniu robię to w miarę delikatnie. Te dwa aspekty są najważniejsze dla spalania paliwa w samochodzie.  Dlatego też w aplikacji MyT, widoczne są te właśnie parametry.

« Ostatnia zmiana: 17 Lipca 2020, 07:36:38 wysłana przez Fifek64 »
C-HR II Executive  2.0 Hybrid Dynamic Force 197 + Tech

Była Corolla B21 Comfort 1.2 Turbo HB
Style + Tech

Offline Zbig

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #3 dnia: 17 Lipca 2020, 07:39:59 »
1.2 to dość wyrafinowany konstrukcyjnie silnik, wykorzystuje m.in. tryb Atkinsona, co oznacza że może być bardzo oszczędny przy odpowiednim stylu jazdy. Dociśnięty będzie spalał dużo jak każde małolitrażowe turbo.

Offline darek60

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #4 dnia: 17 Lipca 2020, 07:55:26 »
Trasa 38km, ekspresówka i drogi wojewódzkie. Średnia prędkość 63 km/h. Spalanie 4,8 l. To z dzisiaj.
średnia prędkość 63km/h po jeździe mieszanej ,w której część trasy to ekspresówka ,to co żebym miał niskie spalanie mam jechać expresówką 90km/h.
Pokonałem wczoraj trochę  krótsza trasę 30km i miałem dwa razy większe zużycie paliwa ,co cuda się dzieją , ?

Nie to nie cuda ja 30km przejechałem w 20 minut , a ty 38 km w 36 minut .  :wallbash:
RAV4 2.5 hybrid

Offline Fifek64

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #5 dnia: 17 Lipca 2020, 08:42:14 »
To znaczy na ekspresówce 120km/h, a reszta średniej to światła na skrzyżowaniach i 2 miasta, Gdańsk i Tczew.
C-HR II Executive  2.0 Hybrid Dynamic Force 197 + Tech

Była Corolla B21 Comfort 1.2 Turbo HB
Style + Tech

Offline Zbig

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #6 dnia: 17 Lipca 2020, 09:31:16 »
średnia prędkość 63km/h po jeździe mieszanej ,w której część trasy to ekspresówka ,to co żebym miał niskie spalanie mam jechać expresówką 90km/h.
Pokonałem wczoraj trochę  krótsza trasę 30km i miałem dwa razy większe zużycie paliwa ,co cuda się dzieją , ?

Nie to nie cuda ja 30km przejechałem w 20 minut , a ty 38 km w 36 minut .  :wallbash:

Jak wyjechałeś po zimnym starcie na autostradę i utrzymywałeś 140 km/h to zajęło to jakieś 6,5 minuty czyli auto ledwo co zdążyło się rozgrzać.  Reszta trasy to 15 km w 13,5 minuty czyli średnia 67 km/h.  Taka średnia po mieście oznacza że musiałeś ostro dawać w palnik pomiędzy skrzyżowaniami, więc końcowy wynik jak najbardziej uzasadniony.

Offline jaykob

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #7 dnia: 17 Lipca 2020, 15:26:25 »

Jak wyjechałeś po zimnym starcie na autostradę i utrzymywałeś 140 km/h to zajęło to jakieś 6,5 minuty czyli auto ledwo co zdążyło się rozgrzać.  Reszta trasy to 15 km w 13,5 minuty czyli średnia 67 km/h.  Taka średnia po mieście oznacza że musiałeś ostro dawać w palnik pomiędzy skrzyżowaniami, więc końcowy wynik jak najbardziej uzasadniony.
coś w tym jest. Nie ważna jest prędkość, a styl jazdy. Nie chodzi bynajmniej tutaj o jazdę, jak emeryt. Można w mieście cisnąć gaz i hamulec co światła, a i można płynie sunąć, prawie bez zatrzymania (swoją drogą zawsze mnie to bawiło, światła ustawione na 50 lub 70km/h, a te wariaty cisną i trzeba potem zwalniać bo zebrać ze świateł się nie potrafią). Na trasie podobnie.... Powiedzmy wyjeżdżasz z miasta na obwodnicę lub autostradę... Gaz w podłogę, wysokie obroty, aż nabierzesz prędkości i wrzucasz wyższy bieg... Kulasz się. Im szybciej przyspieszysz, tym lepiej dla silnika bo lubi wysokie obroty przy obciążeniu. Potem przy małym ruchu już tempomat, bardziej cwani wrzucają sobie na ekran średnie spalanie i regulują prędkość tempomatem. Silnik swoje spali, ale 10l na 100 to trzeba jednak mieć jakiś talent lub ciężka trasę.. np w górach.

Offline Pawel.Kwa

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #8 dnia: 17 Lipca 2020, 17:53:20 »
Każdy silnik zimny nawet hybryda na tak krótkich dodcinkach spala  8 10 litrów żeby zobaczyć ile pali to trzeba pojażdzić Jazda testowa nic ci nie pokaże

Offline apek

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Tesla Y
« Odpowiedź #9 dnia: 04 Września 2020, 15:11:10 »
Ile drzew ścięliście, a ile posadziliście? Jest aktualizacja MyT z emisją CO2.
Toyota Corolla Sedan VII, Toyota Corolla Sedan Hybrid XII - sprzedana, RAV 4 (5th gen) Executive, AWDi, Skyview - sprzedana, Tesla Model Y Premium AWD
https://ts.la/andrzej248745

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl