Autor Wątek: Dodatkowa wymiana oleju po kilku tys. km  (Przeczytany 17468 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline WM

• Toyot Leżący
  • *
Dodatkowa wymiana oleju po kilku tys. km
« dnia: 20 Lipca 2020, 22:16:36 »
Przejechałem około 5 tys. km. Czy ktoś z Was wymienił olej po pierwszych kilku tysiącach. Kiedyś było to dobrą praktyką. Obecnie nie jest to zalecane przez producenta ponieważ podobno nie ma znaczenia.

Offline marcin

• Moderator
  • Toyot Spamer
    • 3vz.pl
Odp: Dodatkowa wymiana oleju po kilku tys. km
« Odpowiedź #1 dnia: 20 Lipca 2020, 22:41:46 »
Dalej jest dobrą praktyką, o ile autem chcesz jeździć a nie oddać go po 3 latach i wziąć kolejne.

Ludzie się pomału zaczynają budzić, że oleje niby coraz lepsze tylko silniki coraz gorsze i wychodzi na to samo. Dawniej się zmieniało oliwę co 15k i motory robiły pół bańki bez zająknięcia, a teraz zmieniasz co 5-10k i ciężko 2 stówki wyjeździć.
3VZ.pl

Offline Pawel.Kwa

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #2 dnia: 20 Lipca 2020, 23:01:50 »
Chyba trochę przesadzasz.Wszystko zależy jaką masz nogę ciężką czy normalną.

KubaCamry

• Gość
« Odpowiedź #3 dnia: 21 Lipca 2020, 22:41:48 »
Nie ma w tym przesady. Jakość oleju w Polsce, pozostawia wiele do życzenia.  Ciekawe czy ktoś w ogóle kupił kiedykolwiek oryginalnego Castrola  :wallbash:. Wszystko rozlewane w PL to ten sam olej, tylko etykiety różne. Kumpel jest zajawiony w temacie... Zawsze wysyła olej na badanie laboratoryjne. Ciekawych rzeczy sie można dowiedzieć. Ja nie jestem tak zajawiony ale przy tej jakości lepiej zmienić częściej niż rzadziej...
W USA takie badanie jest bardzo popularne, zwłaszcza w firmach transportowych... wiesz kiedy coś się dzieje złego z silnikiem i... zdążysz pogonić zanim padnie  :o. W DE sporo firm przed zakupem używanego sprzętu budowlanego najpierw bada olej  <taniec>
« Ostatnia zmiana: 21 Lipca 2020, 22:46:20 wysłana przez KubaCamry »

Offline JanB

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #4 dnia: 21 Lipca 2020, 22:50:16 »
Nie ma w tym przesady. Jakość oleju w Polsce, pozostawia wiele do życzenia.  Ciekawe czy ktoś w ogóle kupił kiedykolwiek oryginalnego Castrola  :wallbash:. Wszystko rozlewane w PL to ten sam olej, tylko etykiety różne. Kumpel jest zajawiony w temacie... Zawsze wysyła olej na badanie laboratoryjne. Ciekawych rzeczy sie można dowiedzieć. Ja nie jestem tak zajawiony ale przy tej jakości lepiej zmienić częściej niż rzadziej...
Mimo szczerej chęci nie rozumiem Twojego wpisu. Polskie oleje są b dobrej jakości. Używałem i Lotosa i Orlena i Specola. Trzymają normy. Chcesz powiedzieć, że Twój kumpel wysyła przed zalaniem oleju do silnika "zawsze wysyła olej na badanie" ??? 5 litrów oleju Lotos kosztuje ok 60-70 zł, a badanie laboratoryjne to koszt ok. 200 zł. Gdzie tu sens? Siejesz jakieś legendy ...

pireus

• Gość
« Odpowiedź #5 dnia: 21 Lipca 2020, 23:06:22 »
W DE sporo firm przed zakupem używanego sprzętu budowlanego najpierw bada olej 
Czyli jakby ludzie częściej wymieniali to by nie badali, czy w Niemczech też
to ten sam olej, tylko etykiety różne
?
Można olej wymieniać tak często jak się chce nawet co 1 tys. km tylko po co? Można też samochód konserwować po każdej jeżdzie jak ktoś zamierza nim jeździc przez całe życie, ale obawiam się że i tak coś się popsuje. W/g mnie nie należy przesadzać w żadną stronę. Samochody po prostu stały się rzeczą powszechnego użytku i mają przewidziany zdecydowanie krótszy czas eksploatacji, a ludzie przy tak szybkim rozwoju motoryzacji chcą jeździć czymś nowym, innym,wygodniejszym, bezpieczniejszym, lepszym pod pewnymi względami. W końcu żyje sie jeden raz i warto w nim zasmakować zmian które zachodzą w tej dziedzinie.

KubaCamry

• Gość
« Odpowiedź #6 dnia: 22 Lipca 2020, 21:36:28 »
Badanie oleju to jak badanie krwi... Możesz go nie robić tak samo jak nie musisz badać krwi. Ale potem lekarz może Ci powiedzieć, że już za późno...
Ja tego nie robię bo auto traktuje jednorazowo. Trzy lata leasingu i niech się inny martwi. Zawsze uważałem, że używane auta są dla bogatych. Kumpel bada olej bo ma taką zajawkę. Jak tyko wychodzi coś nie tak to od razu sprzedaje auto, żeby jego nie dopadły większe wydatki.
Nie pisałem, że każdy Niemiec tylko niemieckie firmy transportowe badają olej... jak wyjdzie coś nie tak to auto ląduje w PL jako okazyjna używka  :wallbash:. Mówię tu o ciągnikach siodłowych, sprzętach budowlanych itp. Masz np. w oleju chrom, to wiesz, że pierścienie się kończą... niech ktoś inny wymienia...
A olej w PL na prawdę jest kiepskiej jakości. Diesle Renault robią za granicą dwa razy większe przebiegi niż w PL...
W każdym bądź razie ja robię do 200 tys. w trzy lata więc mnie ten problem nie dotyczy...

Offline JanB

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #7 dnia: 22 Lipca 2020, 23:12:05 »
Piszesz nie na temat, to po 1 primo. Po drugie primo nie piszesz o swoich doświadczeniach, tylko o czymś co ktoś, gdzieś, coś Tobie opowiedział. A po trzecie po co bijesz pianę w temacie, w którym nie masz własnych doświadczeń. Forum jest po to, aby użytkownicy pisali o swoich problemach i doświadczeniach. Ty tylko krytykujesz, co jest nie fair.

PS. A żeby i mój wpis był na temat, to uważam, że pierwsza zmiana oleju po kilku tys km, a nie po longlajfie, czyli po 30 tys km, jest jak najbardziej wskazana. Dzisiaj olej oleje silnikowe są tanie. Nie ma powodu oszczędzać 100 zł przy sprzęcie wartym 100 tys zł.

KubaCamry

• Gość
« Odpowiedź #8 dnia: 23 Lipca 2020, 22:42:53 »
Ty tylko krytykujesz, co jest nie fair.
W którym miejscu? Może najpierw poczytaj swoje posty, zanim ocenisz czyjeś  :wallbash:
Olej w PL to syf wiem bo widziałem wyniki badań, nie chcesz nie wierz.
Jak tankujesz na np. BP to wierzysz, że masz tam paliwo z Anglii... sprawdź sobie... wszystkie cysterny tankują sie w rafinerii Orlenu / Lotosu  <taniec>.
Nie wiem po co siedzisz na forum jak wszystko wiesz...
Ja na podstawie swoich kilku aut od 0 do 200 tys., mogę powiedzieć, że wymiana po pierwszym tysiącu km i potem po 10 tys. lub 15 tys., mi nie zaszkodiła. W żadnym nie miałem problemów z silnikiem.
Ps. do autora tematu, nic Ci nie ubędzie jak zmienisz po tych 5 tys., No może 300-500 pln. Potem oczywiście co 15 tys. i do przodu. Jak nie zmienisz pewnie tego nie odczujesz ale 2 czy trzeci właściciel może już tak :).
W ogóle dziwne te tematy za parę stówek, w aucie z przedziału 120-180 tys.?
« Ostatnia zmiana: 23 Lipca 2020, 23:02:17 wysłana przez KubaCamry »

Offline JanB

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #9 dnia: 24 Lipca 2020, 14:56:33 »
Olej w PL to syf wiem bo widziałem wyniki badań, nie chcesz nie wierz.
Takie stwierdzenie jest nieuprawnione. Myślę, że są też badania pozytywne (nie chcesz nie wierz). Potępiasz w czambuł polskie oleje, a ja sobie chwalę... Poczytaj trochę o Lotosie, Orlenie czy innych polskich olejach na oilclub. Tam są też badania VOA i UOA. A nawet ruski badają i wydają dobre opinie.

KubaCamry

• Gość
« Odpowiedź #10 dnia: 24 Lipca 2020, 21:13:29 »
Nie wiem czemu uparcie wciskasz mi coś czego nie napisałem.
Jest zasadnicza różnica w stwierdzeniu oleje w PL to syf, a polskie oleje to syf...
Więc nie zarzucaj mi, że potępiam polskie oleje, bo tego nie robię. Tylko Ty mi to przypisujesz...  :wallbash:
Na podstawie wyników badań, które widziałem, polskie oleje nie różnią się składem od Castroli, Mobili itp. W zasadzie można wysunąć wniosek, że to to samo...
Czytać mogę wszystko nawet wyniki testów ADAC... ale wierzę w to co widzę... czyli wyniki badań laboratoryjnych.
A tu cytat z tamtego forum ...Z Castrolem jest ten problem,że co rynek to inna jakość , i wiele podróbek ,ale jak kupi się takiego Castrola od ''Niemca'' to można śmiało jeżdzić...
Więc to, że w PL oleje są niskiej jakości i łatwo o podróbę to nie jest tylko moje doświadczenie...

Offline JanB

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #11 dnia: 24 Lipca 2020, 22:26:12 »
No to przepraszam kolegę KubaCamry za insynuację, jakoby polskie oleje to syf. Źle kolegę zrozumiałem myśląc, że polskie oleje to te wyprodukowane przez polskie firmy. Okazuje się, że kolega miał na myśli wszystkie oleje sprzedawane w PL. O ja durny, kupowałem Mobila, kupowałem Millersa, kupowałem Shella, Totala, Elfa, Fuchsa, Amsoila, Rock Oila, Lotosa, Orlena. Specola i nie wiedziałem, że to wszystko było SYF. Przepraszam.

Offline JC

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #12 dnia: 11 Sierpnia 2020, 19:25:29 »
Ja wymieniłem olej po jakiś 1500 km. Do tego przebiegu jeździłem do bólu delikatnie.

Offline dpitera

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #13 dnia: 11 Października 2020, 20:02:54 »
Zmieniłem olej i oczywiście mimo wskazówek w zleceniu w serwisie zaproponowali mi olej 0W-20 a jak nieodpowiedna to dowiedzenia bo innego nie mamy.

Do wiadomości w instrukcji jest taki zapis:
Silnik samochodu jest fabrycznie napełniony  olejem o lepkości SAE 0W-16, zapewniającym
najniższe  zużycie  paliwa  i dobre  własności  rozruchowe
w niskich temperaturach.
Jeżeli olej SAE 0W-16 nie jest dostępny,  można  zastosować olej  SAE  0W-20.  Jednak  podczas kolejnej wymiany oleju silnikowego powinien zostać zastąpiony olejem SAE 0W-16.

...i już tam więcej nie pojadę, bo brak szacunku do wymagań w zleceniu jest krótko mówiąc olewaniem klienta.
Po co mnie umawiają skoro nie mogą zapewnić tego co jest optymalne.
Pozorowania dla Toyota Bielany

Offline Jacky

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #14 dnia: 12 Października 2020, 14:43:07 »
W ASO często mają jedynie 0W20, ale część stacji sprowadza 0W16 na życzenie klientów. Trzeba tylko odpowiednio wcześniej umówić wymianę.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl